Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, "Suriyeli mültecilerin çok yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. 3 küsur milyon mültecimiz var. Onların da aynı şekilde hem bu topluma katkıları olabileceğini hem de barış sürecine geçildikten sonra oradaki Suriye toplumunda da önderlik edeceğini düşünerek bu projeyi çok önemsedik." dedi.

        Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Küresel Göç Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezinin paydaşı olduğu, yetişkin eğitimi yoluyla göçmen ve mültecilerin hayat şartlarını geliştirmeyi amaçlayan, finansmanı Avrupa Birliği Erasmus+ tarafından karşılanan, "Sınır Ötesi Kültürlerarası Toplumsal Girişimciler Projesi" kapsamında, "Yeniden İnşacı Olarak Mülteci ve Göçmenler" programının tanıtım toplantısı düzenlendi.

        Sevgi Kurtulmuş, TRT Oran Yerleşkesi Konferans Salonu'nda, Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Topçu moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

        Kurtulmuş, "Suriyeli mültecilerin çok yoğun olduğu bir ülkede yaşıyoruz. 3 küsur milyon mültecimiz var. Onların da aynı şekilde hem bu topluma katkıları olabileceğini hem de barış sürecine geçildikten sonra oradaki Suriye toplumunda da önderlik edeceğini düşünerek bu projeyi çok önemsedik." diye konuştu.

        - "Mülteci ve göçmenlere maksimum fayda sağlanması temel önceliğimiz"

        Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca da projenin temel amacının "fikir teatisinde bulunmak" olduğunu belirterek,"Yetişkin eğitimcilerin eğitilmesi sürecinde kişilerin birbirlerinin tecrübelerinden edindikleri bilgilerle mülteci ve göçmenlere maksimum fayda sağlanması temel önceliğimiz." dedi.

        Barca, programda "Yetişkin eğitimcilerin yetiştirilmesi", "Mülteci problemlerinin ele alınması", "sosyo ekonomik bütünleşme konusunda iletişim sağlanması" gündem maddelerini belirlediklerini ifade ederek, "Eminim ki bu projenin de katkılarıyla göçmenler ve mülteciler konusunda çok önemli, uzun süreli etkileri olan ve eşsiz bir model oluşturulacak. Etkili yolların bulunması ve etkin şekilde diğer kişilerin yetiştirilmesi için eğiticilere yol gösterilmesini çok önemsiyoruz." sözlerine yer verdi.

        - "Her bin Türk vatandaşına 23 Suriyeli tekabül ediyor"

        Türkiye'nin göçmen ve mülteciler konusunda çarpıcı bir rakama sahip olduğunu vurgulayan Barca, şu değerlendirmede bulundu:

        "Türkiye'nin ilgili proje bazında en temel ülkelerden olacağını düşünüyorum. Göçmen ve mülteci sorunu konusunda dünyadaki tüm karmaşanın ele alınması açısından da önemli. BM Mülteciler Yüksek Komitesi 2015 yılında Türkiye'nin en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu açıkladı. Bu komite temelde bunun Suriyeli mültecilerden kaynaklandığını düşünüyor. Çünkü bu değerlendirmeye göre, her bin Türk vatandaşına 23 Suriyeli tekabül ediyor."

        Doç. Dr. Emel Topçu, çalışmanın bir Avrupa Birliği projesi olduğunu ve 4 ülke arasında yapıldığını belirterek, "Bizim bu projeye önem vermemizin en önemli nedeni bakış açısının değişmesi. Artık Avrupa merkezli değil, dünya merkezli ve insan merkezli olması." açıklamasında bulundu.

        İngiltere Değişim Girişimleri adına konuşan Peter Riddell de Türkiye'deki göçmenlerin durumlarının ülkesindekinden farklı olduğunu dile getirdi.

        Türkiye'nin dünyadaki mülteci yükünün büyük bir kısmını üstüne almış durumda olduğunu ifade eden Riddell, İngiltere'nin de bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

        - Sınır Ötesi Kültürlerarası Toplumsal Girişimciler Projesi

        Yetişkin eğitimi yoluyla göçmen ve mültecilerin hayat şartlarını geliştirmeyi amaçlayan, projeyle Afrika Boynuzu, Orta Doğu, Mağrip ve Latin Amerika'dan gelen göçmen ve mültecileri desteklemek üzere yeni öğretim yaklaşımları geliştirilecek.

        İngiltere merkezli ve Türkiye, İspanya ile İsveç'in paydaş olarak yer aldığı projeyle, yetişkin eğitimcilerine, mülteci ve göçmenlere yeni geldikleri toplumlarda yerleşme, hayatlarını yeniden inşa etme ve bulundukları ülkelerin gelişmesine katkı sunma konusunda yapılacak eğitimlerle beceriler kazandırılacak.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler