Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AMASYA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "15 yıldır iktidardasınız, istediğiniz kanunu çıkardınız, istediğiniz kararnameyi çıkardınız, istediğinizi yaptınız. Şimdi sizin ekonomide istikrarı sağlamanız için anayasa değişikliğine mi ihtiyacınız var? Yok öyle bir şey. Ekonomide önemli olan alınan kararlardır, kararların uygulamasıdır. Doğru karar alırsanız istikrarı sağlarsınız, doğru karar almazsanız istikrarı sağlayamazsınız." dedi.

        Kılıçdaroğlu, Amasya'da partisi tarafından kent meydanında düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

        Vatandaşlardan sandığa giderken ellerini vicdanlarına koymalarını isteyen Kılıçdaroğlu, yapılacak oylamanın bir parti seçimi olmadığını söyledi.

        "Size bir soru soracağım." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

        "İçinizde 18 yaşını dolduran çocuğu olan vardır veya 18 yaşında torunu olan vardır. '18 yaşındaki çocuğum bu anayasa değişikliği geçerse milletvekili olacak' diyen bir Allah'ın kulu var mı? Bu anayasa değişikliğinde vatandaşa hazırlanan tuzağı görüyor musunuz? 18 yaşında milletvekili olacak. Yetmiyor, ömür boyu askerlikten muaf olacak. O da yetmiyor, iki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra milletvekilliği aylığı almaya hak kazanacak. Bu kadar ballı böreği gariban Mehmet'in, Ahmet'in çocuğuna mı verecekler? Bizim çocuklarımız askere gider, bizim çocuklarımız eksi 35 derecede terörle mücadele eder, bizim çocuklarımız El Bab'a gider, bizim çocuklarımız şehit olur, onların çocuklarına böyle kaymak hazırlanır. Buna kim 'evet' diyecek? Vicdan sahibi kim 'evet' diyecek."

        Kılıçdaroğlu, yeni anayasanın kabul edilmesiyle devletteki çift başlılığın kalkacağının söylendiğini belirterek tam tersine çift başlılığın anayasal kurum haline geleceğini öne sürdü.

        Çünkü başkanın hem başkan hem de bir siyasi partinin genel başkanı olacağını anlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi başkan seçildi diyelim, Amasya'da partisinin il başkanı olacak, bir de vali olacak. Şimdi başkanı kim temsil edecek. Bugünkü modelde cumhurbaşkanını vali temsil eder. İl başkanı ise başbakanı temsil eder. Yeni modelde vali ile il başkanı aynı kişiyi temsil edecek. Şimdi il başkanı mı daha güçlü vali mi daha güçlü? Vali diyecek ki 'Ben temsil ediyorum'. İl başkanı da diyecek ki 'Bırak sen onları ben seçimle geldim, ben temsil ediyorum. Ben daha güçlüyüm'. Aralarında derin bir yarılma olacak. Yani çift başlılık kalkmıyor, millete doğruları söylemiyorlar." değerlendirmelerinde bulundu.

        Yeni anayasayla terörün de ortadan kalkacağının iddia edildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin 15 yıldır iktidarda olduğunu kaydetti.

        "Terörü bitirmek istediler de kim engel oldu?" diyen Kılıçdaroğlu, "Efendim diyorlar ki bu anayasa değişikliği geçerse terör bitecek. İnanan var mı? Sevgili kardeşlerim 15 yıldır iktidardalar, terörü bitirmek istediler de kim engel oldu? Kanun dediler, kararname dediler, destek verdik. Her olaydan sonra açıklama yaptık. Dedik ki terörü bitirin, vallahi billahi ne istiyorsanız bütün desteği vereceğiz, yeter ki terörden bu ülke kurtulsun. Şimdi bitiremiyorlar. Efendim bu geçerse terör bitecek. İnanıyor musunuz?" ifadesini kullandı.

        Kılıçdaroğlu, yeni anayasa geçerse ekonomide istikrarın geleceğinin vatandaşa söylendiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İnanan var mı Allah aşkına. 15 yıldır iktidardasınız, istediğiniz kanunu çıkardınız, istediğiniz kararnameyi çıkardınız, istediğinizi yaptınız. Şimdi sizin ekonomide istikrarı sağlamanız için anayasa değişikliğine mi ihtiyacınız var? Yok öyle bir şey. Ekonomide önemli olan alınan kararlardır, kararların uygulamasıdır. Doğru karar alırsanız istikrarı sağlarsınız, doğru karar almazsanız istikrarı sağlayamazsınız. Bunların anayasa ile falan ilgisi yok. Ne terörün ne ekonomik istikrarın anayasa ile ilgisi yok. Çıksınlar desinler ki 'Şu maddenin ilgisi var'. Ben de diyeyim ki 'Doğru ya biz o maddeyi okumamışız'. Böyle bir şey yok. Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin hangi sorununu çözecek? Çiftçinin, esnafın sorununu mu çözecek? Terör sorununu çözecek mi? İstikrar sorununu çözecek mi? Emeklilerin, gençlerin işsizlik sorununu çözecek mi? O zaman neden bu anayasa değişikliği yapılıyor. Bütün vatandaşlarımızdan sadece bir şey istiyorum. Sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun. Bu işin vebali ağırdır."

        - "Bu sistemin freni yoktur"

        Yeni getirilmek istenilen anayasanın freni olmadığını iddia eden Kılıçdaroğlu, annelere "Siz freni olmayan otobüse çocuklarınızı bindirir misin?" diye sordu.

        Bir apartmanda dahi yönetim kurulu olduğunu, denetlendiği belirten Kılıçdaroğlu, yeni sistemle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin denetim dışı bırakılacağını öne sürdü.

        Her bireyin çocuklarına karşı güzel bir karar vermesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bu sistemin asıl tehlikesi şudur. Bütün yetkiyi bir kişiye verdik. Devleti yeniden yapılandırıyor, istediği kişiyi atayabiliyor. Eğer bu kişiyi bir devlet kandırırsa bir grup kandırırsa 24 saatte Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirir. Nasıl geçirirsiniz? Müsteşarları o tayin edecek. Bakanları, genel müdürleri, emniyet müdürlerini, müftüleri, daire başkanlarını o tayin edecek. Bir saatte hazırlık yapılır ve 24 saatte Resmi Gazete'de yayımlanır, devletin bütün kadroları 24 saatte değişir. Hani diyorlar ya FETÖ, FETÖ, FETÖ... FETÖ örgütü devleti ele geçirmek için hani paralel devlet yapılanması ne kadar çalıştı? 30-35 yıldır çalışıyor diyorlar. 30-35 yıla gerek yok, bir kişiyi kandıracaksın, bir kişiyi ikna edeceksin, devleti zaten ele geçiriyorsun." diye konuştu.

        Kılıçdaroğlu, tekliğin Allah'a, dünya üzerinde yaşayan canlılardan da hatanın sadece insana mahsus olduğunu dile getirdi.

        Allah'ın verdiği en değerli şeyin akıl olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

        "Biz bakarız, konuşuruz, sorgularız, tartarız, aklımızı kullanırız. O nedenle Yüce Yaradan kutsal kitapta der ki; 'Aklınızı kullanmıyor musunuz?' Şimdi aklımızı kullanma zamanı. Bu işin sağı, solu, doğusu, batısı yok. Bu iş bir memleket meselesi. Geleceğimiz meselesi. Bakın Hollanda'da olaylar oldu. İki bakanımız alınmadı. Milli bir meseledir, biz de destekledik mi? Destekledik. Milli meselede beraberiz, bizim bir sorunumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarını başka bir yere gidiyorsa hiçbir ülke geri çeviremez. Geri çevriliyorsa sorgularız. Ortak duruş sergileriz ama size bir şey söyleyeyim. Sayın Dışişleri Bakanımız Hollanda'ya gittiğinde bizim büyükelçimiz neredeydi? Hiç duydunuz mu, hiç sordunuz mu? Neden büyükelçi konuşmaz? Nerede bu büyükelçi? Bu sorunun cevabını bekleyelim değil mi? Bu sorunun cevabını bekleyelim. Bir dışişleri bakanı bir ülkeye gidecek, gittiği ülkede kendi ülkesinin büyükelçisi onu karşılayamayacak. Neden büyükelçi orada yok? Bunu sorgulamamız lazım."

        Mitingde, CHP'nin kampanya boyunca kullanacağı "Mavi boncuk" isimli şarkıdan uyarlanan "Gel kurtul bir hayırla" şarkısı da ilk kez kullanıldı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Amasya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Amasya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler