Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA (AA) - Adana'nın Ceyhan İlçe Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu dönemle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, parke taşı işiyle ilgili "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve 4 sanığın 5'er yıl hapisle cezalandırıldığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

        Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi 42 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, yüklenici firmaya yaklaşık 4 milyon liranın haksız olarak ödendiği belirtildi.

        Kararda, yüklenici firmaca taahhüt altına girilen işlerin tam olarak ifa edilmemesi, yaklaşık yüzde 70'inin bitirilmesine rağmen yasalara aykırı olarak edim tamamlanmış gibi hak ediş raporları düzenlenerek fazladan yaklaşık 4 milyon lira paranın haksız olarak ödendiği aktarılarak böylelikle "edimin ifasına fesat karıştırma" suçunun bütün unsurlarıyla her türlü şüpheden uzak, kesin, somut delillerle sübut bulduğu yönünde kanat oluştuğu ifade edildi.

        "Edimin ifasına fesat karıştırma ve rüşvet alma ve verme" suçları yönünden sanıkların hukuki durumlarının ayrı ayrı değerlendirildiği aktarılan gerekçeli kararda, Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü’nün ihale tarihi ile yerel seçimlerin yapıldığı 30 Mart 2014'e kadar Ceyhan Belediye başkanı olarak görev yaptığı, bu tarihte Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiği, 5 hak ediş raporlarına onay verdiğine dikkat çekildi.

        Gerekçeli kararda, Sözlü'nün yükleniciye ödeme yapılmasına yönelik yazılarda imzasının bulunduğu belirtilerek şöyle devam edildi:

        "Her ne kadar sanık ve müdafileri savunmalarında ‘belediye başkanının ihalenin yürütülmesinde fiilen ve hukuken bir görevinin bulunmadığını, ihaleyi yürütmekle yetkili görevlilerinin ihale hazırladıkları, ilgili belgeleri usule uygunluk yönünden denetleyerek en üst amir olarak onaylamak şeklindeki eyleminin işlenemez suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini’ belirtmişseler de ifa edilecek edimin niteliği hususunda bir eksikliğin olması durumunda bu savunmaya itibar edilebileceği, çünkü bu eksikliğin tespit edilmesinin uzmanlık gerektirdiği, onay makamından bu hususu bilmesinin beklenemeyeceği, oysa dava konusu, ifa edilmesi gereken, eksik ifa edildiği ileri sürülen edimin niceliği ile ilgilidir. Bu konularda uzman olmayan herkes tarafından bu eksiklik rahatlıkla görülebilir. Kaldı ki belediye başkanlarının ifa ettikleri küçük ölçekli hizmetleri dahi halka tanıtmak amacıyla çalışma alanlarına sıklıkla giderek bu yerlerin fotoğraflarını şehrin bilboardlarında ve internet sayfalarında sergiledikleri aşikardır."

        - "Hayatın olağan akışına uygun değil"

        Bu nedenlerle yaklaşık 160 bin nüfuslu orta ölçekli bir ilçede bütün vatandaşların gözü önünde yapılan birçok mahalle, sokak ve ana bulvarlar üzerindeki çalışmanın bitmediğini bilmeden hak ediş raporlarına onay verdiği yönündeki savunmaların hayatın olağan akışına uygun olmadığına yer verilen kararda, "İhalede belediye adına yetkili olan Mehmet Boran ve Hüseyin Güçüm'ün bu ihaleden bir menfaat temin ettikleri yönünde bir iddianın olmaması, sanık Hüseyin Sözlü'nün Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra her iki sanığa büyükşehir belediyesinde görev vermesi, sanıklar Mehmet Şahin, Rahmi Pekar ve Ragip Bekaroğlu'nun beyanlarından da anlaşılacağı üzere büyükşehir belediye başkanı olan sanığın bilgisi dahilinde eksik kalan alanların tamamlanması için ASKİ tarafından parke taşı gönderilmesi hususları ve yukarıda sayılan hususlar birlikte değerlendirildiğinde, sanık Sözlü'nün talimatı ve bilgisi dahilinde diğer sanıklarla fikir ve eylem birliği içerisinde müsnet suçu işlediği kanaatine mahkememizce varıldığından eylemine uyan maddesi uyarınca cezalandırılmasının gerektiği.” ifadesi kullanıldı.

        Gerekçeli kararda, rüşvet suçu yönünden ise "şüpheden sanık yararlanır" evrensel hukuk prensibi uyarınca sübut bulmayan "rüşvet alma, rüşvet verme, rüşvete aracılık etme" suçlarından sanıklar Hüseyin Sözlü, Ertuğrul Kütük, Burak İnceoğlu, Şaban Acar, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

        Dosyasının gerekçeli kararla birlikte önümüzdeki günlerde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderileceği öğrenildi.

        -Dava

        Adana Emniyet Müdürlüğüne 24 Kasım 2014'te postayla gönderilen ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmanın ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Terör-Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan ve Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sözlü ve ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar ile Ertuğrul Kütük, Ragip Bekaroğlu, Burak İnceoğlu, Mehmet Boran, Haluk Boran, Mehmet Şahin, Hüseyin Güçüm, Ahmet Sevimli, Şaban Acar, Mustafa Kaan Aslan, Kutfedi Kılınç, Hikmet Erol Akça ve Ömer Aydın'ın 7 yıldan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

        Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü'nün Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminde 6 milyon liralık parke döşeme işlemi için müteahhide işi bitirmeden hak edişin tamamının ödemesini yaptırarak kamu kurumunu zarara uğrattığını, Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra da eksik kalan işleri ASKİ'ye yaptırdığı iddia edilmişti.

        Belediye Başkanı Sözlü ile sanıklardan Ertuğrul Kütük, Mehmet Boran, Hüseyin Güçüm ve Ömer Aydın'a "edimin ifasına fesat karıştırma" suçundan beşer yıl hapis cezası verilmiş, diğer sanıklar beraat etmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler