Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİNOP (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Bugün hükümeti değil meclisi millet seçiyor. Böyle olunca meclis içindeki dengeleri değiştirerek hükümet kurdurup, değiştirebiliyorsunuz." dedi.

        Şentop, partisinin Boyabat İlçe Başkanlığınca bir otelde düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve referandum süreci" konulu programa katıldı.

        Mevcut anayasanın acemi sürücülere eğitim verilen araçlar gibi olduğunu anlatan Şentop, dışarıdan bakıldığı zaman normal araç gibi görünen anayasanın, temelinde bir darbe anayasası olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret etti.

        Şentop, 16 Nisan'daki oylamayla bunun değişeceğine inandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Mevcut anayasaya dışarıdan baktığınızda başka ülkelerin anayasalarından bir farkı yok. Fakat bunun içinde diğerlerinden farklı olarak sağ tarafında oturan kişinin de araca kumanda etmesine imkan veren mekanizmalar var. Bazılarında direksiyona yön veren alet de var. Dışarıdan bakarsanız aracı sol tarafta oturan kullanıyor gibi görünür ama sağ tarafta oturan eğitmen kritik yerlerde buna müdahale ediyor. Hızlı giderse yavaşlatıyor veya hızlandırıyor, bazen onu devre dışı bırakıyor. 12 Mart 1960'ta olduğu gibi sağ taraftan aracı yönetmeye başlıyor. Bizim istediğimiz bu araç normal trafikte seyreden araçlar gibi olsun. Çünkü bugün hükümeti değil meclisi millet seçiyor. Böyle olunca meclis içindeki dengeleri değiştirerek hükümet kurdurup, değiştirebiliyorsunuz."

        Geçmişte hükümetin önemli kararlar alacağı toplantılara davet edilmeyen, konuyla ilgisi olmayan askeri yetkililerin katıldığını belirten Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiğinde milli güvenlik toplantılarında başörtüsünü ve imam hatip liselerini gerekçe göstererek hükümete eleştiriler yapılıp yönlendirilmeye çalışılınca Erdoğan 'Yeter, siz milletin değerleri ve dini inançlarına karışamazsınız' diyerek askerin baskısı ve kontrolünü devre dışı bıraktı. Ondan sonraki süreçte milletin iradesinin geçerli olduğu toplantılar yapılıp kararlar alınmaya başlanmıştır. Millet de Erdoğan'ın bu kararlılığı karşısında her seçimde desteğini daha da artırarak bu günlere gelmiş bulunuyoruz."

        Şentop, partililerden, 16 Nisan'a kadar kapı kapı dolaşarak vatandaşları yeni sistemle ilgili bilgilendirmelerini istedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sinop haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sinop Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler