Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİVAS (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye'nin önündeki cumhuriyet gerçekten önemli bir kazanımdı, demokrasiye geçiş önemli bir kazanımdı, cumhurbaşkanının halk oylamasıyla seçilmesi önemli bir kazanımdı, bunlar kadar başka önemli bir kazanım da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olacaktır." dedi.

        Yılmaz, Şarkışla ilçesindeki temaslarının ardından Sivas'ta, 15 Temmuz şehidi 4. Sınıf Emniyet Müdürü Münir Murat Ertekin'in Yenidoğan Mahallesi'ndeki baba evine giderek, Ertekin'in yakınlarına taziyelerini iletti.

        Daha sonra Sivas Organize Sanayi Bölgesindeki bazı fabrikaları ziyaret ederek yetkilerden bilgi alan Bakan Yılmaz, ardından Sivas Valiliği tarafından Cumhuriyet Üniversitesi kampüsünden bulunan çok amaçlı salonda kentteki iş adamlarıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

        Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve Sivas'ın sorunları olduğunu ancak bu sorunların çözülerek ilerlendiğini söyledi.

        Son iki ayda yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bir milyar dolar yatırım yaptığını aktaran Yılmaz, bunun yabancı yatırımcının Türkiye'nin yarınına güvendiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

        - "Bu halk oylaması Türkiye daha iyi olsun, daha iyi bir yönetime kavuşsun diye yapılıyor"

        Yılmaz, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına değinerek, "Bu halk oylaması Türkiye daha iyi olsun, daha iyi bir yönetime kavuşsun diye yapılıyor. Ve gerçekten Türkiye bununla daha iyi bir yönetime kavuşur mu, daha etkin bir üretime kavuşur mu, Türkiye'de istikrar olur mu, yabancı yatırımcı gelir mi? Bakın biz bu anayasa değişikliğini işte bu süreçte geçirdik ama son iki ayda bir milyar dolara yakın yatırımcı geldi. Bu sistemin Türkiye'ye bir istikrar getireceği, Türkiye'de yönetimin belli olacağı, Türkiye'yi kimin yöneteceği hakkında bir sıkıntı olmayacağı şeklinde yabancı yatırımcıya güven verdik ki bir milyar dolara yakın bir yatırımcı Türkiye'ye geldi." ifadesini kullandı.

        Bu yatırımları artırmak gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu yatırımları artırmak için Türkiye'de istikrarın süreceğine hem yerli yatırımcıyı hem yabancı yatırımcıyı ikna etmek lazım. Burada bizlere vazife düşüyor. Buradaki herkesin kendi çevresine bu halk oylaması neyi ifade ediyor diye anlatması, bütün çevresine de söylemesi gerekiyor." diye konuştu.

        - "Birlikte yaşamanın yolu 16 Nisan'dan geçiyor"

        Bakan Yılmaz, "Türkiye'nin önündeki cumhuriyet gerçekten önemli bir kazanımdı, demokrasiye geçiş önemli bir kazanımdı, cumhurbaşkanının halk oylamasıyla seçilmesi önemli bir kazanımdı, bunlar kadar başka önemli bir kazanım da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olacaktır." diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "O halde şunu diyeceğiz, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi daha demokratiktir, daha çok milli iradeye dayanır, halktan daha çok destek almayı gerektirir. Neden? Geçmişte üst üste yüzde 34, yüzde 46, yüzde 49'la biz bu ülkeyi yönettik. Bundan sonra hiç kimse yüzde 34, yüzde 46 ve yüzde 49 alarak bu ülkeyi yönetemeyecek. Bu ülkeyi yönetebilmek için minimum yüzde 50 oy almak lazım. O zaman soru şu, bu milleten yüzde 34 alıp bu ülkeyi yönetmek mi daha demokratiktir, daha mı milli iradeye uygundur, yoksa yüzde 50'den fazla oy alınca mı daha demokratik, daha milli iradeye uygun, daha güçlü bir hükümet olur. Hiç şüphesiz ki yüzde 34'lerin yüzde 40'ların olduğu bir yerde yüzde 50 oy alabilmek, halkın desteğini alabilmek muhakkak ki demokrasiye daha uygundur. O halde tek bir kelimeyle söylesek, daha demokratik bir rejimin yanında yer almak istiyor musunuz? İşte 16 Nisan'da sandıkta 'Evet' dememiz lazım. Türkiye'de uzlaşmayı, birlikte yaşamayı istiyoruz, doğru mu? İşte uzlaşmanın yolu, birlikte yaşamanın yolu inanın ki 16 Nisan'daki referandumdan geçiyor. Niçin? Çünkü hiç bir partinin yüzde 50 oyu yoktur. Bir başka partiyle uzlaşmaya, bir başka partinin değerlerine yakınlaşmaya hatta milletin tamamını kucaklamaya ihtiyacı vardır."

        Anayasa değişikliğini milletin önüne getirirken MHP ile uzlaştıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

        "Ortak projemiz, (anayasa değişikliği) MHP de milletin önüne getirmek durumunda kaldı. Yüzde 50'nin üzerinde oy alabilmek için de mutlaka cumhurbaşkanı diğer partilerle uzlaşacak, kucağını açacak, toplumun 80 milyonunun hepsini kucaklayacak. Dolayısıyla daha uzlaşmacı bir sistem, doğru mudur? Eskiden öyle değildi. Eskiden biz yüzde 46 alırdık, diğeri önemli değildi. Bir başkası yüzde 25 alırdı, diğeri önemli değildi. İyi ama bu şimdi yönetmeye yetmez. Geçmişte yüzde 44, 46 almak yönetmeye yeterdi, başkalarını yönetirdiniz ama bundan sonra yüzde 46, 44, 34'ler hatta bu oyu alıp da yönetebilmek mümkün değil. Dolayısıyla 16 Nisan'da sandığa gittiğimizde dikkate alacağımız husus bu toplumda uzlaşma istiyor muyuz, istemiyor muyuz?"

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sivas haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sivas Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler