Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD'nin Ankara Büyükelçiliğince, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'le ilgili yapılan açıklamaya ilişkin, "Adil Öksüz dışında ne kadar FETÖ'cü varsa, Türkiye'de elebaşı olarak bildiğimiz kişi varsa hepsi ABD'de, hepsinin vizesi var. ABD bu vizeleri iptal etmeli. Sayın Büyükelçinin yaptığı açıklamanın samimi bir işbirliğinin somut göstergesi olarak kabul edilebilmesi için bu vizelerin de iptal edilmesi lazım." dedi.

        Bozdağ, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

        ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Öksüz'le ilgili yaptığı açıklamanın tatmin edici olmadığını belirten Bozdağ, büyükelçilik tarafından Öksüz'ün arandığının kabul edildiğini hatırlattı.

        Gerekçenin, Türk polisiyle ve Türk devletiyle iyi ilişkilerin somut bir örneği olarak gösterildiğini belirten Bozdağ, bunun da samimi bir değerlendirme olmadığını vurguladı.

        Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:

        "Eğer Türk polisiyle, Türkiye devletiyle darbe teşebbüsüne karşı, ABD yetkili makamları ve ABD samimi bir işbirliği içerisinde olmak istiyorsa, şu anda yüzlerce FETÖ terör örgütü mensubu ABD'de. Onların vizelerini, oturma izinlerini niye iptal etmediler? Şu anda terör örgütü kurucusu ve yöneticisi, terörist Gülen ABD'nin Pensilvanya eyaletinde ikamet ediyor. Hiçbir kısıtlamaya, engellemeye tabi tutulmadan orada terör faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Adalet Bakanı bütün yetkililer ve Türkiye devleti, Türk milleti ABD'den bu konuda hassasiyet ve samimi işbirliği beklerken, hassasiyetin 'H'si yok. Samimi bir işbirliği ise hiç yok."

        Samimi işbirliğinin inandırıcılığı için ABD'de bulunan FETÖ mensuplarının vizelerinin iptal edilmesi ve FETÖ elebaşı Gülen'in geçici olarak tutuklanmasını isteyen Bozdağ, söz konusu telefonla aramanın pek çok soruyu beraberinde getirdiğini ve çoğalan soruların cevabını da böyle bir izahın yerine getiremeyeceğini bildirdi.

        Bozdağ, bir soru üzerine, FETÖ mensubu olduğu ABD'ye iletilen ve vizesi iptal edilenin bulunmadığına işaret etti.

        FETÖ elebaşı Gülen'in hiçbir engele takılmadan faaliyetlerini yürüttüğüne değinen Bozdağ, kaçan FETÖ mensuplarının da ABD'ye gittiğini söyledi.

        Adalet Bakanı Bozdağ, "Rıza Sarraf dosyası üzerinden Türkiye'nin aleyhine yürüyen bir soruşturmada Halk Bankasının Genel Müdür Yardımcısını orada hemen tutukluyorlar. Peki bu darbe teşebbüsünü gerçekleştiren FETÖ'yü niye tutuklamıyorsun? Türkiye'nin haklı talebini niye yerine getirmiyorsun? Bunların vizelerini, ikametlerini niye iptal etmiyorsun?" ifadesini kullandı.

        - "Türkiye içerisinde saklanıyor"

        "Adil Öksüz'ün konuşmaları tespit edildiyse, Öksüz başka kimler tarafından aranmış, kimleri aramış. Sizin bilginiz var mı?" şeklindeki bir soru üzerine Bozdağ, iddianamede bunların detaylarının ortaya çıkacağını belirtti.

        Öksüz'ün gerçek kimliğinin ortaya çıkmasının ardından herkesin seferber olduğunu dile getiren Bozdağ, devletin bütün imkan ve kabiliyetleri kullanılarak Öksüz'ün aranmasına ilişkin çalışmaların yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini vurguladı.

        Bozdağ, şu görüşlere yer verdi:

        "Adil Öksüz'ün Türkiye dışına çıkarılma teşebbüsünün başarılı olduğuna inanmıyorum, başaramadılar. Adil Öksüz bana göre, Türkiye içerisinde birileri tarafından saklanıyor. FETÖ terör örgütü, Adil Öksüz'ü infaz etmiş olabilir mi? Onu tabii bilemiyoruz. Elimizde henüz bir şey yok. Adil Öksüz yakalanıp, konuşturulduğu takdirde darbe teşebbüsünün bütün sorularına cevap verecek, karanlık birçok konuyu aydınlatacak isimlerden bir tanesi. Onun yargının eline geçmesi ve konuşması elbette bu darbe teşebbüsünü yapanlar ve onları kullananlar güçler bakımından son derece tehlikeli, bir tehdit oluşturuluyor. Bu ihtimaller örgüt tarafından yapılabilir mi? Birisi bu, olabilir. Ama elimizde bu konuda bir bilgi, veri yok. Benim şahsi kanaatim infazdan öte Türkiye içerisinde birileri tarafından saklandığı şeklindedir."

        FETÖ'nün bir örgüt üyesi şahıs adına Kanada'da büyük bir çiftlik satın aldığını söyleyen Bozdağ, satın alınan çiftliğin bulunduğu şehri, tapu verilerini ABD Adalet Bakanlığına ilettiklerini hatırlattı.

        FETÖ elebaşı Gülen'in geçici tutuklanmaması halinde kaçabileceğine yönelik endişelerin ABD'ye iletildiğini aktaran Bozdağ, tedbir alınmasını da istediklerini vurguladı.

        Bozdağ, "Adil Öksüz dışında ne kadar FETÖ'cü varsa, Türkiye'de elebaşı olarak bildiğimiz kişi varsa hepsi ABD'de, hepsinin vizesi var. ABD bu vizeleri iptal etmeli. Sayın Büyükelçinin yaptığı açıklamanın samimi bir işbirliğinin somut göstergesi olarak kabul edilebilmesi için bu vizelerin de iptal edilmesi lazım. Buradan çağrı yapıyorum, o zaman bu vizeleri de iptal edin, çalışma izinlerini iptal edin, geçici tutuklama talebimizi işleme koyarak tutuklayın ve Pensilvanya'da terör eylemlerine devam etmesini engelleyin, Türkiye aleyhine de çalışmasını önleyin ve onu lütfen Türkiye'ye iade edin ki bu konudaki samimi iş birliğinize inanalım. FETÖ'ye her türlü destek en üst düzeyde sunuluyor hala. Onun için burada bir samimiyet yok bir hesap var onu görüyoruz." diye konuştu.

        - "Siyasi bir operasyon"

        Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Bu tamamıyla siyasi bir operasyondur. Rıza Sarraf'la ilgili ABD/Newyork'ta yürüyen soruşturma ve açılan dava, çok net bir şekilde söyleyeyim FETÖ ve görevden alınan savcı Bharara ortaklığında, 17 Aralık'ta Türkiye'de yapılamayan yargılamanın ABD'de yapılmasından ibarettir. Dosyanın içerisinde delil yok. Sadece iddialar var. İddialar da 17 Aralık'la ilgili olan iddiaların tekrarı. Bu iddialara dair bilgi, belge, rapor bahsediliyor, dosyada rapor varsa altında birilerinin imzası olur. İmza yok. Rapor varsa resmi bir belgedir. Altında bu belgenin resmi olduğuna dair bir takım kayıtlar olur, onlar da yok."

        Dosya içerisinde Türkiye'yi ve Sarraf'ı suçlayacak bir delilin de bulunmadığına işaret eden Bozdağ, itham ve iddianın doğruluğunu ispat eden delillerin olmadığını, sadece Bharara'nın yorumlarının bulunduğunu belirtti.

        Bozdağ, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ tarafından Türkiye'ye getirilen hakim Richard Berman'ın, Sarraf'la ilgili dosyanın yargılamasını yaptığını, bunun da ilginç olduğunu dile getirdi. Adalet Bakanı Bozdağ, ABD yetkililerine savcı Bharara'nın FETÖ'yle ilişkisinin incelendiğinde söylediklerinin doğruluğunun ortaya çıkacağını belirttiğini aktardı.

        Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın, ABD'de katıldığı toplantıların ardından dönüş sırasında gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Bozdağ, FETÖ'nün, Atilla'nın ABD'ye gitmesinden sonra yaptığı şikayetler ya da yaptığı çalışmalar sonucunda bu durumun olduğunu düşündüğünü kaydetti.

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler