Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Son çeyrek büyüme rakamı Türkiye ekonomisinin gerçekten reel sıkıntılarla test edildikten sonra çok büyük saldırılar, şoklar karşısında dahi dimdik ayakta durabildiğini göstermiştir." dedi.

        Memleketi Alucra ilçesinde akrabası Abdullah Süleymanoğlu'nun cenazesine katılan Canikli, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Canikli, bir gazetecinin, ekonominin yılın son çeyreğinde büyüme beklentilerini aşmasıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, 2016'nın son çeyrek büyümesinin herkesi şaşırtacak şekilde bir hayli yüksek geldiğini söyledi.

        Özellikle üçüncü çeyrekteki 1,8'lik küçülmeden sonra bu şekilde bir performans beklenmediğini belirten Canikli, kendilerinin ise çok güçlü bir büyüme oranının geleceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

        Bunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Canikli, Türkiye ekonomisinin en zor şartlarda bile güçlü büyüme performansından taviz vermediğini, güçlü büyüme eğiliminin aslında ekonominin kendi iç dinamikleri içinde mündemiç olduğunu gösterdiğini anlattı.

        Canikli, son dönemlerde içeride ve dışarıda çok büyük ekonomik çalkantılar meydana geldiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra yine Türkiye ekonomisine, özellikle belli amaca yönelik birtakım saldırılarla karşı karşıya kalındı. Türkiye'nin hak etmediği şekilde özellikle uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından çok haksız şekilde not indirimleri ve değerlendirmeler geldi. Bütün bunların arasında son çeyrekte böyle bir performansın ortaya konulması gerçekten takdire şayandır. Bunu dünya ekonomi tarihi kaydedecek, ediyor zaten. Çünkü özellikle ısrarlı şekilde belli çevreler tarafından artık bundan sonra Türkiye'nin güçlü büyüme performansı gösteremeyeceği şeklinde çok yoğun yorumların yapıldığı, değerlendirmelerin gündeme geldiği, içeriden ve dışarıdan, böyle bir dönemde güçlü büyümenin ortaya çıkmış olması son derece önemlidir. Türkiye'nin özellikle son birkaç yılda karşı karşıya kaldığı içeriden ve dışarıdan kaynaklanan şokların çok daha azıyla çok daha küçük bir oranıyla başka bir ülke yüz yüze gelmiş olsaydı, inanın hem siyasi dengesinde çok ciddi problemler karşı karşıya kalırdı hem de ekonomik performansında çok büyük düşüşler yaşanırdı."

        - "Artık Türkiye'nin önü açıktır"

        "Son çeyrek büyüme rakamı Türkiye ekonomisinin gerçekten reel sıkıntılarla test edildikten sonra çok büyük saldırdılar, şoklar karşısında dahi dimdik ayakta durabildiğini göstermiştir." diyen Canikli, şöyle devam etti:

        "Artık Türkiye'nin önü açıktır. Bu aynı zamanda böyle bir değerlendirmenin de kapısını aralamaktadır. Yani ekonomimizin son dönemde yaşadığı sıkıntılar herhalde en büyükleriydi. Bundan sonra başka bir ülke veya Türkiye daha büyük, geçmişte karşı karşıya kaldığı sıkıntılardan daha büyükleriyle karşı karşıya kalmaz. Büyük oranda onları geride bıraktık. Onu da ısrarlı şekilde ifade etmeye çalıştık ama dinletemedik."

        Başbakan Yardımcısı Canikli, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik not indirimlerine değinerek, "Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisiyle ilgili, Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin altına not seviyesine indirilmesine ilişkin değerlendirmelerin de rasyonel olmadığı, bilimsel olmadığı, kesinlikle belirli siyasi amaçları gerçekleştirmeye matuf değerlendirmeler olduğu bir kez daha bugün ortaya çıkmıştır. 2016 yılının son çeyreğindeki bu ortaya çıkan güçlü büyüme performansı bunu da açık şekilde göstermiştir." diye konuştu.

        Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu özellikle büyüme performansında sıkıntılar yaşanacağı ve yaşandığı kabulü üzerine kurduğuna, not indirimini bu şekilde gerçekleştirdiğine dikkati çeken Canikli, "Şimdi bunun böyle olmadığı anlaşıldı. Bundan sonra derecelendirme kuruluşlarının sıkıntılı, zor şartlara rağmen güçlü büyüme performansı karşısında nasıl değerlendirme yapacaklarını merak ediyoruz. Bu önemli, gerçekten hep birlikte göreceğiz. Esasında subjektif uygulamalarının, Türkiye ekonomisine yönelik subjektif değerlendirmelerinin son derece yoğun şekilde yaşandığı, tırnak içinde söylüyorum, komplo bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımız geçtiğimiz dönemlerde bir kez daha göstermiş oldu, açığa çıkarmış oldu bu yüksek büyüme performansı. Bu devam edecek."

        - "4 rakamının üzerine çıkabiliriz"

        Nurettin Canikli, 2017 büyüme rakamlarının da beklentilerin, özellikle bazı çevrelerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret ederek, "Şu anda zaten 2017'ye ilişkin büyüme rakamlarını da yukarı yönlü olarak revize etmeye başladılar. Bu daha da yukarı noktalarda gerçekleşecek. İnşallah 2017'yi yüzde 4'ün üzerinde bir büyümeyle gerçekleştireceğiz. Hatta çok büyük, olumlu anlamda sürprizler ortaya çıkabilir. 4 rakamının üzerine çıkabiliriz, bunları hep birlikte göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

        Bu büyümeye bağlı olarak önümüzdeki dönemde istihdam rakamlarında da iyileşmeleri hep birlikte göreceklerini aktaran Canikli, şunları söyledi:

        "Esasında bizim talebi artırmak ve finansal firmaların finansal problemlerini çözmek amacıyla ortaya koyduğumuz paketlerin ve aldığımız kararların olumlu yansımalarını henüz görmedik. Bunları özellikle 2017'nin ilk çeyreğinde ve sonrasında göreceğiz. Bu daha önce yine talebin artırılmasına yönelik, ticaretin artırılmasına yönelik kredi genişlemesini sağlayacak tedbirlerle çok yakından bağlantılıdır ve sonuç alınmıştır etki olmuştur. 2017 birinci çeyreği ve daha sonrasında çok yüksek, güçlü büyüme oranlarını hep birlikte bütün dünya görecek. Bu, istihdam rakamlarına da işsizlik rakamlarına da olumlu yansıyacak. Özellikle artı istihdam paketinin şu anda 500 binden fazla yeni istihdamın önünü açtığını, realize olduğunu biliyoruz. Gerçekten bu kadar kısa süre içinde 500 binden fazla yeni istihdam imkanının ortaya çıkması, o da herhalde bugüne kadar dünya ekonomi tarihinde olmuş, yaşanmış bir hadise değildir. Bunun da yansımalarını 2017'nin birinci çeyreği ve ikinci çeyreğinden itibaren hep birlikte göreceğiz."

        - "İşsizlikte tek haneli rakamları görme imkanımız olacak"

        İşsizlik rakamlarında da bu büyümeye paralel düşüş yaşanacağını belirten Canikli, "Onu da 2017 yılının ikinci yarısından itibaren göreceğiz. Yıl sonunda işsizlikte tek haneli rakamları görme imkanımız olacak. Yine aynı çerçevede enflasyon rakamları da bu büyümeye paralel olarak düşecek. Faiz rakamları da yine aşağı yönlü hareket edecek. Onu da çok net şekilde önümüzdeki günlerde göreceğiz." dedi.

        Canikli, hem konjonktürel hem de coğrafi ve bölgesel risklerin her geçen gün azaldığının altını çizerek, "Ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen, etkileme kapasitesi, potansiyeli taşıyan bu riskler her geçen gün azalmaktadır. Bütün bunların birlikte düşünülmesi, değerlendirilmesi sonucunda Türkiye ekonomisin önümüzdeki aylarda, önümüzdeki dönemlerde gerçekten inanılmaz güçlü büyüme ve diğer makro göstergelerde de olumlu yönde hareketlendiğini hep birlikte göreceğiz inşallah." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler