Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORDU (AA) - Ordu'nun orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından bahçeleri beyaz örtüyle kaplanan fındık üreticileri, zirai don endişesi yaşıyor.

        Meteorolojinin soğuk hava uyarısının ardından gece başlayan kar yağışı, Ordu'nun bazı ilçelerinde etkili oldu.

        Özellikle Gölköy, Gürgentepe, Akkuş, Kabadüz, Mesudiye ve Aybastı ilçelerinde görülen kar yağışıyla, çiçek açan fındık dalları kar altında kaldı.

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, kar yağışının en çok kentin orta ve yüksek kesimlerinde etkili olduğunu söyledi.

        Yağan karın 2014 yılını hatırlattığını belirten Soydan, "Yaptığımız ilk tespitlere göre, kar yağışıyla fındık dalları da beyaz örtüyle kaplandı. Şu anda yağan karın, fındık dallarına ya da karanfillerine zarar verip vermediği belli değil. Ancak bugünlerde yağan karın soğukluk durumu son derece önemli." dedi.

        Özellikle sahilde ve orta kesimlerde karanfillerin açtığını anlatan Soydan, yüksek kesimlerde ise fındık yapraklarının açmaya başladığını dile getirdi. Soydan, şunları kaydetti:

        "Özelikle eksi 5 ile 7 arasındaki sıcaklıklar fındık için tehlikeli. Bu nedenle tedirginiz. İnşallah bir don olayı yaşamayız. Bundan sonraki günlerde bu tür hava değişimleri çok önemlidir. Yükseklerde yağan karın şu anda soğukluk durumu tehlike arz etmiyor ancak bu olmaz anlamına da gelmiyor. Üreticilerimizin bu yönden de tedbirli olmaları lazım. En azından bahçelerinde bir don olayı görüldüğü takdirde, afetin en aza indirilmesi için dumanlama gibi çalışma yapabilirler."

        Fındık üreticilerinden Abdullah Özdemirli, bahçesinin kar altında kaldığını belirterek, "Bu durum bizi endişelendiriyor. Umarım zirai don olmaz ama yetkililerin açıklamalarına göre önümüzdeki günlerde böyle bir tehlike görünüyor. Üreticiler olarak elimizden geldiği kadar tedbir alacağız." diye konuştu.

        Necmi Demir ise fındığın tek geçim kaynakları olduğunu vurgulayarak, "İnşallah mart ayının ortasında yağan bu kar ürünümüze zarar vermez." ifadesini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler