Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale'de sığınmacılar, Halk Eğitim Merkezinde yetişkinler için açılan Türkçe kursuna katılarak topluma adapte olmaları sağlanıyor.

        Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacılar, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce açılan Mülteciler Kurs Merkezinde Türkçe kursuna katılıyor. Yaklaşık 250 yetişkin sığınmacının katıldığı Türkçe kursunda profesör, hakim, doktor, eczacı gibi çeşitli meslek gruplarından yetişkinler de bulunuyor.

        Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Süreyya Kılıç, AA muhabirine, kentte Suriye, Irak, İran ve Afganistan'dan gelen 7 bin civarında sığınmacı bulunduğunu belirtti.

        Sığınmacıların Türkçe öğrenerek kente ve ülkeye adapte olmalarını amaçladıklarını aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

        "Sığınmacıların sosyalleşmesi amacıyla biz de ne yapabiliriz düşüncesiyle Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz'ın da desteği ve teşvikiyle Türkçe kursu açmaya başladık. Bu bağlamda şu anda yetişkinlere yönelik 8 kurs açtık. Okul çağındaki çocuklar için açılan kurslar da okullarda devam ediyor. Özellikle yetişkinlerimize yönelik kurslara talep çok fazla. Şu anda 250 yetişkin sığınmacı kurslara katılıyor. Bunların içerisinde çok vasıflı insanlar da var. Profesör, hakim, doktor, eczacı olan insanlar var. Bizim amacımız, Türkçe'yi öğrenerek her alanda hayatlarını idame ettirebilsinler, toplumumuza ve ülkemize adapte olsunlar."

        Kılıç, sığınmacılara Türkçe öğrettikten sonra mesleki alanda onları geliştirmek için mesleki kurslar da açtıklarını ifade etti.

        Aşçılık, kuaförlük, arıcılık gibi kurslar açtıklarına değinen Kılıç, "İsteğimiz, bunların ileride kendi memleketlerine dönmesi ama burada kaldıkları sürede toplumumuza adapte olmaları için bu kurslar sayesinde sığınmacıları nitelikli hale getireceğiz. Temennimiz bu. Eylül ayından bugüne kadar 600 kişiye kurs açtık ve belgelendirdik. Bu konuda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzu biliyoruz. Elimizden geldiğince sığınmacıları Türkçe konusunda geliştireceğiz. En azından günlük hayatta derdini anlatabilecek kadar Türkçe öğreteceğiz. Derdimiz bu." diye konuştu.

        Suriyeli hakim Shabenaz Aldarvısh ise iç savaşan dolayı Yemen'e gittiklerini belirterek, orada da iç savaş çıkınca Türkiye'ye geldiklerini bildirdi.

        Türkiye'de günlerinin güzel geçtiğini ve büyük dedesinin de Türkiye'de olduğunu aktaran Aldarvısh, "Kurs çok iyi, hocamız çok iyi. İnşallah daha iyi Türkçe konuşacağım. Türkiye bize çok yardım ediyor. Halk çok iyi. Savaş bittiğinde ülkeme gitmek istiyorum, çünkü orası benim vatanım. Benim kımız da Türk vatandaşı. Türkiye'yi çok seviyorum." dedi.

        Irak'tan gelen Muhammed Azeez Jasim de beden eğitimi öğretmeni olduğunu anlatarak, Türkiye'nin kendilerine kucak açtığına işaret etti.

        Kendilerine burada kurs açıldığını aktaran Jasim, "Irak'da savaş olduğu için Türkiye'ye geldik. Allah razı olsun, buradan çok memnunuz. 2 yıldır Türkiye'deyim. Ben Türkmen'im. Genelde Türkçe konuşuyoruz ama yazmada sıkıntımız var." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırıkkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırıkkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler