Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, halk oylamasına ilişkin, "Bu sistemde iktidar olmak için yüzde 50 lazım. Sayın Kılıçdaroğlu can havliyle öyle açıklamalar yapıyor ki ağzından çıkanı kulağı duymuyor. 'İşte efendim frensiz sistem.' Sayın Kılıçdaroğlu, şu andaki mevcut sistemde gaz hiç yok, hepsi fren. Yeni sistemde bir denge var hem gaz var hem de fren var." dedi.

        Darıca ilçesinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Işık, 16 Nisan'da vatandaşların vereceği her kararın başlarının üzerinde yerinin olduğunu söyledi.

        Türkiye 16 Nisan'da "Evet" derse çift başlılığın ortadan kalkacağını ifade eden Işık, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamının birleşeceğini belirtti.

        Bakan Işık, mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu dile getirerek, "İstikrar sandıkta doğrudan sağlanacak. Hükümeti halk sandıkta doğrudan seçecek. Hükümetinizi seçtiğiniz zaman 'Kardeşim çalış, 5 sene çalış, çalışmanı beğenirsem seni ödüllendiririm tekrar seçerim, çalışmanı beğenmezsem değiştiririm.' O hükümet ne olur? Güçlü bir hükümet olur. Yapması gereken icraatı yapar." şeklinde konuştu.

        - "Bu sistemde hiç gaz yok, hep fren"

        Koalisyonların ve sınırda iktidarın Türkiye'nin alması gereken kararları için engel teşkil ettiğini anlatan Işık, "Bu, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditlere hızla cevap vermesini sağlar. Şu bölgede, böyle bir konjonktürde Türkiye'nin kesinlikle hızlı karar alan ve etkin uygulayan hükümete ihtiyacı ekmek kadar, su kadar önemli ve acil. Bu açıdan Türkiye'nin çok ciddi kazanımı olacak." diye konuştu.

        Fikri Işık, bu sistemin halkın iradesinin açık ve şeffaf bir şekilde sandığa yansımasını sağlayacağını belirterek, "Niye CHP bu sisteme kafadan karşı çıkıyor? CHP bu güne kadar yüzde 25'e hiç ulaşamadı ki... Bu sistemde iktidar olmak için yüzde 50 lazım. Sayın Kılıçdaroğlu can havliyle öyle açıklamalar yapıyor ki ağzından çıkanı kulağı duymuyor. 'İşte efendim frensiz sistem.' Sayın Kılıçdaroğlu, şu andaki mevcut sistemde gaz hiç yok hepsi fren. Yeni sistemde bir denge var hem gaz var hem de fren var. Meclis ve Cumhurbaşkanlığı birbirinin dengesi." ifadesini kullandı.

        Sadece "Hayır" kampanyası yapmanın Türk halkında bir karşılığı olmadığını Kılıçdaroğlu'nun da göreceğini ifade eden Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Alternatif sunmayan, başka çözümler üretmeyen anlayışın başarılı olamayacağını görecek. Tabii başka bir şey olacak. CHP seçmeni de diyecek ki 'Arkadaş, 8 kez senle seçime gittik hiçbirinde başarılı olamadın. Artık sana güle güle.' Bu tartışılacaktır mutlaka. CHP iktidar olmak isterse ne yapacak? Sayın Kılıçdaroğlu yerine bu milletin değerlerini bilen, o değerleri özümsemiş, Anadolu'nun kendi bağrından çıkmış bir lider ya da genel başkan arayacak ve bulacak. Başka türlü yüzde 50 oy alabilir mi? Alamaz. Aslında biz halk oylamasında 'Evet' vermekle Cumhuriyet Halk Partisi'ne de bir iyilik yapmış olacağız. Onları da değişime zorlamış olacağız. CHP'nin de genel başkanı artık bu milletin geniş kitlelerinin saygı duyduğu, güvendiği bir isim olmak zorunda olacak. Bu neyi getirecek biliyor musunuz? Türkiye'de demokrasinin kökleşmesini sağlayacak. Alternatifsiz iktidar rehavete kapılır. İktidarın alternatifi güçlü olursa iktidar da kendini sürekli zinde tutar. Bu açıdan da baktığımızda bu düzenle Türkiye'nin önümüzdeki süreçte bölgede ve dünyadaki gelişmelerde geride kalmaması için son derece önemli bir düzenlemedir."

        Işık, Türkiye'nin aheste aheste gitme lüksünün olmadığını belirterek, "Bu ülkenin rakipleriyle yarışma hatta rakiplerinden daha iyi olma mecburiyeti var. Bizim şu andaki sistemimizle rakiplerimizi yakalama ve onları geçme şansımız ve imkanımız maalesef yok. Onun için diyoruz ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini kabul edelim. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamını birleştirelim. Hükümeti sandıkta doğrudan halk belirlesin. O hükümet de icraatını yapsın. Eğer hükümet ve cumhurbaşkanı yanlış yaparsa Meclis cumhurbaşkanını denetlesin. 'Artık milletvekili oldum, yarın bakan olurum' arzusu bitiyor çünkü bakanlar dışarıdan atanacak. O zaman Meclis daha fazla yasamaya odaklanacak, kanun yapacak, denetim yapacak, hükümeti daha sıkı denetleyecek. Bu sistemin Türkiye açısından çok daha iyi olduğunu bugünkü sistemin sürdürülemez olduğu için bu sistemin Türkiye'de bir an önce hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

        Konuşmanın ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler