Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, "İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme." dedi.

        Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Türk Girişimsel Radyoloji Derneğince (TGRD) düzenlenen 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Antalya'da başladı. 400 uzmanın katıldığı toplantıda, girişimsel radyolojideki son gelişmeler ve güncel uygulamalar, karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmesine ilişkin konular tartışılacak.

        Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halil Öztürk, girişimsel radyolojide büyük ameliyat kesilerinin olmadığını, küçük kesiler yoluyla operasyonların gerçekleştirildiğini söyledi.

        Girişimsel radyolojide hastanın işlem sonrası iyileşme süresinin kısaldığına dikkati çeken Öztürk, girişimsel radyologların inme, felç hastalarına müdahale ekibinin de önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.

        - "1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür"

        Kongrenin Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, inme hastalığının halk arasında "felç" olarak bilindiğini ve dünyada en büyük toplumsal sağlık sorunlarından birisi olduğunu anlattı. Dinç, şu değerlendirmede bulundu:

        "İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme. İnmeye yakalanan bir kişinin tedavisinde zaman çok önemli. Beyin oksijensiz kaldığında 1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür. Bu, bir saatte 120 milyon beyin hücresinin kaybı anlamı taşıyor. Bu nedenle ne kadar erken müdahale o kadar çok beyin dokusunu kurtarabilme anlamını taşıyor. Toplumun bu nedenle hastalığı iyi tanıması ve erken reaksiyon göstermeleri gerekmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi dışında sağlık sisteminin de bu konuda iyi organize olması gerekiyor. İnme geçirmekte olan hastaların hızlı bir şekilde sağlık merkezlerine götürülmesi gerekiyor."

        Dinç, inmenin tedavisinde girişimsel radyolojik yöntemlerin önemli olduğunu, hastalara ilk 8 saatte müdahale edilmesinin damar içinden beyindeki pıhtı temizlenmesini sağladığını sözlerine ekledi.

        - "Dünyada her 20 saniyede bir bacak, diyabet nedeniyle kaybediliyor"

        Toplantı Bilimsel Kurul Üyesi Doç. Dr. Burçak Gümüş, diyabetin dünyada sık görülen hastalıklardan olduğunu, rahatsızlığın dolaşım sisteminde en çok bacaklara zarar verdiğini dile getirdi.

        Özellikle diz altı bölgesindeki küçük damarların diyabetten olumsuz etkilendiğinin altını çizen Gümüş, "Girişimsel radyologlar olarak 10 sene önce çok müdahale edemiyorduk. Bu süreçteki gelişmelerle diz altı damarlarına müdahale edebilir hale geldik. Dünyada her 20 saniyede bir bacak diyabet nedeniyle kaybediliyor." dedi.

        Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Cem Yücel de toplumun yüzde 40'ında tiroid nodüllerinin görüldüğüne işaret etti. Yücel, kötü huylu nodüllerin tedavisinin cerrahi olduğunu ancak bunların tüm nodüllerin arasında yüzde 10 gibi küçük bir grubu oluşturduğunu ifade etti.

        Toplantı, yarın sona erecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler