Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu sistemle birlikte Türkiye'nin değişim taleplerine en büyük direnci gösteren bürokratik oligarşinin, vesayet odaklarının gücü tamamen kırılıyor. 'Parlamenter demokrasi' diyorlar ya, parlamenter demokrasi aslında bir vesayet sistemidir. Şimdi bu sistemin beli kırıldığı için rahatsız oluyorlar." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Seyhan Caddesi'nde düzenlenen toplu açılış törenindeki konuşmasında, "Bu sistemle birlikte Türkiye'nin değişim taleplerine en büyük direnci gösteren bürokratik oligarşinin, vesayet odaklarının gücü tamamen kırılıyor. 'Parlamenter demokrasi' diyorlar ya, parlamenter demokrasi aslında bir vesayet sistemidir. Şimdi bu sistemin beli kırıldığı için rahatsız oluyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

        Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanının yüzde 50'nin üzerinde bir oyla seçilmek mecburiyetinde olduğunu belirten Erdoğan, sandıkta milletin yarısından fazlasının desteğini almayı hedefleyen bir cumhurbaşkanı adayının mümkün olan en kucaklayıcı siyaseti izleme zorunluluğuna dikkati çekti.

        Vatandaşlara, "Sizleri makamınızdan, paranızdan, mevkinizden ötürü değil, sizleri yaradandan ötürü seviyorum." diyen Erdoğan, seçilen cumhurbaşkanın da millete verdiği taahhütleri yerine getirebilmek için, Meclis'te kendi partisinin yanında tüm milletvekilleriyle müspet ilişkiler kurmak isteyeceğini, bu durumun hem Meclis dışında hem de Meclis içinde geniş tabanlı bir uzlaşmayı zorunlu kıldığını anlattı.

        Halk oylamasına 23 gün kaldığına işaret eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Yeni sistemdeki cumhurbaşkanı öyle iddia edildiği gibi layüsel değildir. Burada da cumhurbaşkanı, anayasa ve yasalarla sınırlı bir hareket alanına sahiptir. Şu andaki halle ben mesela cumhurbaşkanı olarak çok daha rahatım. Ama yeni sistemde bu böyle olmayacak. Yeni sistemde sorgulanabileceksin. Niye o zaman böyle bir şey yapıyorsunuz? Mesele zaten bu, sorgulandığın sürece, daha ideal çalışma ortaya koyarsın. Şimdi Meclis, soru önergesi, araştırma ve soruşturma komisyonları gibi araçlarla cumhurbaşkanı ve hükümeti sürekli denetleyebiliyor. Suç işlemesi halinde cumhurbaşkanı yargılanmak üzere Meclis tarafından yüce divana dahi gönderilebiliyor. Kamuoyu cumhurbaşkanının izlediği siyaseti ve icraatları yakından mutlaka takip edebilecek, murakabesini yapacaktır. Seçimlerde de millet doğrudan doğruya hesabı soracaktır."

        - "Burada kaybettiğin zaman gönderirler"

        "Hesap veren bir cumhurbaşkanı için 'Evet' mi?" sorusunu yönelttiği vatandaşlardan "Evet" karşılığını alan Erdoğan, "Rahatladın mı Kılıçdaroğlu? Bak 7 kez seçim kaybettin, kongrelerde vesaire, hala oradasın ama burada duramazsın. Burada kaybettiğin zaman gönderirler." diye konuştu.

        Erdoğan, yeni sistemde milletvekillerinin de hükümet tarafından kendilerine gönderilen kanun tasarılarıyla değil, kendi hazırlayacakları kanun teklifleriyle Meclis'i çalıştıracaklarını belirterek, şunları kaydetti:

        "Mesela cumhurbaşkanının kanun yapma hakkı yok. Sadece bütçe ile ilgili tasarısını hazırlar, gönderir, kabul edilir ya da edilmez. Edilmemesi halinde bir önceki bütçe yılının bütçesi üzerinden düzenlemeler TEFE-TÜFE düzenlemesiyle yapılır. 'Aksama olmasın' diye yürür. Diğer taraftan cumhurbaşkanıyla milletvekilleri ayrı ayrı seçildiği için halkın desteğini alamayan kişilerin Meclis'e girmesi zorlaşacak. Yani milletvekili adaylarının seçmenlerini daha iyi temsil eden isimlerden gösterilmesi gerekir. Bu durum ister istemez milletvekillerinin hükümetle olan ilişkilerinin ülkeye ve seçildikleri şehre getirilecek hizmetler çevresinde daha sıkı hale gelmesini sağlayacak."

        - "Daha delinecek çok dağlarımız var"

        Geçmişte, tek partili hükümetler döneminde Türkiye'nin ortalama yüzde 6, koalisyon dönemlerinde ise yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatarak, yeni hükümet sisteminde 2023 hedeflerinin büyüme, istihdam, ihracat ve yatırım oranlarına ulaşma imkanına kavuşturulacağını aktardı.

        Siyasi risklerin azalmasıyla döviz kuru, faiz, enflasyon gibi ekonomi politikası araçlarının da daha kolay kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Erdoğan, devletin gelirlerinden yatırımlara daha çok pay ayrılabileceğini belirtti.

        "Daha delinecek çok dağlarımız var." diyen Erdoğan, dağları dele dele geleceklerini, kendilerinden öncekilerin dağları delemediklerini ifade etti.

        Cumhuriyet tarihinde açılan tünellerden, daha fazlasını açtıklarına dikkati çeken Erdoğan, en son Ilgaz Tüneli'ni açtıklarını, Rize-Erzurum arasında Ovit Tüneli'ni açacaklarını, dozerleri çalıştırdıklarını çoğunun bittiğini, azının kaldığını söyledi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını anımsatarak, kendilerinin ise 14 yılda 19 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını dile getirdi. Aynı zamanda 25 olan havalimanı sayısını da 59 havalimanına çıkardıklarını hatırlatan Erdoğan, geçmişte Antalya havaalanında turistlerin çile çektiğini ifade etti.

        Antalya'ya yapılan diğer hizmetlere de değinen Erdoğan, "Hayır"cıların, yaptıkları köprü ve tünellere "Hayır, istemezuk" dediklerini kaydetti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler