Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde para ödülüyle aranırken 7 ay önce yakalanan Abdülmuttalip Demir ile terör örgütü DEAŞ'ın "bombacısı" ve "kimyacısı" olarak bilinen Talha Güneş hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

        Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 3'ü tutuklu 4 sanığın "Anayasayı ihlal", "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma ve el değiştirme", "Silahlı terör örgütüne üye olmak", suçlarından sanıkların ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

        Geçen ağustos ayında bir ihbar üzerine özel timin Taşlıca Mahallesi'nde sabaha karşı bir ikamete operasyon düzenlediği kaydedilen iddianamede, sanıkların şüphe çekmemek için binanın boş olan alt ve üst katlarının pencerelerine "satıldı" yazısı yapıştırdıkları kaydedildi.

        Operasyonda, İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde "turuncu" kategoride yer alan ve başına 600 bin lira ödül konulan Abdülmuttalip Demir, eşi ve aynı zamanda Yunus Durmaz'ın kız kardeşi olan Gamze Demir, terör örgütü DEAŞ'ın "bombacısı" ve "kimyacısı" olarak bilinen ve "gri" kategoride 300 bin lira ödülle aranan Talha Güneş'in gözaltına alındığı ifade edilen iddianamede, operasyon sırasında ikamette ele geçirilen malzemeler arasında metal parçalarla güçlendirilmiş 25 kilo TNT patlayıcı, biri el yapımı 3 el bombası, 7 canlı bomba yeleği ele geçirildiği kaydedildi.

        Soruşturma dosyasında, Suriye'deki kamplarda çekilmiş fotoğraflar da yer aldı. Fotoğraflarda, 2016'nın Mayıs ayında Gaziantep'te polisin operasyonu sırasında kendisi patlatan örgütün sözde Türkiye eylem sorumlusu olduğu öne sürülen Yunus Durmaz ile sanık Demir, silahlı eğitim alanında bulunuyor.

        - Bombayı tencere kaşıkla kamufle etmiş

        İddianamede, başka bir dosyadan sanık olarak yargılanan sanık Hasan Yılmaz'ın da sanık Abdülmuttalip Demir'in yakalanmasından 4 ay önce Çağlayan Mahallesi'nde karşılaştıklarını belirterek, ''Bulunduğumuz mahallenin yanındaki mezarlığın yan tarafında bulunan boş arsaya gittik. Burada bana emanet olarak tencere, kaşık ve siyah poşetin bulunduğu paketi verdi. Bir ay sonra aynı yerde teslim aldı. İçerisinde bomba malzemesi olduğunu bilmiyordum. Şu an nerede olduğunu bilmiyorum." dediği yer aldı.

        İddianamede ifadelerine yer verilen gizli tanık "Piramit"in, "Sanık Demir'i Genç Ensar Derneğinden tanıdığını ifade ederek, ''Demir, Yunus Durmaz'ın eniştesidir, Ahmet Güneş'in kardeşidir. Demir, DEAŞ'ın ilk hilafet ilan ettiği ve cihat çağrısında bulunduğu dönemde ilk giden şahıslardandır." dediği aktarıldı.

        "Piramit" kod adlı gizli tanık, Talha Güneş hakkında da terör örgütünün bombacı grubunda yer aldığını kaydederek, "Muhammed Fatih' kod isimini kullanır. Türkiye'de kimya mühendisliği bölümü okumuştur. Suriye'de Tel Abyad ve Suluk bölgelerinde bir okulun içerisinde bomba yaptığını ve arabalara bomba düzeneği yerleştirdiğini, bomba hakkında örgüt mensuplarına eğitim verdiği, Gaziantep, İstanbul, Suruç ve Ankara'da patlayan bombalardan haberi olabilir, belki de kendisi yapmış olabilir. Aynı zamanda Ahmet Güneş'in de kardeşidir." şeklinde iddianamede beyanına yer verildi.

        İddianamede ikamette ele geçirilen dijital materyallerde yapılan incelemelerde, örgütü övücü bilgilerin bulunduğu, ayrıca DEAŞ'ın infaz ve tehdit videolarının yer aldığı kaydedildi.

        Ayrıca, sanıklar Demir ile Güneş, Ankara Gar saldırısının da failleri arasında yer alıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler