Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, pestil-köme yapımında ham madde olarak kullanılan ceviz ihtiyacını karşılamak amacıyla 50 bin ceviz fidanı dikilecek.

        İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen 3 yıllık ceviz eylem planı kapsamında 900 dekar alanda bölgenin iklim şartlarına uygun kapama ceviz bahçeleri kuruldu.

        Ağaç başına ortalama 35 kilogram ceviz elde edilen bölgede, 2017 yılında 2 bin 500 dekar alan için 50 bin ceviz fidanı ile kapama ceviz bahçeleri kurulmaya başlandı. Dikilen ceviz fidanlarının tam verim çağına gelmesiyle yıllık bin 750 ton ceviz üretimiyle ekonomiye 40 milyon lira katkı sunması öngörülüyor.

        Proje kapsamında kurulan ceviz bahçelerinde incelemelerde bulunan Vali Okay Memiş, Gümüşhane'nin Türkiye'de yıllık 5 bin ton üretim ve 28 işletmeyle Türkiye'nin en kaliteli pestil ve kömesini üreten ili olduğunu söyledi.

        Pestil-kömenin en önemli ham maddesinin ceviz olduğuna dikkati çeken Memiş, göreve başladığında pestil-köme üretimi için ciddi bir hammadde sıkıntısı yaşandığını tespit ettiklerini belirtti.

        Vali Memiş, pestil-köme üretiminin tesisleşmesiyle birlikte yerli üretimin gerekli ceviz ihtiyacını karşılamadığını ve üreticilerin hammadde noktasında ihracata yöneldiklerini ifade ederek, "Pestil-köme üreticimiz ham madde ihtiyacı için yurt dışından, Şili, Arjantin, Gücistan ve Azerbaycan'dan ceviz temin ederek pestil-kömenin üretiminde kullanıyor." dedi.

        Bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getiren Memiş, konunun çözümü için yapılan çalışmalar kapsamında 50 bin ceviz fidanını toprakla buluşturmayı ve üreticinin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını vurguladı.

        - "Şu anda 40 bin civarında fidanın dağıtımını tamamladık"

        Memiş, ceviz üretiminin artırılması gerektiğini belirterek, "2017 yılı içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikmeye karar verdik. Fernor fernette denilen ve mayıs ayından sonra çiçek açan, bölgemize çok uyumlu bir ceviz cinsini dikmeye başladık. Bu işi profesyonelce yapıyoruz. Bahçelerimizin hepsinin toprak tahlilleri yapılmış, sulamaları hazır. Profesyonelce yapılan ve çiftçimizin bundan para kazanmasını amaçladığımız bir proje. 5-10 yıl içerisinde üreticimiz 1 kilogram cevizi bile dışarıdan temin etmeyecek." diye konuştu.

        Halen 40 bin civarındaki fidanın dağıtımını tamamladıklarını ve dikimlerin hem il merkezi hem de ilçelerinde devam ettiğine işaret eden Memiş, aynı zamanda pestil-köme üretiminde bir standart oluşturmak adına tebliğ yayımlanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını bildirdi.

        Memiş, pestil-köme üretimi konusunda iddialı olduklarını vurgulayarak, başka illerde üretim yapan ustaların bir çoğunun Gümüşhane'de yetiştiğini aktardı.

        Proje maliyetinin bir milyon liraya yaklaştığını anlatan Memiş, projenin sonuçları itibarıyla yapılan yatırımın 10 katı gelir elde etmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler