Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ (AA) - Kocaeli ve çevre kentlerde yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının Bulgaristan'daki genel seçimler için oy kullanma işlemleri, sandık kısıtlaması ve Kiril alfabesiyle beyanname doldurma zorunluluğu uygulamaları dolayısıyla seçim merkezlerinde yoğunluğun yaşanmasına neden oluyor.

        İzmit Atatürk Ortaokulu'nda saat 07.00'den itibaren sandık başına giden Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunca, genel seçimlerde AB üyesi ülkeler dışında oy kullanacaklara getirilen Kiril alfabesiyle sandık kurulu önünde dilekçe yazma uygulamasına tepki gösteriyor.

        Sandık kısıtlaması uygulaması üzerine çevre illerden gelmek zorunda kalan vatandaşların sandık başında beyanname doldurması zorunluluğu nedeniyle de seçim merkezlerinde uzun kuyruklar oluşuyor.

        - "Neresi bunun demokrasi, neresi bunun hak hukuk?"

        Vatandaşlardan Erdinç Bilaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oy kullanmak için Sakarya'dan geldiklerini belirterek, sabah 08.00'de yola çıktıklarını ancak hala oy kullanamadıklarını söyledi.

        Oy kullanmak için okula geldiklerinde görevlilerce beyannamelerin içeride doldurulması gerektiğini ilettiğini anlatan Bilaloğlu, "Bizde beyannameler hazırdı. İçeride yardımcı oluyorlar ama içeride doldurmayla dışarıda doldurmanın bir anlamı yok. İçeride beyanname doldurmayla oy kullanma işlemini yavaşlatıyorlar. Her dönemde bir değişiklik oluyor. Daha önce bildiğim kadarıyla Türkiye'ye 136 sandık geliyordu. Şu anda sadece 35 sandık geldiğini öğrendik. Sakarya'da 2 sandık açılıyordu şimdi İzmit'te tek sandık açıldı. Herkes sabretmeye çalışıyor. Biz Bulgaristan'ı seviyoruz." şeklinde konuştu.

        Bulgaristan'daki soydaşlara katkı sağlamak için burada olduklarını anlatan Bilaloğlu, "Bizim oy kullanmamızı engelliyorlar, yavaşlatıyorlar. Neresi bunun demokrasi neresi bunun hak hukuk? Ben onu sormak istiyorum. Gelsinler onu izah etsinler. Meydanlara çıktıklarında hak hukuktan ve demokrasiden bahsediyorlar ama gelsinler burada görsünler. Bu kadar insan, yaşlılar var, herkes oy kullanmak için geldi. Burada engellerle karşılaşıyoruz. Kiril alfabesini doldurmakta gençler ve yaşlılarımız zorlanıyor. Amaçları belli, insanların oy kullanmaması için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Kimler ne için bunu yapıyorlar?" ifadesini kullandı.

        - "20 yıl öncesine döndük"

        Hamit Öztürk ise yaklaşık 2 saattir sırada olduğunu dile getirerek, 20 yıl önceye döndüklerini ifade etti.

        Oy kullanmak için daha ne kadar bekleyeceklerinin de belli olmadığını anlatan Öztürk, "Sandığa 3 metre mesafe var ama o mesafenin geçmesi belki 1 saat sürecek. 5 saatte 1 oy atacağız. 21. yüzyıldayız, teknoloji çağındayız. Bunlar ilkel şeyler, bunları aşmak lazım." dedi.

        Vatandaşlardan Orhan Şenkurt da Bilecik'ten oy kullanmak için İzmit'e geldiklerini belirterek, burada yoğun bir kalabalıkla karşılaştıklarını söyledi.

        Bulgaristan hükümetinin sandık sayısını kısıtlamasından dolayı yoğunluk yaşandığını ifade eden Şenkurt, "Demokrasiden bahseden bir ülke olarak Bulgaristan, neden bu sandıkları kısıtladı? Umarım bir sonraki seçimlerde en azından böyle bir zorluk çıkartılmaz. Oy kullanmak doğal haktır. Fakat bu oy kullanma işinde zorluk çıkarılması Bulgaristan'a yakışmıyor. AB üyesi bir ülkeye bunu yakıştıramıyorum." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler