Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KAHRAMANMARAŞ (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Bu sistem var olduğu müddetçe bizim bu zor coğrafyada devletimizin bekasını sağlamamız mümkün değil. Çanakkale'de şehit kanlarıyla, Kurtuluş Savaşı'nda, terörle mücadelede, şimdi de Fırat Kalkanı'nda şehit vererek ayakta tuttuğumuz bu vatan topraklarını asla risk ve tehdit altında bırakamayız. Çok basit bir sistem getiriyoruz halk, kendini yönetecek başkanı ve yasaları yapacak meclisi seçsin." dedi.

        Kaynak, Elbistan ilçesindeki Memur Site Konferans Salonu'nda düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Fırat Kalkanı Harekatına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, "Suriye'de ne işimiz var, bizim çocuklarımız neden Suriye'de şehit oluyor, neden Suriyeliler kendi topraklarını beklemiyorlar?" denildiğini, Suriye'ye Suriyeliler için asker göndermediklerini, Suriye'nin topraklarını korumak içinde asker göndermediklerini, sadece vatan savunmasına o topraklardan başlanması gerektiği için asker gönderdiklerini söyledi.

        O bölgelerden gelecek tehlike orada yok edilmezse, Antep'teki, İstanbul'daki, Suruç'taki canlı bombaların, bir sürü insanın katledilmesinin önüne geçilemeyeceği için Suriye'de olduklarını ifade eden Kaynak, şöyle devam etti:

        "15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra, aklını, beynini Pensilvanya'daki bir sapkına vermiş o hain unsurlardan temizlendikten sonra bizim ordumuz, askerimiz, o şerefli üniformasının hakkını Suriye'de vermiştir. Özgür Suriye Ordusu, terör örgütü DEAŞ'tan bölgeyi temizlemek için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin desteğiyle Suriye'deki sınır bölgemizde 2 bin kilometrelik bir alanı ülkemiz için bugün güvenli bölge haline getirmiştir.

        Sözlerime başlarken 7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan bir büyük terör sarmalından bahsettim, oda yine Çanakkale gibidir. Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy diyordu ya 'kimi hindu kimi yamyam.' İşte Türkiye bir yandan DEAŞ, bir yandan PKK ile mücadele ederken 7 Haziran seçimleri Türkiye'de bir hükümet modeli çıkarmadı. Bizim milletimiz bir partiyi birinci parti yaptı, ama Türkiye bu sistemin ne kadar gerekli olduğunu henüz 2 yıl geçmeden bütün milletin önüne serdi."

        - Şehadetle,14 arkadaşının hayatını kurtarmış

        Kaynak, DEAŞ terör örgütünün 19 Aralık'ta tanka yönelik saldırısında 1 askerin şehit olduğunu, 14 askerin de yaralandığını belirterek, şehit olan Elbistanlı Mehmet Şahin'in 14 arkadaşının hayatını kurtardığını belirtti.

        Kaynak, şunları söyledi:

        "Üsteğmene, Sayın Başbakanımız 'Nasıl oldu hadise?' dedi. 'Çok ağır bir sis vardı, görüş mesafesi kapalıydı. İnsansız hava araçlarıyla görüntü alamıyorduk, 25 metre mesafeyi göremiyorduk. Maalesef DEAŞ teröristleri tuzak kurmuşlar. Bir şehidimiz oldu, Kahramanmaraş Elbistanlı. Sayın Başbakanım benim gözümün önünde hadise cereyan etti, Elbistanlı şehidimiz eğer şahadeti göze almasaydı, bugün 14'ümüzün cenaze töreninde olacaktınız.' dedi. Şimdi 'Çanakkale ile bunun ne alakası var?' derseniz, Çanakkale'de o top mermisini tek başına sırtlayan Seyit Çavuş neyse, Çanakkale'den 102 sene sonra bu defa vatanının bekası için bayrağının kıyamete kadar bu coğrafyada dalgalanması için kendisini tek başına feda eden bir şehit Elbistanlı Mehmet Şahin kardeşim."

        Mevcut sistemin yarattığı sıkıntılara değinen Kaynak, "Diyoruz ki bu sistem var olduğu müddetçe bizim bu zor coğrafyada devletimizin bekasını sağlamamız mümkün değil. Çanakkale'de şehit kanlarıyla, Kurtuluş Savaşı'nda, terörle mücadelede, şimdi de Fırat Kalkanı'nda şehit vererek ayakta tuttuğumuz bu vatan topraklarını asla risk ve tehdit altında bırakamayız. Çok basit bir sistem getiriyoruz halk, kendini yönetecek başkanı seçsin ve halk yasaları yapacak meclisi seçsin." diye konuştu.

        - "Tesbihin imamesi Recep Tayyip Erdoğan"

        Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da kendilerine, "Bu sistemi şimdi niye değiştiriyorsunuz? İstediğiniz her şeyi yapıyorsunuz, sizi engelleyen bir şey mi var?" denildiğini belirterek, "Türkiye’ye 15 yıldan beri AK Parti hükümetleri hizmet, güven ve istikrar sağlıyor ve üretiyorsa bunun sebebi milletimizin gücünü tek merkezde toplaması, AK Parti’de toplaması ve kararlı iradesinde, Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında tecessüm ettirmesidir. Bunlar neden ısrarla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a saldırıyorlar? Çünkü hamdolsun bu millet tesbih gibi oldu, tek tek ama bir arada. Bu tesbihin imamesi Recep Tayyip Erdoğan. Bunlar diyorlar ki 'imameyi kırarsak tesbihi dağıtırız', ama bu millet bunun farkında." dedi.

        Halk oylamasında "Hayır" oyu verecek vatandaşlara hiçbir zaman "terörist" demediklerini söyleyen Ünal, "Ama onlar 'Evet' verecek olanlara 'Cumhuriyete ihanet ediyor.', 'Sistem değişikliği kan dökülmeden gerçekleşmez.', 'Referandumdan yüzde 99 çıksa bile bunu kabul etmeyiz.' diyorlar." ifadesini kullandı.

        Bunları söyleyenlerin, daha sonra bir aklın "böyle konuşmayın" demesiyle ağız değiştirdiklerini anlatan Ünal, şunları kaydetti:

        "Sadece şunu söylüyoruz; Kandil 24 saat 'Hayır' verilmesi konusunda kendi yayın organları üzerinden bütün dünyaya yayın yapıyor. Kandil'deki elebaşı diyor ki 'Bu MHP ile AK Parti bir araya geldi, bizim kökümüzü kazıyacak bu yüzden 'Hayır' verilmelidir.' Şimdi bundan neden rahatsızsınız? Terörün kökünün kazınmasının neresi kötü? Almanya, Hollanda, Belçika ve FETÖ terör örgütü devlet televizyon kanallarında neden 'Hayır' verilmesi gerektiğini Türkçe videolarla anlatıyor. Cumhurbaşkanımız da diyor ki 'Ey vatandaşım teröristlerin ve Türkiye düşmanlarının neden 'Hayır' verilmesi gerektiğini her gün anlattıklarını görüyorsun ve duyuyorsun. Şimdi sen bunları gördükten sonra 'Hayır' mı vereceksin?' diye soruyor. Bunu sormakta son derece haklı değil mi?"

        Ünal, hedefte Recep Tayyip Erdoğan'ın, milletin evlatları ve AK Parti'nin bulunduğunu belirterek, "Çünkü biz 15 yıldan beri bu ülkeyi büyütmekten, bu ülkenin çocuklarına bir gelecek hazırlamaktan başka bir şey yapmadık. Bu hususta asla ve asla şüpheye, kaygıya ve kişisel hesaplara düşmedik. Biz Türkiye’nin geleceği için asla böyle bir şey yapmayacağız." dedi.

        Kaynak ve Ünal, daha sonra ilçe merkezindeki "Evet" ofisinin açılışını yaptı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kahramanmaraş haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kahramanmaraş Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler