Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kara Havacılık Komutanlığına ait Kobra, Süper Kobra ve Atak gibi taarruz helikopterleri ve bixi makineli tüfek yerleştirilmiş Skorsky, Cougar gibi helikopterlerle Ankara'yı kana bulayan darbecilerin, olay gecesi kullanmak üzere 800 adet 20 milimetre top mermisi ve 5 bin biksi mühimmatı depoladıkları belirlendi.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kara Havacılık Komutanlığındaki olaylara ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

        İddianameye göre, Kara Havacılık Komutanlığından kalkan helikopterlerle, Beştepe, Kızılay Genelkurmay Başkanlığı civarı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, MİT Müsteşarlığı Yenimahalle yerleşkesi, Oran'daki TRT binası civarı, Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığı, Gölbaşı Türksat yerleşkesi gibi bölgelere bombalı saldırılarda bulunuldu.

        Yine Kara Havacılık Komutanlığına ait Skorsky, Cougar, UH-1 gibi genel maksat helikopterleriyle darbeci askerler operasyon merkezlerine sevk edildi, darbe girişiminde kullanılacak mühimmatlar taşındı, rehin alınan komutanlar Akıncı Üssü'ne götürüldü.

        İddianame dosyasına giren 1. Kara Havacılık Alay Komutanlığının 27 Ekim 2016 tarihli yazısında, 15 Temmuz 2016'da Alay Komutan Yardımcısı Halil Gül'ün emriyle Mühimmat İkmal Astsubay Topçu Kıdemli Başçavuş Murat Faruk İlikci tarafından 800 adet 20 milimetre top mermisi ve 5 bin adet biksi mühimmatı teslim edildiğine ilişkin tutanağa yer verildi.

        Tutanağa göre, şüphelilerden eski Alay Komutan Yardımcısı Kara Pilot Yarbay Halil Gül ve eski Taarruz Tabur Komutanı Kara Pilot Yarbay Özcan Karacan tarafından, darbe girişimi günü saat 13.00 sıralarında, Mühimmat İkmal Astsubay Topcu Kıdemli Başçavuş Murat Fatih İlikci çağrılarak hafta sonu Jandarma ile ortak gösteri tatbikatı yapılacağı, konunun acil olduğu söylendi.

        Kışla envanterinde "beton delici mühimmat" olup olmadığı sorulan İlikci'nin, mühimmat bulunmadığını söylemesi üzerine Gül ve Karacan bu kez, 20 milimetrelik top mühimmatının bulunup bulunmadığını sordu. İlikci, ani gelişecek eskort görevleri için geçici mühimmat depolama konteynerinde 800 adet 20 milimetrelik top mühimmatının bulunduğunu söyledi.

        Alay Komutan Yardımcısı Halil Gül, 800 adet 20 mm top mühimmatının saat 16.00'da Teröristle Mücadele Harekat Bölgesi'nde görevde olan Kara Pilot Binbaşı Fatih Tiftik'in odasına konulmasını emretti.

        Halil Gül ayrıca, İlikci'ye Kara Havacılık Okul Kurs Tabur Komutanlığı kursiyerlerinin 16 Temmuz 2016'de atışının olduğu ve durumun acil geliştiğini belirterek, Alay Komutan Yardımcısı makam aracıyla giderek Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı cephaneliğinden 5 bin adet biksi mühimmatı alınması emrini verdi. Bu emir üzerine İlikci, Zırlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı cephaneliğinden 5 bin adet biksi mühimmatı alarak alaya getirdi.

        Olay gecesi Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığında bulunan 1. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'na ait "İGLO cephaneliği"nin kilitleri kırılarak 2 bin 800 adet 20 milimetrelik top mühimmatının da çalındığı tespit edildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler