Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Kılıçdaroğlu, muhtarlara, 'seçilecek olan cumhurbaşkanı bir gecede tüm muhtarları, hepinizi görevden alır, muhtarlığı kaldırır.' diyor. Yok böyle bir şey. Muhtarlık müessesesi kanunla düzenlenmiştir ve ancak kanunla değişiklik yapılabilir. Bunun kararını verecek olan cumhurbaşkanı değil, meclistir ama maalesef çarpıtıyorlar. Okumamış bile." dedi.

        Elvan, Mersin'deki programı kapsamında merkez Akdeniz ilçesindeki Muş İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini ziyaret etti.

        Bakan Elvan, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı olduğunu hatırlatarak, Çanakkale'nin herkes için bir ders niteliği taşıdığını söyledi.

        İstiklal mücadelesi için yurdun dört bir yanından gelen vatandaşların, dayanışma ruhu içinde Çanakkale'de mücadele ettiğini vurgulayan Elvan, şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

        Nevruz bayramına değinen Elvan, Mersinliler başta olmak üzere herkesin Nevruz'unu tebrik etti. İçinde bulunulan coğrafyada bin yıllık bir kardeşlik ruhunun olduğunu belirten Elvan, "Bizim birbirimizden farkımız yok, inanan insanlarız ama maalesef yıllarca bizi birbirimizden ayırmak isteyen, birbirimize düşürmek isteyen, kavga ettirmeye çalışan güçler oldu. Bu güçlere inananlar, peşlerinden gidenler oldu. Şundan emin olun, sizin huzurunuz, bizim huzurumuz, mutluluğumuzdur. Sizin refahınız bizim refahımızdır, ihtiyacınız, ihtiyacımızdır. Talebiniz neyse yerine getirmek de boynumuzun borcudur." diye konuştu.

        Elvan, barındırdığı potansiyelle örnek gösterilecek iller arasına girebilecek olan Muş'un, bugüne kadar hep terör engeline takıldığını söyledi. Elvan, "Cazibe Merkezi Programı başlattık. Bunu da Diyarbakır'da açıkladık. Tam 82 milyar liralık talep geldi. 82 milyar liralık yatırım demek, Güneydoğu'yu şahlandırmak demek. Büyük tesisler, yatırımlar yapmak istiyorlar. Niye? Artık terörü kurutuyoruz, sonuna geldik. Bundan sonra inşallah Muş'umuz, Bitlis'imiz, Batman'ımız, Şırnak'ımız, Van'ımız, hep birlikte şahlanacak, ayağa kalkacak. Bundan emin olun." ifadesini kullandı.

        Terörün sonunun geldiğini vurgulayan Elvan, şöyle devam etti:

        "Ben açıklıkla söylüyorum; Meclisteki bir siyasi partinin milletvekillerine çok söyledik, 'Türkiye partisi olun, birilerinin talimatıyla hareket etmeyiz, kendi düşüncelerinizle burada olun' dedik. Çok açıklıkla, defalarca söyledik ama bölücü terör örgütünden talimat aldılar, talimatla hareket ettiler. İçinizde belki HDP'ye oy veren çok sayıda arkadaşımız var. Biz sonuna kadar saygı duyarız. Demokrasinin gereği de budur ama işin özü, eğer bu ülkeyi bölmeye bir silahlı terör örgütünün talimatıyla hareket ediyorsanız netice alamazsınız. Muş'ta, Batman'da, Şırnak'ta yaşayan kardeşlerimizin ne kabahati var? Onların çocuklarının eğitimini sen nasıl engellersin, onları dağa kaldırırsın. O çocukların geleceğini nasıl ortadan kaldırırsın? Bu çocukların üniversiteye gitme, okulda okuma hakkı, iş adamı olma hakkı yok mu? Var ama bunlar hep engellediler. Kız çocuklarımızı, genç erkek çocuklarımızı dağa kaldırdılar ama bitiyor, bunun kökü kuruyor. Açık ve net söylüyorum, bunun kökü kuruyor. Allah'ın izniyle biz sizin sonuna kadar arkanızda olacağız."

        - "Seçimle gelen bir kişide tek adamlık anlayışı olabilir mi?"

        Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğine işaret eden Elvan, birlik ve beraberlikle ülkenin her şeyin üstesinden gelebileceğini belirtti.

        Elvan, gerçek anlamda demokrasinin tesis edilmesini istediklerini, artık 'vesayet' diye bir tabirin kullanılmasını istemediklerini ifade etti. Bakan Elvan, şöyle konuştu:

        "Bu anayasa değişikliğini neden yapıyoruz biliyor musunuz? Belki bugün cumhurbaşkanı ve başbakan arasında iyi bir uyum var. Biz bugünü düşünsek, böyle bir değişikliğe gitmeyiz ama biz bugünü düşünmüyoruz. Ülkenin yarınını, her bir kardeşimizi düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz anayasa değişikliğine yönelik düzenleme demokrasimizi daha da güçlendiren, vatandaşımıza daha çok yetki veren düzenleme. Düzenlemeyle ne yapıyoruz? Diyoruz ki, 'Artık bundan sonra hükümeti halk kuracak.' 'Kimin hükümet kurması gerektiğine, kimin yürütmede icraat yapması gerektiğine millet karar versin.' diyoruz. İkinci olarak, 'Yargının sadece bağımsız olması yetmez, tarafsız da olacak.' diyoruz. Eğer siz, seçilmişler yerine atanmışları tercih ederseniz bu ülkede demokrasiden bahsedemezsiniz. Demokrasinin esası seçilmişler üzerinedir. Seçilmişlerin de vesayet altında olmaması gerekir."

        Anayasa değişikliğiyle sıkı yönetimin ve askeri yargının kaldırılacağını, yargıda birliğin sağlanacağını dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

        "Diyorlar ki 'siz tek adam sistemi oluşturuyorsunuz.' Diktatörlüklerde, tek adam sistemlerinde seçim olmaz. Birisi gelir, diktatörlük yapar, istediği kararı alır ve uygular. Asıl tek adamlık şimdiki düzende var. Niye biliyor musunuz? Cumhurbaşkanının hiç bir sorumluluğu yok. İstediği iş ve işlemi yapabilir. Eğer demokratik bir altyapısı yoksa, demokrasiye inanmıyorsa şu anki cumhurbaşkanının hiç bir sorumluluğu yok. Allah'a çok şükür Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan demokrasi aşığı bir insan, ama demokrasiyle bağı olmayan bir cumhurbaşkanı olduğunu düşünün, hiç bir sorumluluğu yok istediğini yapar. Ama yeni sistemde seçilmiş olan cumhurbaşkanı her türlü denetime tabi. Yargı denetimine ve Meclis denetimine tabi. Meclis'te genel görüşme yapılabiliyor, araştırma önergesi verilebiliyor, hatta soruşturma önergesi verilebiliyor, soruşturuluyor, cezai müeyyide verilmesi gerekiyorsa onun da önü açılıyor. Yüce Divana sevk etme yetkisi de var. Dolayısıyla sizin seçmiş olduğunuz bir hükümet denetime tabi. Denetime tabi olan ve seçimle gelen bir kişide tek adamlık anlayışı olabilir mi?"

        Elvan, yeni anayasa sisteminin uzlaşma kültürünü getireceğini de söyledi.

        - "Okumamış bile"

        Halk oylaması sürecinde 'Hayır' kampanyalarında yalan propagandalar yapıldığını belirten Elvan, "Kılıçdaroğlu, muhtarlara, 'seçilecek olan cumhurbaşkanı bir gecede tüm muhtarları, hepinizi görevden alır, muhtarlığı kaldırır.' diyor. Yok böyle bir şey. Muhtarlık müessesi kanunla düzenlenmiştir ve ancak kanunla değişiklik yapılabilir. Bunun kararını verecek olan cumhurbaşkanı değil, meclistir ama maalesef çarpıtıyorlar. Okumamış bile. Biliyorsunuz geçen gün radyo programında 'başbakan ile cumhurbaşkanı ayrı partiden olursa ne olacak.' dedi. Ya şunu söyleyeyim; bizim, bu yaylalarda oturan kardeşlerimiz var. Doğru dürüst televizyon bile seyretmiyorlar, bir tek radyo dinliyorlar. Onlar bile 'ya bu adam ne diyor böyle, bu nasıl parti lideri.' diyor. İnanın, şu 16 Nisan'da güçlü bir Evet ile bizlere destek verirseniz, Doğu'nun da Güneydoğu'nun da Mersin'in de önünü birlikte açacağız." dedi.

        Programa, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, AK Parti İl Başkanı Cesim Ercik ve Dernek Başkanı Necat Özcan katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler