Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANKIRI (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığı sistemini getiriyoruz. Bu sistem daha demokratik bir sistemdir. O nedenle 'evet' diyeceğiz. Bu karar Türkiye'yi dönüştürecek." dedi.

        Yılmaz, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde Milli İrade Meydanı'nda Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da halk oylamasının yapılacağını, milletin karar vereceğini söyledi.

        Yeni bir sistemle milletin huzuruna geldiklerini dile getiren Bakan Yılmaz, "Söz de milletindir, karar da milletindir. Bugüne kadar Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan size bir zarar geldi mi? Sayın Binali Yıldırım'dan bir zarar geldi mi? Cumhurbaşkanlığı sistemini getiriyoruz. Bu sistem daha demokratik bir sistemdir. O nedenle 'evet' diyeceğiz. Bu karar Türkiye'yi dönüştürecek.'' ifadesini kullandı.

        Yeni sistemde ülkeyi yönetmek için en az yüzde 50 oy almak gerektiğine dikkati çeken İsmet Yılmaz, şöyle devam etti:

        "Diyoruz ki 16 Nisan'daki halk oylamasında 'evet' oyu kullanacağız. Şimdi soracaksınız, neden 'evet' oyu kullanacağız? Getirilen sistem daha demokratiktir de ondan 'evet' diyeceğiz. 2002'de seçimlerde yüzde 34 oyla ülkeyi yönetme hakkını elde ettik. Daha sonraki seçimlerde yüzde 46 aldık. Şimdi soruyorum; 16 Nisan'daki anayasa oylaması kabul edilirse hiç kimse yüzde 34 ile bu ülkeyi yönetebilir mi? Hayır. Bu ülkeyi yönetebilmek için yüzde 50'nin üzerinde oy olması lazım. Şimdi şunu soruyorum; Yüzde 34 oy alarak bu ülkeyi yönetmek mi daha demokratik, yüzde 50'nin üzerinde oy alarak yönetmek mi? Hangisi milli iradeye uygun? Hangisi demokrasiye uygun? Hiç şüpheniz olmasın, bu gelen sistem milli iradeye daha uygundur. Bu sistem uzlaşmayı, barışı getirir, birlikte yaşamayı getirir. Bu ülkeyi yönetebilmek için yüzde 50'nin üzerinde oy almak gerekir."

        Yılmaz, getirilmek istenen sistemin uzlaşmacı olduğunu vurgulayarak, daha demokratik ve daha uzlaşmacı olmasının, halk oylamasında "evet" vermek için yeterli geleceğine işaret etti.

        Kutuplaşmacı söylemlerden, "Az olsun benim olsun" diyenlerden, tembel tembel Ankara'da durup belirli bir gruba yaslananlardan bıktıklarını anlatan Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

        "Bu milletin gözü terazidir. Millet kime oy vereceğini bilir. Kendi problemlerini çözüyorsa, kendi değerleriyle hemhal olmuş kimseleri millet başına getirir. 'Evet' diyeceğiz, çünkü bu sistem hukuk devleti anlayışına uygundur. Hukuk devletinde yetki ve sorumluluk esastır. Yetki veriyorsanız sorumlu da tutmalısınız. Cumhurbaşkanına yetki veriyorsunuz ama sorumluluğu yok. Niye böyle bir sistemi yaptılar? Çünkü bu makama Tayyip Erdoğan gibi birinin geleceğini düşünmediler. Siyasetten birini düşünmediler. Onlar için bu makam hükümete vesayet rolünü oynayacak, Ankara'daki asık suratlı, çatık kaşlı bir bürokratı düşündüler ama siz 2007'de bu düşünceyi yerle yeksan ettiniz. Siz 'evet' dediniz mi? Bu sistemde daha geriye dönüş olur mu? Olmaz. Biz 16 Nisan'da hep birlikte 'evet' diyoruz. Çoğu gitti azı kaldı."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çankırı haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çankırı Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler