Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Sizler bu Kılıçdaroğlu'nun anlattıklarına inanıyor musunuz? Diyor ki 'rejim değişiyor' diyor. Gerçekten rejim değişiyor mu? Hayır. Rejim değişmiyor. Biz bu rejimi 1923'te Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kurduk. Bu devlet demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir." dedi.

        Elvan, il başkanlığında Akdeniz ilçe teşkilatını üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, partililerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Anayasa değişikliğiyle ilgili bilgi veren Elvan, "Seçimler 5 yılda bir yapılacak. Milletimiz kimi isterse o seçilecek. Cumhurbaşkanı hükumeti kuracak ve hükumetin başı olacak. Cumhurbaşkanının ve başbakanın yetkileri yeni sistemde cumhurbaşkanında birleşecek. Sorumsuz olan cumhurbaşkanı yetkili ve sorumlu olacak. Yetki ve sorumluluk kargaşası tamamen ortadan kalkacak." diye konuştu.

        Bazılarının diktatörlük, tek adamlı dönemin geleceğini iddia ettiğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

        "Diktatör seçimle gelir mi? Gelmez. O hükumetin başını kim seçiyor? Sizler halk seçecek. Halk seçti, seçerken de yüzde 50'nin üzerinde oy almak zorunda. Yüzde 50'nin üzerinde oy aldı ve güçlü bir hükumeti kurdu. Diyorlar ki 'tek adamlık'. Tek adamlıkta denetim olur mu? Yargı olur mu? Tek adamlıkta soruşturma olur mu? Olmaz. Sizler cumhurbaşkanını hükumetin başını seçeceksiniz cumhurbaşkanı yapmış olduğu her iş ve işlemden dolayı meclisin denetimine tabi olacak. Mecliste cumhurbaşkanına ve hükumete yönelik meclis araştırması açılabilecek. Yine mecliste cumhurbaşkanına yönelik genel görüşme yapılabilecek. Yazılı soruyla denetim faaliyeti gerçekleştirilebilecek. Soruşturma komisyonu kurulabilecek mecliste. Cumhurbaşkanını yapmış olduğu iş ve işlemden dolayı cezalandırılabilecek. Peki tek adamlıkta böyle bir denetim, böyle bir cezalandırma olur mu? Olmaz. Bu aslında tam tersine tek adamlığı sorumsuzluğu ortadan kaldıran bir düzenleme. Cumhurbaşkanı hükümetin başı yapmış olduğu iş ve işlemlerden dolayı denetime tabi oluyor. Yargı cumhurbaşkanının çıkarmış olduğu kararnameyi iptal edebilecek. Meclis buna yönelik karar alabilecek, kanun çıkarabilecek. Yargı boyutuyla bir denetim var. Meclis boyutuyla bir denetim var. Dolayısıyla yasama, yürütme ve yargı arasında güçlü bir denge mekanizması oluşmuştur. Bu düzenlemeyle."

        Elvan, yeni düzenlemeyle güçlü bir hükümet, güçlü bir yürütme olacağını, bu güçten korkanların olduğunu aktardı.

        Anayasa düzenlemesiyle milletin yetkilerini artırdıklarını bildiren Elvan, "Milletin doğrudan hükumeti seçmesine imkan tanıyoruz. Milletimiz de evet diyerek kendisine bir anlamda oy vermiş olacak. Çünkü halkımızın büyük bir kazanımı söz konusu olacak. Hükumeti belirleme yetkisi olacak. Ama bugün halkımızın hükumeti belirleme yetkisi yok. Dolaylı olarak var. Milletvekillerini seçiyorsunuz milletin vekilleri içerisinden bir hükumet oluşuyor. Ama yeni sistemde doğrudan sizler halkımız hükumeti belirleyecek. O nedenle demokrasimizi daha da güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

        - "Kılıçdaroğlu'nun anlattıklarına inanıyor musunuz?"

        Önemli değişiklikler yaptıklarını aktaran Elvan, şöyle devam etti:

        "Sıkı yönetimi, askeri mahkemeleri kaldırıyoruz. Sıkı yönetim ki ilan edildiğinde yetki kime veriliyor askerlere veriliyor. Bu yetkiyi kaldırdık. Tamamıyla yasama ve yürütme üzerinde oluşabilecek vesayeti ortadan kaldırdık. Daha güçlü bir demokrasi olacak. Türkiye gerçekten demokrasi adına sağlam temeller üzerine oturmuş ve hızla büyüyen, güçlenen bir ülke konumuna gelecek. Demokrasimizin güçlenmesi için Türkiye'nin daha fazla büyümesi için hep birlikte çalışacağız ve hep birlikte evet diyeceğiz. Sizler bu Kılıçdaroğlu'nun anlattıklarına inanıyor musunuz? Diyor ki 'rejim değişiyor' diyor. Gerçekten rejim değişiyor mu? Hayır. Rejim değişmiyor. Biz bu rejimi 1923'te Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kurduk bu devlet demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Allah'ın izniyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet var olacak. Devlet millet için elbette vardır ama devletimiz de bizim göz bebeğimizdir. Onun için burada herhalde Kılıçdaroğlu rejim ne demek bilmiyor anlaşılan. Ya yalan söylüyor ya da rejimin ne anlama geldiğini bilmiyor. Burada yapılan iş hükumet sisteminde bir değişikliğe gidilmesi. İşin özü budur. Niye gidiyoruz? Türkiye'de kalıcı bir istikrar oluşmasını istiyoruz. Biz koalisyonlar yaşansın istiyor muyuz? İstemiyoruz."

        Elvan, 7 Haziran seçimleri sonrası tek başına iktidara gelemediklerini anımsatarak, ülkenin ne tür sıkıntılara girdiğini herkesin gördüğünü hatırlattı.

        Anayasa değişikliğiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devletinin daha da güçlü olacağını dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

        "Güçlü bir hükümetimiz olacak. Eğer hükümeti beğenmezse halk indirecek. Artık koalisyon dönemi yaşamayacağız. Kalıcı istikrar olacak. Siyasi istikrarın olmadığı bir yerde ekonomik istikrar da olmaz. Her birinizin çocuğu iş, aş bekliyor. Ekonomik istikrar olmazsa üretim, yatırım, ihracat da olmaz. Onun için hep birlikte ülkemizde kalıcı bir siyasi istikrar oluşturulması için gayret sarf ediyoruz. Çocuklarımız, torunlarımız ve bu ülkenin geleceği için yapacağız. Az çok Sayın Kılıçdaroğlu'nu biz anlıyoruz. Çünkü parti olarak onlar aslında en büyük yaşadıkları sıkıntı halkla bütünleşememek. Demokrasiyi tam olarak özümseyememek. Ben şuna da inanıyorum. 16 Nisan referandumundan sonra evet çıkmasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) de bir değişim rüzgarı olacaktır. Onlar da demokrasiye gerçekten inanan bir yapıya döneceklerdir diye düşünüyorum. Niye biliyor musunuz? Çünkü hükumet olabilmek için sizlerin oyunu almak zorundalar. Halkın evet demesini istemek zorundalar. Onlar da inşallah gerçek anlamda demokrasinin ne olduğunu görecekler. Ben şuna da inanıyorum onlarda da bir değişim başlayacak."

        Elvan, mecliste HDP'li vekillere "Türkiye partisi olun. Bölücü terör örgütünün ağzıyla, talimatlarıyla hareket etmeyin" dediklerinin ancak HDP'nin bölücü terör örgütlerinin talimatlarıyla hareket eden bir parti konumuna geldiğini söyledi.

        HDP'nin bölücü terör örgütünün talimatlarıyla hareket etmemesi durumunda farklı bir konumda olabileceğini belirten Elvan, "Ama yapmadılar. Allah'ın izniyle bizde kış gününde dahi 3-5 metrelik kar yığınlarının arasında dahi bölücü terör örgütünün inlerine girip teker teker temizliyoruz. Bu HDP'ye oy veren kardeşlerimize de biz sahip çıkacağız. Özellikle Akdeniz ilçemizde onlara da kucak açacaksınız. AK Parti hükümetlerinin ne kadar şefkat sahibi olduğunu ve vatandaşı için neler yapabileceğini sizler onlara göstereceksiniz." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler