Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ISPARTA (AA) - Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmanın ardından açılan davada, arasında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 49'u tutuklu 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanıkların sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.

        Duruşmaya, eski SDÜ Rektörü İbicioğlu, eski rektör yardımcıları Talip Türcan, Süleyman Seydi, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan ve Özcan Pınarcı, örgütün sözde "Isparta bölge imamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın da aralarında olduğu 48 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan bazı sanıklar hazır bulundu. Tutuklu sanık eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ise duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

        Duruşmada mahkeme heyeti, dün başlanan HTS kayıtlarının okunmasına devam etti, sanıklardan telefon görüşmelerini hangi amaçla yaptıkları soruldu. Savunması sorulanlardan eski Isparta Valisi Oğuz, valilik görevi boyunca devletin telefonunu değil, şahsi cep telefonunu kullandığını, Isparta'ya geldiğinde de cep telefon numarasını herkesle paylaştığını savundu.

        Davada sanık olanlarla ilgili görüşmelerini de açıklayan Oğuz, HTS raporunda 265 kez görüştüğü belirtilen eski SDÜ Rektörü, davanın tutuklu sanığı Hasan İbicioğlu hakkında, "Bana saygısızlık yapmamış, benden 20 yaş küçük biri. Üniversite şehir bütünleşmesini sağladık. Kendisi benim valilik yaptığım dönemde üniversitenin rektörüydü." savunması yaptı.

        Oğuz, tutuklu sanık Bedri Ayhan'ı da Isparta Ticaret ve Sanayi Odasındaki görevi nedeniyle aradığını, tutuklu sanık Talip Türcan ile de ilahiyata merakında dolayı görüştüğünü, tefsir konusunda kendisiyle görüş alıverişinde bulunduğunu öne sürdü.

        - Yurt içi ve yurt dışındaki okullar için "himmet" istendi

        Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, daha sonra farklı dosyalarda şüpheli olan kişilerin ifadelerini okudu.

        Yazıcı tarafından okunan ifadelere göre şüpheli K.E, sanık Osman Demirhan'ın 2012'de Isparta'da "il imamı" olduğunu belirtti. Zaman zaman örgütün toplantılarına katıldığını ifade eden K.E, toplantılarda yurt içi ve yurt dışındaki okullar için para, daha sonra da Türkçe olimpiyatları için bastırılan biletlerin satılmasının istendiğini kaydetti.

        Şüpheli İ.E de katıldığı toplantılarda Türkçe olimpiyatları için bastırılan biletlerin, orada bulunanlara dağıtıldığı ve bunların satılmasının istendiği, aksi takdirde biletlerin parasının kendilerinin vermek zorunda olduğunun söylendiğini savundu.

        Şüpheli Ş.Ö ise eski Isparta Valisi Memduh Oğuz'un davetiyle Mozambik'e gittiğini, havalimanına gittiklerinde Osman Demirhan'ı gördüğünü, o anda bu gezinin örgütün bir gezisi olduğunu anladığını öne sürdü. Ş.Ö, gittikleri yerde örgüte ait okulların gezildiğini, ayrıca Türkiye'nin oradaki temsilciklerine gittiklerini anlattı.

        - Bank Asya'da hesap açtırana yüzde 10 indirim

        Şüpheli T.B. ifadesinde, bir arkadaşının aracılığıyla katıldığı bir toplantıda Osman Demirhan'ın oradakilere Fetullah Gülen'i ziyaret etmek için vize alması gerektiğini, daha sonra "himmet" altında para istediğini iddia etti.

        T.B. ayrıca Osman Demirhan'ın Bank Asya'da hesap açtıranlara, örgütün o günkü okulu Altınbaşak Eğitim Kurumlarında yüzde 10 indirim uygulanacağını söylediğini öne sürdü.

        - "Amerika'ya vize almak kolay mı"

        T.B'nin ifadelerinin okunmasının ardından duruşma salonunda bulunan ve söz alan Demirhan, suçlamaları kabul etmeyerek, "Amerika'ya vize almak kolay mı" dedi.

        Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, "Sen Amerika'dan gelirken yakalanmadın mı" diye sordu. Bunun üzerine Demirhan, "Her Amerika'ya giden Fetullah Hoca'yı ziyaret etmek zorunda mı" diye cevap verdi.

        Mahkeme Başkanı Yazıcı, Demirhan'a "Hoca, deme şuna" diyerek tepki gösterdi.

        Duruşma, yarına ertelendi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Isparta haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Isparta Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler