Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığının kıdemli bir mensubu, Çinli ajanlardan aldığı hediyelerle ilgili Federal Soruşturma Bürosuna (FBI) yanlış bilgi vermekten tutuklandı.

        Savcılığa yapılan suç duyurusunda, 1999'dan bu yana Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak birçok ülkede görev yapan 60 yaşındaki Candace Marie Claiborne'un, Çin'deki irtibatlarını FBI'dan gizlediği ve aldığı hediyeleri büroya bildirmediği ileri sürüldü.

        Columbia Federal Bölge Mahkemesindeki ilk duruşmada iddia makamı, Çinli 2 ajanın Claiborne'a ve ailesine 5 yıldan uzun süredir binlerce dolarlık hediye ve kazanç sağladığını belirtti.

        Claiborne'un görevi gereği yabancı istihbarat servisleriyle tüm irtibatını bildirmek zorunda olduğunu ifade eden savcılar, Claiborne'un Dışişleri Bakanlığı ve FBI araştırmacılarını yanlış yönlendirdiğini ve ajanlarla bağlantısının delillerini silmek için başka bir kişiyle işbirliği yaptığını söyledi.

        Adalet Bakanlığı da bir ajanın Clairborne'ndan stratejik bir ekonomik diyaloğa dair Dışişleri Bakanlığındaki kurum içi yazışmaları sızdırmasını istediğini, Clairbone'un da günlüğüne bu işten "1 yılda 20 bin" elde edeceğini yazdığını iddia etti.

        Bakanlık, Claiborne'un işbirlikçisine ajanlardan bahsederken "casus" terimini kullandığını kaydetti.

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Bir kamu görevlisi görevini kötüye kullanmak ya da kamu güvenini sarsan federal suçlardan dolayı şüpheli duruma düştüğünde söz konusu iddialar titiz bir biçimde araştırılır. Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı eylemlere ilişkin iddiaları araştırmak ve sorumluları adalet karşısına çıkarmak için Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili birimlerle işbirliğini sürdürmektedir." ifadesini kullandı.

        Claiborne ise hakkındaki suçlamaları reddetti.

        Claiborne ve ailesine verildiği ileri sürülen hediyeler arasında bir iPhone, dizüstü bilgisayar, uluslararası seyahat ve tatil, okul parası ve nakit para da bulunuyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler