Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı davada, tanıkların beyanlarının alınmasına devam ediliyor.

        Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tanık olarak dinlenen Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Ahmet Kemal Yılmaz, sanık eski binbaşı Fatih Şahin'in Diyarbakır'dan Ankara'ya intikalleri sırasında şakayla "ihtilal oluyor" dediğini, Ankara Etimesgut'a gelip, bazı yaşananlara şahit olunca bunun şaka olmadığını anladığını ve Şahin'den şüphelendiğini söyledi.

        Şüphelerini personeline söylemesi ve bunların gerçekleşmemesi halinde otorite kaybına uğrayacağını, bunun da askerlik mesleğinde kabul edilemez bir durum olduğunu anlatan Yılmaz, "Personelim ile konuşmak için şüphelerimin netleşmesini bekledim. Şüphemde haksız çıkarsam herkesin kafası karışmış olur. Semih Terzi güçlü bir aktör, herkes sever, güvenir. Şüphelerim yersiz çıkarsa durumum hoş olmazdı." dedi.

        Etimesgut'tan Özel Kuvvetler Komutanlığına gidecek helikoptere adam seçerken herhangi bir kriter gözetmediğini, rastgele personel seçtiğini anlatan Yılmaz, "İkinci helikopterde yer vardı, normalde hepimizin verilen emre göre binmesi gerekiyordu. Kuşkularım, şüphelerim olduğu için gitmek istemedim, tek başıma da kalamazdım o yüzden altı personele 'Siz kalın, çantaları taşıyın' bahanesiyle kalmalarını emrettim. Biz de böyle kaldık." diye konuştu.

        Sanık eski Üsteğmen Mihrali Atmaca'nın avukatı Basri Aydın'ın sorusu üzerine meskun mahallerde operasyonların nasıl yapıldığını duruşma salonunda anlatan tanık Yılmaz, "Meskun mahalde en büyük tehdit ölüdür, ölü zannettiğiniz kişidir. O yüzden ilk başta ölü araması yaparsınız. Bölge kontrol altına alınmadıysa, harekat devam edecekse oradaki adam yıkılana kadar sıkarsınız. Siz attınız hedef yıkıldı, arkadan başka birisi geldi yerdeki adama, ölüye o da atar geçer, arkadan üçüncü geldi, yerde yatana ateş eder gider, yerde yatan kişinin öldüğünden emin olmak zorundasınız. Bu talimatnamede geçer." ifadelerini kullandı.

        Mihrali Atmaca'nın, şehit Ömer Halisdemir'e ateş etmesinin de meskun mahallerde operasyon eğitimini almasının gereği olduğunu belirten Yılmaz, bu eğitimleri alan her kişinin aynı refleksi vermesinin beklendiğini, eğitimi alanların da tereddütsüz bunu uyguladığını söyledi.

        - "Şahin'den nefret ederdim"

        Sanık eski binbaşı Fatih Şahin'in avukatı Çiğdem Koç'un sorusu üzerine, Şahin'in kendisine sürekli mobbing uyguladığını, her gün azarladığını anlatan Yılmaz, "Kişisel kanaatimi sorarsanız, kendisinden nefret ederdim." dedi.

        Yılmaz, "Tutuklanan arkadaşlarımın masum olduklarına inancım tamdır. Bu arkadaşların masum olmalarına rağmen sadece tutuklanmalarından dolayı birlik dışına tayin edildiklerini öğrendim. İlk tayini çıkan kişi Mihrali Atmaca'ydı, bunu öğrenince hemen tayin dilekçemi yazdım. 'Timimde bulunanlara kefilim, hataları hatamdır. Bu adamlar masumdur' dedim. Buna rağmen arkadaşlarımın birlik dışına tayin olduklarını öğrendikten sonra 'Benim de bu birlikte durmam hatadır' diyerek tayin istedim." diye konuştu.

        Özel Kuvvetler Komutanlığı Meslek Gelişim Şube Müdürü Albay Ümit Koçak da 15 Temmuz'da yaşananları anlattı.

        Albay Koçak, tutuklu sanık Mihrali Atmaca'nın avukatı Basri Aydın'ın sorusu üzerine, Atmaca ve beraberindeki timi olmasa Özel Kuvvetler Komutanlığının darbecilerden temizlenmesinin mümkün olmayacağını, nöbetçi askerlerde ve içerideki darbe karşıtı askerlerde yeterli silahın bulunmadığını kaydetti.

        Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, duruşmaya yarın saat 09.30'a kadar ara verdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler