Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORDU (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, "Esnafı çok önemsiyoruz. Yüzyıllardır bu toprakları bir ahilik kültürüyle ayakta tutan esnaf anlayışımız var. Ahilik bizim için bir medeniyet kültürüdür. Bugün de o kültüre sahip çıkmamız lazım." dedi.

        Yıldırımhan, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığınca bir otelde düzenlenen, "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programına katıldı.

        Seferberliğin kolay ilan edilecek bir durum olmadığını belirten Yıldırımhan, "Biz bu dünyada ve bu topraklarda varlığımızı devam ettirebileceksek, sürdürebileceksek bu ancak milletimizin birliği, beraberliği ve dayanışması içerisinde olur." diye konuştu.

        "Biz bu birlik ve bütünlüğümüzü teminat altına almamız lazım." ifadesini kullanan Yıldırımhan, "Burada sivil toplum örgütü olarak Türkiye'nin orta sınıfının bel kemiği olan esnafımızın bu işte çok büyük bir rolü var. Biz esnafı çok önemsiyoruz. Yüzyıllardır bu toprakları bir ahilik kültürüyle ayakta tutan esnaf anlayışımız var. Ahilik bizim için bir medeniyet kültürüdür. Bugün de o kültüre sahip çıkmamız lazım. Arızalarımız olabilir, o şartları bugüne taşımakta sıkıntılarımız olabilir ama netice itibarıyla biz bir medeniyete aitiz ve o medeniyetin ortaya koyduğu değerler sistemini bugün de yarın da taşımakla mükellefiz." değerlendirmesinde bulundu.

        Yıldırımhan, istihdam seferberliğine başlanmasının sebeplerine değinerek, şunları kaydetti:

        "Bugüne kadar esnafla, tüccarla belki hep nasihat eden bir devletle yönetim anlayışıyla karşı karşıya kalıyorduk. Ama şimdi devlet diyor ki 'sen de fedakarlık yap, biz de fedakarlık yapalım'. Çünkü devletin elindeki imkanlar büyüdükçe onu esnafına, tüccarına, sanayicisine aktaracak ki esnafı, tüccarı, sanayicisi büyüsün, o büyüdükçe devlet de büyüyecek. Devlet sizsiniz, sokaktaki vatandaştır. Devlet sanayicidir, bürokrattır. Hepimiz bir bütün olarak devletiz. Ayrımız gayrımız yok. Sizin çektiğiniz sancılar, kaygılar ne ise biz de aynı sancıları ve kaygıları taşıyoruz. Bundan zerre kadar endişeniz olmasın. İstihdam seferberliği çerçevesinde diyoruz ki 'bir işçi istihdam eden her esnafımıza, tüccarımıza, sanayicimize prim borçlarını veya prim ödemelerini üzerimize alarak karşılık veriyoruz'. Asgari ücret üzerinden 773 lirayı alıyoruz üzerimize, siz sadece istihdam ettiğiniz her eleman için onun ücretini ödeyeceksiniz."

        Türkiye'de en önemli sorunlardan birisinin vasıfsızlık ve iş beğenmemezlik olduğuna dikkati çeken Yıldırımhan, "Bunu görüyoruz ama bunlar bizim evlatlarımız. Onlara da sahip çıkacağız. Onları da bu ülkenin üretim mekanizmasının içerisine sokmalıyız. Onları atıl durumda tutarsak biz istediğimiz manada bir üretim mekanizmasını kuramayız. Türkiye'de maalesef şöyle bir şey var, gençliğin yüzde 24'ü, 18 ile 30 yaş arasındaki bir kesim, ne okuyor ne çalışıyor. Çalışmak istemiyor, okumak istemiyor. Maalesef böyle bir nesil var, bunları da aşmak gerekiyor. Tabi burada en büyük görev devlete düşüyor. Bize, sivil toplum örgütlerine düşüyor. Onun için hep 'el birliğiyle çalışacağız' diyorum." ifadelerini kullandı.

        Konuşmanın ardından Yıldırımhan, katılımcıların sorularını yanıtladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler