Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, helikopterlerle 6 seferde Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren 2 komutanın yargılanmasına devam edildi.

        Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuksuz sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı. Tutuklu sanıklardan eski yüzbaşı Kenan Baştuğ Sincan Cezaevinden, eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen ise Silivri Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile bağlandı.

        Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) dün yayınlanan kararnamesi ile Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliğine getirilen Mahkeme Başkanı İsmail Ademoğlu, heyette yer almadı. Ademoğlu'nun yerine Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Fahrettin Aksoy heyete başkanlık etti. Duruşmada heyet için başka mahkemeden üye görevlendirildi.

        İlk celsesi dün yapılan duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam etti.

        Tutuksuz eski Hava Harp Okulu öğrencisi Mehmet Fatih Alparslan hakkındaki suçlamaları reddetti. Tutuklu sanık eski yüzbaşı Kenan Baştuğ ile 11 Temmuz 2016'da paraşüt eğitimi için 143 Hava Harp Okulu öğrencisiyle Ankara'ya geldiklerini belirten Alparslan, darbe girişimi gecesi kendilerini Kara Harp Okulundan Etimesgut'a götürmek üzere gelen rütbelilerin öğrencilere silah dağıtılmasını söylediğini ancak Baştuğ'un bunu kabul etmediğini öne sürdü.

        Alparslan, "Silahlar bize dağıtılsaydı bizi bir çatışmaya gönderebilirlerdi. Bu nedenle Kenan Baştuğ'a teşekkür ediyorum. Hayatımızı kurtardı" savunmasını yaptı.

        Terör örgütü FETÖ üyeliğiyle suçlandığının hatırlatılması üzerine Alparslan, "Biz vatana 'ana' devlete 'baba' diyen insanlarız. Terör örgütü üyeliğini kesinlikle kabul etmiyorum." diye konuştu.

        Tutuksuz sanık Muhammet Ali Karakurt da hakkındaki suçlamaları reddederek, beraatını istedi. Karakurt'un avukatı Bilal Dikenoğlu, müvekkilinin bu dosyadan tutuklanması nedeniyle teğmen olan ablası ve TSK mensubu eniştesinin de ihraç edildiğini savundu.

        Karakurt'un, emekli polis babasının da emeklilik hakları ve silahının aynı nedenle elinden alındığını ileri süren avukat Dikenoğlu, "Bunların tek nedeni Muhammet'in FETÖ üyeliğinden tutuklanmasıdır. Şu anda bütün aile işsiz, bu nasıl iddianame, bu nasıl bir suçlamadır?" dedi.

        Sanıklardan Muhammet Eksilmez, darbe girişimi gecesi kimseden kanunsuz emir almadıklarını, alsalar bile uygulamayacaklarını belirterek, "Bizi ateşle nefret dolu geceden kurtardığı için Kenan yüzbaşıma teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

        Tutuksuz diğer sanık öğrenciler, paraşüt eğitimi için getirildikleri Ankara'da Kara Harp Okulunda darbe gecesi içtima alanında toplandıklarını ve iki helikopterin geldiğini belirterek, gitmek istememelerine rağmen askerlerin zoruyla Etimesgut'a götürüldüklerini, ellerine silah almadıklarını, hiçbir eyleme katılmadıklarını öne sürdü.

        Savunmasını yapan diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep etti. Çeşitli üniversitelerde okuyan tutuksuz sanık öğrenciler, sınavları nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmalarını istedi.

        Duruşmaya verilen aranın ardından sanık savunmalarıyla devam edilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler