Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YANGON (AA) - Myanmar'da Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) iktidardaki ilk yılına ilişkin, "Hepsi bu, bundan daha iyisini yapamam. Eğer ülkem ve halkım için yeterince iyi olmadığımı, başka birinin veya partinin daha başarılı olacağını düşünüyorsanız istifa etmeye hazırız." dedi.

        Suu Çii, NLD'nin iktidarı 54 yıllık askeri yönetimden devralmasının birinci yılında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, partisinin icraatlarını değerlendirdi.

        Halkın hayal kırıklığının farkında olduğunu belirten Suu Çii, siyasete atıldığında elinden gelenin en iyisini yapma sözü verdiğini hatırlatarak, "Hepsi bu, bundan daha iyisini yapamam." ifadesini kullandı.

        NLD'nin lideri Suu Çii, "Eğer ülkem ve halkım için yeterince iyi olmadığımı, başka birinin veya partinin daha başarılı olacağını düşünüyorsanız istifa etmeye hazırız." dedi.

        - Rohingyalara ilişkin soruşturmayı kabul etmeyeceğini yineledi

        Suu Çii ayrıca, Myanmar hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin, Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) ülkede maruz kaldığı insan hakkı ihlallerinin belirlenmesi amacıyla başlatmayı planladığı soruşturmayı kabul etmeyeceğini yineledi.

        BM İnsan Hakları Konseyi, 24 Mart'ta Arakan'da Müslümanlara yönelik insan hakkı ihlallerinin tespiti için uluslararası bağımsız soruşturma misyonu kurulmasına onay vermişti.

        Myanmar'da 8 Kasım 2015'te düzenlenen seçimlerde, NLD lideri Suu Çii, anayasanın birinci derece yakınları yabancı ülke vatandaşı olanların devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü dolayısıyla devlet başkanlığına aday olamamıştı.

        Suu Çii'nin çocukluk arkadaşlarından Htin Kyaw, 54 yıllık askeri yönetimden seçilen ilk sivil devlet başkanı olmuştu. Htin Kyaw'ın geçen yıl 30 Mart'ta parlamentoda yemin etmesiyle NLD iktidarı devralmıştı. NLD lideri Suu Çii de Dışişleri Bakanlığına ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanlığına atanmıştı.

        - Arakanlı Müslümanların durumu

        Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermişti. Olaylarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, şiddet olayları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

        Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

        Arakanlı Müslümanlar, önceki Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengali" olarak adlandırılıyordu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler