Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Etimesgut'taki Özel Hava Alay Komutanlığı personeli hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu yerleşkesinde gördüğü davaya, 20'si tutuklu 27 sanık ile avukatları ve müşteki avukatları katıldı.

        Tutuklu sanıkların tahliyelerine yönelik taleplerini ilettikleri duruşmada, sanıklardan eski Helikopter Tabur Komutanı Yarbay Halit Kabil, 15 Temmuz 2016 gecesi Genelkurmay'dan saat 21.37'de sözde sıkıyönetim emirlerini içeren mesajın bütün askeri birliklere gönderildiğini, kendisinin ise saat 22.27'de birliğine katıldığını beyan etti.

        Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ve Özel Hava Alay Komutanı Albay Ümit Tatan'ın sözde sıkıyönetim mesajında haberdar olduğunu ancak buna karşı önlem almadıklarını iddia eden Kabil, "Aksakallı ve Tatan gerekli önlemleri almamıştır. Eğer gerekli önlemler alınmış olsaydı Semih Terzi Ankara'ya gelmeyecekti ve Ömer Halisdemir de şehit olmayacaktı. Dolayısıyla bugün burada yargılanan biz değil, Terzi olacaktı." dedi.

        Suçsuz olduğunu savunan Kabil, tahliyesini istedi.

        Sanıklardan eski Yüzbaşı Soner Erol ise darbe girişimi gecesi saat 00.30'da aranması üzerine, saat 01.00 sularında birliğine gittiğini ileri sürdü.

        Darbe girişiminden haberdar olmadığını belirten Erol, "Birliğe gidince apar topar uçuşa dahil edildim. Uçuş planlamasından enim hiçbir haberim yoktur. Bana verilen emir, hizmete müteallik bir emirdir. Semih Terzi'nin geliş amacını bilmiyorum. Albay Ümit Tatan mahkemede verdiği beyanda Terzi'nin gelişinden sadece 4 kişinin haberdar olduğunu söyledi. Tatan, ikinci pilotların uçuştan sorumlu olmadıklarını da beyan etmiştir." ifadelerini kullandı.

        Suçsuz olduğunu savunan Erol da tahliyesini talep etti.

        Sanıklardan eski Binbaşı Türkay Bilge de birliğe girerken darbe karşıtı söylemlerde bulunduğunu, bunları nizamiyedeki askerlerle paylaştığını öne sürdü.

        Darbe girişiminden haberdar olmadığını savunan Bilge, "Darbe planlamasında hiçbir şekilde yer almadım. Yaptığımız zorlu görevlerde kahraman olarak anılmamız gerekirken bugün örgüt üyesi olarak yargılanıyorum. Yine de yaptığımız hizmetler vatana ve millete helal olsun. Suçlamaları kabul etmiyor ve tahliyemi istiyorum." diye konuştu.

        Mahkeme, savunmaların ardından, duruşmaya yarın devam edilmek üzere, ara verdi.

        - İddianame

        Sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl altışar aydan on beşer yıla kadar hapse çarptırılmaları istenen iddianamede, bazı sanıkların ayrıca "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan da mahkumiyetleri talep ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler