Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Asistan hekim ve ebelerin bulunduğu eğitim kursunda normal doğum uygulamaları, maket anne adayının kullanıldığı çeşitli senaryolar üzerinden gerçekleştirilerek, teorik ve pratik bilgiler canlı yayınla paylaşıldı.

        Sağlık Bakanlığı Ankara 2. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesinde ebe, hemşire, asistan ve uzman hekimlere yönelik "Senaryolar Eşliğinde Güncel Obstetrik Kursu" düzenlendi.

        Gereksiz sezaryen uygulamalarının azaltılması, normal doğumun teşvik edilmesi ve uygulama esaslarının ele alındığı kursta uzmanlar, "normal doğum eylemi", "sezaryen oranlarını düşürme stratejileri", "kanıta dayalı tıp perspektifinde doğum eylemindeki müdahalelerin sürece etkisi", "doğumu kolaylaştıran yeni uygulamalar" başlıklı konularda bilgi verdi.

        Bilimsel eğitimlerin ardından, asistan hekim, ebe ve hemşirelerin rol aldığı yedi farklı senaryo canlandırıldı. Doğumu yaklaşan maket bir anne adayının şikayetlerinin dinlendiği ve doğumunun planlandığı senaryoda, ebe tarafından nefes alıp verme egzersizinin gösterildiği anneye yönelik masaj uygulamaları da anlatıldı.

        Maket anne adayının doğum sırasındaki duygularının ve beklentilerinin de seslendirildiği senaryoda "normal doğum" sağlık bir şekilde sonuçlandırıldı.

        - Eğitimler ve senaryolar canlı yayında

        Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilki Ankara Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen kursun bu yıl ikincisini hayata geçirdiklerini söyledi.

        Doğum hekimliğinin bir "sanat" olduğu değerlendirmesinde bulunan Tekin, bunun da usta-çıraklık ilişkisiyle icra edildiğini belirtti. Tekin, son yıllarda hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde sezaryen oranlarının arttığını vurgulayarak, sezaryenin bir doğum yöntemi değil mecbur kalınan durumlarda yapılması gereken bir ameliyat olduğuna dikkati çekti.

        Sezaryen oranlarını azaltmak için normal doğum konusundaki pratik eğitimin artırılması gerektiğini ifade eden Tekin, "Sezaryen oranlarının artması, normal doğum pratiğinin unutulmasına sebep olmuş bir sorundur." dedi.

        Bunun önlenebilmesi için Sağlık Bakanlığınca çeşitli çalışmaların hayata geçirildiğini aktaran Tekin, "Özellikle ülkemiz için son yıllarda yeni olan simülasyon yöntemini kullanarak, 'role play'ler eşliğinde obstetrik senaryolar üzerinden interaktif bir kursu proje olarak hayata geçirdik." şeklinde konuştu.

        İlk kursa katılımın yüksek olmasından dolayı bu yıl ikincisinin düzenlendiğini anlatan Tekin, şunları kaydetti:

        "İkinci kursumuzda ayrıca katılımın çok olacağını öngörerek, Türkiye'nin her yerinden gelemeyecek arkadaşlarımız için kursumuzu canlı yayında online olarak ulaştırıyoruz. Bunun için web sitesi oluşturduk. İsteyenler, "www.simulasyonladogum.com" adresinden izleyebilir.

        Senaryolarda da doğum sonrası kanamalar, makat doğum, alet yardımıyla doğum, normal doğum uygulamaları gibi çeşitli eğitimlerle verilen bilgiler revize ediliyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler