Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "MHP ile birlikte program yapmayacağız. Beraber program yapmıyoruz ama MHP de biz de 'evet' kampanyası yapıyoruz, hedefimiz aynı" dedi.

        Çankaya Köşkü'nde televizyonların genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelen Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

        Yıldırım, anayasa değişikliğiyle birlikte, "Bir bakan veya cumhurbaşkanı görevde iken ya da görevi bittiğinde bir suçlama gündeme getirildiğinde Meclis'te oylama gerekip gerekmeyeceği"ne ilişkin bir soru üzerine, "Suçlama o süre ile ilgili. Mesut Yılmaz, Koray Aydın, Safa Giray hepsi aynı oldu. Biz bir şeyi değiştirmiyoruz. Bunlar mevcut anayasada var." dedi.

        "Cumhurbaşkanının görev süresi sona erdikten sonra, mesela bir trafik kazasına karıştı diyelim, birinin ölümüne sebep oldu diyelim." sözleri üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:

        "Görev süresi bittikten sonra senin, benim gibi bir vatandaş. Bu çok açık ve net. Burada bir şey yok. Normal vatandaş sınıfına giriyor. Ama diyecekler ki 'Sen 2014-2019 arası cumhurbaşkanlığı yaptın, o sırada da falancaya haksızlık yaptın, haksız yere falancayı affettin, hapisten çıkardın' veya 'Şu kanunu çiğnedin' veya 'Şu yolsuzluğa göz yumdun, rektör atamasını yanlış yaptın'... Eğer öyle olmazsa kimse görev yapamaz. Öyle bir şey olur mu? Dünyada da böyle. Görev yaptığı sürede gerekli güvenceyi sağlamazsan kimseye görev yaptıramazsın, kimse elini oynatmaz. Burada açık. Yalan rüzgarının peşinde koşarak yorulduk biz."

        - "Yaptığımız işten çok eminiz"

        "Maddelerin anlatılması ve anlaşılmasında sorun olup olmadığına ilişkin" bir soru üzerine Yıldırım, "Birebir karşılaştırdığımda da bana vatandaş sormadı bugüne kadar. Ben herkesin içine giriyorum. Belki sormak istemedi veya ihtiyaç duyulmadı ama karşılaşmadım. Sorusu olana mutlaka verecek cevabımız var. Yaptığımız işten çok eminiz." değerlendirmesinde bulundu.

        "550 milletvekili sayısının 600'e çıkarılacak olmasına ilişkin kampanya sürecinde farklı bir stratejik hamle olacak mı" sorusu üzerine Yıldırım, bunun gerekçelerinin çok açık olduğunu vurgulayarak, Fransa'nın 64 milyon nüfusuna karşılık bin 500 milletvekilinin İngiltere'nin 900 dolayında milletvekilinin bulunduğunu anlattı.

        Milletvekili sayısının artırılmasına ilişkin bir mukavemet olduğunun savunulması üzerine Yıldırım, o kadar mukavemet olduğunu düşünmediğini söyledi.

        Türkiye'de milletvekili sayısına düşen seçmen sayısının Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunun altını çizen Yıldırım, daha çok vatandaşın vekille temsil edilmesinin bir zararı olduğunu düşünmediğini bildirdi.

        1960'tan sonraki ilk seçimde 638 milletvekilinin bulunduğunu, o zamanlar Türkiye'nin nüfusunun 40 milyon bile olmadığını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Şimdi 80 milyonuz. Sayılar bakımından biz halen gerideyiz. Kılıçdaroğlu, 'Bunlara fuzuli para vereceğiz.' diyor. 145 bin kişiye bir milletvekili düşüyor, Avrupa'da 45 bin, 50 bin, 60 bin olan var. Normalde bu sayı makul bir sayı. Ama bunu da yine 'Efendim yazık günah değil mi, milletin parasını milletvekillerine veriyorsunuz.' diyor. Bir milletvekillerinin bir yıllık iletişim faturası, 10 milletvekilinin bir dönemlik maaşı ediyor. Eğer bunu bir israf olarak görüyorsa önce dönüp kendilerine bakmaları lazım. Kaldı ki 50 milletvekili bugün 15 bin lira alsa ne yapar?... Onu da öyle bir farklı anlatıyor ki Sayın Kılıçdaroğlu, 'Fuzuli 172 milyon para verilecek.' diyor. Onun yaptığı hesap, bütün milletvekillerinin alacağı para. Bu konuda anketlerde, çok büyük bir çoğunluk buna karşı diye bir durum görmedim. Karşı olanlarla taraf olanların sayısı hemen hemen birbiri ile aynı. Bu biraz daha anlatılırsa iyileşir."

        - "Beraber konuştuk, böyle olmasını uygun gördük"

        "MHP ile ortak bir program yapacak mısınız" sorusuna karşılık Yıldırım, "MHP ile birlikte program yapmayacağız. O zaman kesin bir şey dememiştim. Olabilir, ihtimaldi ama şu anda durum netleşti. Beraber program yapmıyoruz ama MHP de biz de 'evet' kampanyası yapıyoruz. Hedefimiz aynı." değerlendirmesini yaptı.

        "Böyle bir öngörünüz vardı ortak program... Siz mi vazgeçtiniz" sorusu üzerine Yıldırım, "Beraber konuştuk, böyle olmasını uygun gördük.Tek taraflı bir vazgeçme değil." dedi.

        "MHP'li muhaliflerin toplantıları sürekli bir grup tarafından basılıyor. Bu konuda İçişleri Bakanı'na bir talimatınız oldu mu?" sorusuna karşılık Yıldırım, "Muhaliflerin toplantılarındaki olaylarla ilgili tabii orada MHP'nin kendi bünyesinde olan bir sorun. Olmamasını tercih ederiz ama bu da bir sonuç, bir vaka. Biz İçişleri Bakanlığımıza kesin talimat verdik. Her türlü programı kim yapmak istiyorsa muhalif, müzahir, kim olursa olsun, yer temini konusunda herhangi bir kısıtlama olmayacak. Ayrıca toplantının genel asayişini, toplantının yapılmasını engelleyici faaliyetlere de müsamaha gösterilmeyecek. Bunlar, çok net bir şekilde söylendi." karşılığını verdi.

        - FETÖ elebaşının Kanada'ya geçeceği iddiaları

        Yıldırım, "Adalet Bakanı'nın yaptığı bir açıklama var Fetullah Gülen ile ilgili. Gülen'in yakın zamanda Kanada'da bir çiftlik kiraladığı ve çok yakında Trump yönetiminin de devreye girmesiyle Kanada'ya geçeceği yönünde. Elinizde bu konuyla ilgili bilgi var mı" sorusunun yöneltilmesine karşılık, "Fethullah Gülen'le ilgili böyle dedikodular var. Yakından takip ediyoruz." dedi.

        Binali Yıldırım, bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tatlıdil Forumu'ndaki konuşmasıyla ilgili İran Dışişleri Bakanlığı, Ankara'yı, komşularıyla ilgili yayılmacı ve müdahaleci politika yürütmekle suçlayarak, 'Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama da kabul edilemez.' dedi az önce. Buna bir yanıtınız olur mu" sorusuna karşılık, şöyle konuştu:

        "Önce kendisine baksın İran. Türkiye'nin hiçbir zaman böyle bir amacı olmadı. Türkiye'nin, teröre karşı ülkesinin ve milletinin güvenliğini sağlamaktan öte bir politikası yok. Yani o bölgelere, o ülkelere kimin ne faaliyet yaptığı ortada. İran, her şeye rağmen bizim komşumuz. İran ile iyi komşuluk ilişkilerini birbirimizin işine karışmadan, içişlerine karışmadan sürdürmek en doğru yoldur ama İran'ın bölgedeki faaliyetleri biliniyor. Bir sır değil ve bundan da bölge ülkelerinin rahatsızlığı olduğu da bir gerçek."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler