Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kredi Garanti Fonu (KGF), Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin finansmana erişim imkanlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan protokolle hızlanan işlemlerle, bir haftada 20 milyar liralık kefalet verdi.

        KGF'den yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli arasında 20 Mart'ta imzalanan protokolle fon tarafından verilen kefaletin üst limitinin 200 milyon liraya yükseltildiği, toplam kefalet hacminin de 250 milyar lira olarak belirlendiği hatırlatıldı.

        KGF'nin sağladığı Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin finansmana erişim olanaklarının kolaylaştırılmasını öngören protokolün ardından hızlanan işlemlerle bir haftada 39 bin işletmeye, 20 milyar lira kefalet verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "KGF'nin 25 yıllık tarihinde 2016 sonu ulaştığı KOBİ sayısı 35 bin 995, kefalet hacmi de 12,3 milyar lira iken, sadece 3 ayda 55 bin 5 işletmeye 48,7 milyar lira tutarında kefalet verilerek yüzde 497'lik bir artışa ulaşıldı. İşletme sayısı 91 bin, toplam kefalet hacmi 61,3 milyar liraya yükseldi."

        Açıklamada, protokol kapsamında KOBİ'lerde 3 milyon dolar olan kefalet limitinin 12 milyon liraya çıkartıldığı ifade edildi.

        Mevcut uygulamada KOBİ tanımı dışında kalan firmalarda sadece ihracatçılar için 50 milyon dolara kadar kefalet verilirken, artık ihracatçı olmasa da KOBİ tanımı dışında kalan tüm işletmelere 200 milyon liraya kadar kefalet sağlandığı belirtilen açıklamada, "Portföy Garanti Sistemi ile KOBİ'lerin 12 milyon liraya kadar ve KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerin de 50 milyon liraya kadar olan talepleri aynı gün içinde sonuçlandırılıyor. Ayrıca kefalet başvuruları için yüzde 0,5-2 arasında değişen oranlarda alınan komisyon oranı yüzde 0,03'e (on binde 3) düşürülürken izleyen yıllar için kefalet komisyonu tahsil edilmesi ve başvuru ücreti uygulamaları da kaldırıldı." denildi.

        Açıklamada, KGF kefaletinden yararlanmak için işletmelerin fona ortak olan 21 bankadan birine başvurmalarının yeterli olduğu kaydedilerek, işletmelerden bir defaya mahsus olmak üzere alınan yüzde 0,03 oranındaki komisyon dışında, bankaların herhangi bir komisyon talep edemediklerinin altı çizildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler