Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ve İngiltere seyahatlerinde uçakta elektronik cihaz kısıtlaması kararına ilişkin, "Temennim odur ki bir an önce bu yanlıştan vazgeçilir. Yani bir güvenlik üzerinde durulabilir, doğrudur. Ama bunun abartılı bir hale gelmemesi gerekir diye düşünüyorum." dedi.

        Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı ve değerlendirmede bulundu.

        İstanbul'dan ABD ve İngiltere'ye giden uçaklarda kabinlerde cep telefonundan büyük elektronik eşya taşınmasının yasaklanması kararı üzerine bir girişimin olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Erdoğan, "Girişimimiz oldu. Bu toplamda Körfez ülkeleri ile bizi kapsıyor, 8 ülke" diye konuştu.

        Bugün İngiltere Başbakanı Theresa May ile yaptığı görüşmeye değinen Erdoğan, May'in konuya ilişkin, "Biz British Airways'i de buna kattık. Onda da aynı uygulamayı yapacağız." sözlerini aktardı.

        Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Dedim ki benim arzum şu; 'bizim yetkililerimiz ile sizin yetkililerinizin bu konuyu oturup konuşmalarında fayda var.' Yani bu iş, hem ekonomik noktada hem güvenlik noktasında birbirimize karşı itimadımızı zedeliyor. Aynı şekilde Dışişleri Bakanımızın da Amerika seyahatinde o da Amerika'da yetkililerle bu konuyu görüştü, dedi ki; 'burada çok acele yeni bir karar almak gerekiyor. Zira bizim Türk Hava Yollarımızın güvenlik noktasında olsun, uluslararası konumu itibarıyla olsun bir marka. Dolayısıyla biz artık bunu farklı anlamaya başlıyoruz' gibi. Sayın May, 'Bu görüşmeyi yetkililerimizin yapmasına ben de katılıyorum. Çünkü Türkiye'de Türk Hava Yolları'nın da ne kadar güçlü olduğunu da biliyorum.'

        Benzer bir yaklaşımı Amerika'da Mevlüt bey görüşmeler yapmak suretiyle 'bunları bir gözden geçirelim' şeklinde bana bugün durumu bildirdi. Temennim odur ki bir an önce bu yanlıştan vazgeçilir. Yani bir güvenlik üzerinde durulabilir, doğrudur. Ama bunun abartılı bir hale gelmemesi gerekir diye düşünüyorum."

        - "Yalnız Türkiye için değil, diğerleri için de bu haksızlık"

        "Türkiye'ye bir haksızlık olarak değerlendiriyorsunuz herhalde" sözleri üzerine Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Yalnız Türkiye için değil, diğerleri için de bu haksızlık. Modern bir dünyada siz kalkıp da laptopuna varıncaya kadar A'dan Z'ye bunlar x-ray'lerde aranan ve o şekilde uçağa gönderilen, bunların içinde akademisyenleri var, iş adamları var. Bu iş adamları uçakta giderken bağlantılarını kuruyor. O uzun yolculukta icabında 10, 12, 15 saat bu yolculukta bu bağlantılarını kuruyor. Siz bundan mahrum ettiğiniz zaman bu insanlar bu bağlantıları nasıl kuracaklar? Çünkü şu andaki yaşadığımız zaman 'vakit nakittir' anlayışından hareketle en kısa zamanı en ideal şekilde değerlendirme zamanıdır. Böyle bir ön kesme maalesef çok çok yanlış olur diye düşünüyoruz. Onun için de temenni ederim ki bu ülkeler başta Amerika, İngiltere olmak üzere hemen bunları gözden geçirip bir an önce bundan vazgeçilir."

        - "Suriye'deki gelişen tablolar üzerinde sürekli değerlendiriyoruz"

        Rusya ve ABD'den Türkiye'ye "Tamam Suriye'de terörle mücadeleye önemli katkı sağladınız ama artık lütfen sizin Suriye'den çıkmanızı istiyoruz." şeklinde bir isteğin gelmesi halinde bu duruma Türkiye'nin yanıtının ne olacağının sorulması üzerine Erdoğan, "Şimdi peşinatçı olmayalım ama Suriye ile ilgili verilecek bir karar varsa vermemiz gereken bir karar varsa bunu tabii şu anda Suriye'deki gelişen tablolar üzerinde sürekli değerlendiriyoruz." dedi.

        "Rusya'nın ve ABD'nin YPG terör örgütüne gösterdiği ilgi bizi üzmektedir. PYD'ye, PKK'ya gösterdikleri ilgi bizi üzmektedir. Bunu kendilerine söylediğim için açıkça söylüyorum." diyen Erdoğan, "Putin'e de söylediniz" sözleri üzerine, "Evet" yanıtı vererek, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Bunların aslında bu arazilerden uzaklaştırılması lazım. Bu araziler bunlardan temizlenmedikçe bizim görevimiz Suriye'de bitmiyor. Neymiş? Onları rejim davet etmiş. Her davete icabet edilmez. Dünya siyasetinde böyle bir şey yok. Yani 'Suriye davet etmiş, gideceğiz'. Yok böyle bir şey. Değerlendirmenizi yaparsınız. Kimi rahatsız ediyor bu? En çok bizi rahatsız ediyor. Niye? Benim 911 kilometre sınırım var Suriye ile. İşte bak DEAŞ atış yaptı. Bir vatandaşım şehit oldu, bir askerim şehit oldu. Bunların böyle bir durumu var mı? Yok. Öyleyse bu kararı biz veririz. Ne zaman veririz? Generallerimiz bir araya geldiler, ABD, Rusya, Türkiye genelkurmay başkanları oturdular konuştular. Bizim görevlendirdiğimiz başka elemanlarımız var. Onlar görüşüyorlar ve görüşmeye devam edecekler. Bunlar üzerinden konuşuruz ve ondan sonra da nihai kararımızı veririz. Ama kimse işte 'Türkiye artık çekilsin.' Yok öyle şey. 'Rejim davet etti, biz geldik.' Kusura bakmayın. Rejim davet etti diye herkes her yere girmemeli. Kimi rahatsız ediyor bu iş? Türkiye'yi. Bu işi Türkiye ile konuşacaksınız. Şu anda biz henüz bu tehditlerden arınmış değiliz. Tam manası ile arındığımızda ve oralardaki toprak sahipleri de topraklarına hakikaten geçtiklerinde biz de o zaman oturur bu işin değerlendirmesini yaparız."

        - "Bu millete aşık oldun mu kolay kolay yorulmazsın"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü çalışma temposuna karşı neler yaptığının, beslenme programının sorulması üzerine, Neşet Ertaş'ın aktardığı 'aşkınan çalışan yorulmaz' sözlerini hatırlatarak, "Biz aşkla çalışıyoruz. Bugün hatta konuşmamda şunu söyledim; 'biz dağları deliyoruz' dedim Ferhat gibi. Çünkü bu millet, Şirin. Bu millete aşık oldun mu kolay kolay yorulmazsın." diye konuştu.

        Eşinin, çocuklarının, torunlarının kendisine kattığı ayrı bir sinerjinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Ama biz şunu biliyoruz ki; bu inanç, bu aşk bizi bugünlere getirdi. Bundan sonra da gayret bizden, tevfik Allah'tandır diyoruz ve 'yola da bu şekilde devam edelim' diyoruz. Çünkü bu millete biz ne kadar hizmet edersek inanıyorum ki bu dualar bizi çok çok ideal noktalara taşıyacaktır. Çok dua edenler var. En yaşlısından en gencine. Ama bir şey daha var. Bu ülkede yapacak çok işimiz var. Öyleyse 16 Nisan inşallah halkımın bu samimiyetle kendisine yaklaşan 'evet' oylarına kendisinin de 'evet' demesidir. Tek millet noktasında milletimin 'evet' diyeceğine, tek bayrak noktasında 'evet' diyeceğine, tek vatan noktasında 'evet' diyeceğine, tek devlet noktasında 'evet' diyeceğine inanıyorum ve bizim rabiamız budur. Buna 'hayır' denir mi? Meydanlar zaten gümbür gümbür 'evet' diyor."

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler