Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Şehit Türk diplomatlar, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.

        Dışişleri Bakanlığı mensupları, şehit yakınları ve yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla Cebeci Asri Mezarlığı'nda düzenlenen tören saygı duruşuyla başladı.

        Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, anma töreninde yaptığı konuşmada, yurt dışında Türkiye'yi özveri ve şerefle temsil ederken terör örgütleri tarafından şehit edilen diplomatlar ve aile fertleri başta olmak üzere tüm şehitleri anmak için bir arada bulunduklarını belirtti.

        Vatan sevgisiyle her türlü tehdide göğüslerini siper eden askerleri, polisleri ve mesai arkadaşları ve meslek büyükleri olan şehit diplomatları saygıyla andığını dile getiren Yalçın, "Son dönemde terörün karanlık yüzü en acı şekliyle kendisini 15 Temmuz 2016 akşamı da gösterdi ve FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimiyle 249 vatandaşımız bu hain terör eyleminin engellenmesi sırasında şehit düştü. Bu vesileyle onları da, aziz hatıralarını da saygıyla selamlıyorum." dedi.

        Yalçın, yakın dönemde PKK ve DEAŞ tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarında hayatını kaybeden tüm vatandaşları ve terör örgütleriyle mücadelede şehit düşen kamu görevlilerini rahmetle andığını kaydetti.

        En önemli sınamalardan biri olan terörün tüm insanlığın karşısında duran bir bela olduğunu ifade eden Yalçın, şöyle devam etti:

        "Birçok masum vatandaşını teröre kurban veren bir ülke olarak Türkiye, tüm terör örgütleriyle hiçbir ayrım gözetmeksizin mücadelesini kararlıkla sürdürmektedir. Aynı zamanda terörle mücadelede etkin uluslararası iş birliğinin gerçekleşmesi için gayretlerimizi artırarak devam ettireceğimiz de şüphesizdir. Bir insanlık suçu olan terör belasından her dönemde fazlasıyla zarar gördüğümüz bir sır değildir."

        Türkiye'nin küresel terörle ilk tanışmasının dışişleri bakanlığı mensuplarına yapılan saldırılarla olduğunu belirten Yalçın, bakanlığın 1970’li yıllardan bu yana Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu (ASALA), Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları (JCAG), Ermeni Devrimci Ordusu (ARA) ve 17 Kasım gibi terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda 40 mensubunu yitirdiğini hatırlattı.

        Yalçın, "1970’li ve 1980’li yıllar boyunca, Türk diplomatları tüm tehditlere rağmen, kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını riske atarak görevlerini yerine getirmiş, ülkelerine ve vazifelerine olan bağlılıklarını hiçbir zaman kaybetmemişlerdir. Maalesef onlarca masum can, sadece Türk oldukları ve Türkiye’yi temsil ettikleri için şehit edilmişlerdir." açıklamasında bulundu.

        Türkiye'nin tarihteki acı hadiselerden ve felaketlerden nefret ve düşmanlık çıkaran taraf olmadığına dikkati çeken Yalçın, "Bunun en güzel örneği, Atatürk tarafından Çanakkale Savaşlarında ölen işgalci kuvvetlerin askerlerinin annelerine hitaben yazdığı mektupta yer verdiği ifadelerdir. Bu vesileyle Çanakkale şehitlerimizi de rahmetle anıyoruz." dedi.

        Yalçın, bazı grupların Türk diplomatları hedef alan saldırıları gerçekleştiren teröristleri yücelttiğini ve hatta terörü öven ve teröristlerle empati yapmaya çalışan filmlerin ve kitapların uluslararası kamuoyunda yer bulduğunu gözlemlediklerini vurgulayarak, "Şiddeti körükleyen, radikalizmi tırmandıran bu tür söylem ve eylemleri yapanları ve bunlara destek verenleri kınıyoruz." ifadesini kullandı.

        Konuşmasında şehitlerin aileleri, yakınları ve meslektaşlarına seslenen Yalçın, "Vatanları uğruna karşılığının ödenmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan fedakarlıklarda bulunan aziz şehitlerimizin hatırasının yaşatılması için bakanlığımız var gücüyle çalışmaktadır. Şehitlerimizin yurt dışında şehadete ulaştıkları noktalarda anıt, plaket çalışmaları gerçekleştirerek, isimlerinin katledildikleri ülkelerde ölümsüzleşmesi amaçlanmaktadır." şeklinde konuştu.

        Bu çerçevede şu ana kadar Sidney, Ottawa, Lahey, Lizbon ve Viyana'da şehitlerin anısına anıt ve plaket çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Yalçın, "Ülkemizde de Fethiye'de 2015 Temmuz ayı içerisinde Fethiye Belediyemizin girişimleriyle bir şehit diplomatlar anıtı açılışı gerçekleştirilmiştir. İzmir'de 18 Mart Şehitler Günü vesilesiyle bu yıl tören düzenlenecek yerlere Karşıyaka'daki şehit diplomatlar anıtı da eklenmiştir." dedi.

        Yalçın, şehitlerin anısının her zaman yaşatılacağını ve unutulmayacağını belirterek, "Bir Türk diplomatı olarak yurt dışında görev yapmanın en zor olduğu günlerde tehditlere aldırmadan cesaret, fedakarlık ve yüksek öz güvenle görevlerine gösterdikleri bağlılık her zaman yolumuzu aydınlatacaktır."

        Törende ayrıca Mamak İlçe Müftüsü Ramazan Ilıkkan tarafından Kur’an-ı Kerim okundu ve şehitler için dua edildi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Sadık Arslan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman adına Meclis Genel Sekreter Yardımcısı Erbay Kücet, Başbakan Binali Yıldırım adına Gülsüm Akbulut ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu adına ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın şehitlik anıtına çelenk bırakmasının ardından tören son buldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler