Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin 330 sanığın yargılandığı davada savunmasını tamamlayan "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi sanık eski albay Bilal Akyüz'ün, cezaevi kapısının kilitlerinin resimlerini çizdiği ortaya çıktı.

        Akıncı Üssü önünde darbecilere karşı mücadele ederken yaşımını yitiren 9 vatandaşın ölümünden sorumlu tutulan sanık Akyüz, dün başladığı savunmasını tamamladı.

        Akyüz, mahkeme heyeti, sanık ve avukatların sorularını cevapladı.

        Mahkeme Başkanı Zikrullah Özbağ'ın, Kara Kuvvetleri Komutanlığında (KKK) görevli olmasına rağmen 15 Temmuz'da darbenin merkezi Akıncı Üssü'nde neden bulunduğunu sorması üzerine Akyüz, terörle mücadele kapsamında yapılacak bir toplantı için gittiğini iddia etti.

        Akyüz, kendisini toplantıya çağıran kişi ile toplantının yapılacağı Akıncı 143. Filo'da askerlerin hiçbirini tanımadığını iddia etmesi üzerine Özbağ, "Kim soruluyorsa onu tanımıyorsun, sen albaysın. Askeri sistem böyle mi çalışıyor?" dedi.

        "Sistem böyle çalışmıyor, KKK Hareket Merkezi'nde daha önce böyle görevlendirildiğimiz oldu." şeklinde cevap veren Akyüz ile Başkan Özbağ arasında şu diyalog geçti:

        "- Toplantıya katılacak kişi ve toplantının konusu bellidir. Sokaktaki berber mi sana görev verdi?

        - Efendim orada binbaşılardan biri beni arayarak görevi söyledi.

        - Sen albaysın, binbaşı mı sana görev veriyor?

        - Hayır efendim.

        - Kayınvalidenin evine araçla gelip seni sormuşlar, onu da mı bilmiyor musun?

        - Gelen araç resmi plaka olduğu için yadırgamadım."

        Başkan Özbağ, koğuş aramaları sırasında cezaevi kapı kilidinin resmini not defterine çizdiği ortaya çıkan Akyüz'e, neden böyle bir çalışma yaptığını sordu. "Kapı kilidinin resmini çizmedim." savunmasını yapan Akyüz, boş zamanlarında resim yapmayı sevdiğini söyledi.

        - "Her şey çok güzel, Ege Ordu..."

        Özbağ, sanık Akyüz'e, cezaevindeki görüşmesi sırasında kız kardeşinin kendisine "Fetih (Suresi) okumaya devam ediyoruz, rüyalar çok güzel, her şey güzel olacak, Ege Ordu..." şeklinde ifadeler söylediğini hatırlattı. Bunun üzerine Akyüz, "Ben de Fetih okuyorum ama 'Her şey çok güzel olacak, Ege Ordu' gibi ifadeleri söylemedi." iddiasında bulundu.

        Duruşma salonundaki sanıkların büyük çoğunluğunun masum olduğuna inandığını söyleyen Akyüz'e Başkan Özbağ, "Kim yaptı o zaman darbeyi, masum olmayanlar kim?" diye sordu. Sanık Akyüz de "Masum olmayanları bilmiyorum ama masum olanları biliyorum." cevabını verdi.

        - "Türkiye'nin huzuruna neden kastettiniz?"

        Başbakanlık Avukatı Mehmet Sait Kurt da sanık Akyüz'e, Akıncı Üssünde bulunduğu sırada FETÖ'nün firari sanıklarından Adil Öksüz ile nasıl bir ilişki geliştirdiklerini sordu.

        15 Temmuz gecesi Akıncı Üssünde, Öksüz ile görüşmediğini iddia eden Akyüz, avukat Kurt'un "Soracağım soruya lütfen samimiyetle cevap veriniz. Dünyayı kıskandıran bir konuma gelen Türkiye'nin ve aziz milletimizin huzuruna neden kast ettiniz?" sorusuna, "Böyle bir soruyu kabul etmiyorum." karşılığını verdi.

        Akyüz, bir soru üzerine de FETÖ üyelerinin TSK içinde kadrolaşmaya gittiklerine dair bir gelişmeye şahit olmadığını ileri sürerek, kimseyi zan altında bırakmak istemediğini ifade etti.

        Öğrenciliği döneminde arkadaşıyla soruşturma geçirdiklerini de belirten Akyüz, "Kuleli'de 200'e yakın personel soruşturma geçirdi. Bunlardan birçok kişi atıldı ama ben görevime devam ettim. Atılanlar, Gülen cemaatinden kişilerdi. Mutaassıp bir aileden geldiğim için beni de soruşturmuş olabilirler." diye konuştu.

        Duruşma, 58. Topçu Tugayı Komutan Vekili eski Albay Serhat Selçuk Pesek'in savunmasıyla devam ediyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler