Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) -Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yılın ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,3 azalarak 1 milyar 59 milyon dolar olarak gerçekleşti.

        Ekonomi Bakanlığı, bu yılın şubat ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı.

        Buna göre, şubatta 457 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Bu yıl ocak-şubat döneminde ise rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,3 azalarak 1 milyar 59 milyon dolar oldu.

        Şubatta 231 milyon dolar sermaye girişi görülürken, nakit sermaye girişinin 141 milyon dolarlık bölümü Avrupa Birliği (AB) ve 77 milyon dolarlık kısmı da Asya ülkeleri kaynaklı oldu.

        - Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

        Şubat ayında 420 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 14 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

        Ocak-şubat döneminde 836 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 31 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Toplam 867 uluslararası sermayeli şirketin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul faaliyetleri ve inşaat sektörlerinde hizmet verdikleri görüldü.

        Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 21 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 8'i toptan ve perakende ticaret sektöründe, 3'ü gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetlerinde hizmet gösterdi.

        Söz konusu dönemde kurulan 867 uluslararası sermayeli şirketin 523'ünün Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 146'sının AB, 60'ının ise diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu kaydedildi.

        Verilere göre, şubat sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 47 bin 324'e ulaştı. 6 bin 714 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece toplamda 54 bin 38 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulundu.

        Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 21 bin 901 ile birinci sırada bulunduğu belirlendi. Bunların içinde Almanya 6 bin 927 şirket ile ilk sırayı aldı. Bu ülkeyi 3 bin 8 şirketle İngiltere ve 2 bin 730 şirketle Hollanda takip etti.

        Söz konusu şirketlerin illere göre dağılımında ise 32 bin 818 ile İstanbul başı çekerken, bu ili 5 bin 10 şirketle Antalya, 2 bin 966 şirketle Ankara ve 2 bin 435 şirketle İzmir izledi.

        İstanbul'daki uluslararası sermayeli şirketler başta toptan ve perakende ticaret (12 bin 696) olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (5 bin 618) ile imalat sanayi (4 bin 47) sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

        - 18 projeye yatırım teşvik belgesi düzenlendi

        Ekonomi Bakanlığı tarafından şubat ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 22 proje kapsamında yaklaşık 274,1 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece bu yıl belgelendirilen yatırım projesi sayısı 40'a, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 791,1 milyon dolara ulaştı.

        Bu yıl verilen yatırım teşvik belgelerinin 32'si imalat, 5'i hizmetler, 3'ü ise elektrik, gaz ve su sektörleri ile ilgili düzenlendi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler