Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığınca, "İhracat Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ"e vergi, resim ve harç istisnası belgesi düzenlenmesi şartıyla istisna uygulamasından yararlandırılacak döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin yansıtıldığı belirtildi.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, 9 Ağustos 2016'da "488 sayılı Damga Vergisi Kanunu" ile "492 sayılı Harçlar Kanunu"nun döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde vergi, resim ve harç istisnası uygulanmasına ilişkin hükümlerinde bazı düzenlemeler yapıldığı hatırlatıldı.

        Açıklamada, bu kapsamda vergi, resim ve harç istisnası uygulamasında yapılan değişiklikler ile Bakanlığın mevzuatı arasındaki yeknesaklığın sağlanması ve uygulamanın kolaylaştırılmasını teminen 2008/6 sayılı Tebliğ’in yerine geçmek üzere hazırlanan "İhracat Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ'in yürürlüğe girdiği belirtildi.

        Tebliğin, Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği gibi uygulama sürecinde yer alan aktörlerin görüşleri ile söz konusu uygulamadan yararlanmakta olan firmalardan alınan geri dönüşler çerçevesinde şekillendirildiği belirtilen açıklamada, vergi, resim ve harç istisnası belgesi (VRHİB) düzenlenmesi şartıyla istisna uygulamasından yararlandırılacak döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin tebliğe yansıtıldığı kaydedildi.

        Söz konusu tebliğ ile grup firmalarınca kullanılan kredilere ilişkin ihracat taahhüdünün, ana ortaklık veya ilgili olduğu ana ortaklığın diğer grup firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracatla kapatılabilmesi imkanının tanındığına işaret edilen açıklamada, gerçek kişilerin ortağı olduğu işletmelerin de grup firması olarak kabul edilmesinin mümkün hale getirildiği ifade edildi.

        Tebliğle vergi, resim ve harç istisnası belgesi ihracat taahhütleri kapatılırken, satış veya teslimat belgesi ile döviz alım belgesinin yanı sıra satış, teslimat ya da hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontunun veya iş bitirme belgesinin de ibraz edilmesi imkanının tanındığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Tebliğde, transit ticarette alış bedelinin vadeli akreditif vasıtasıyla ödendiği durumlarda vergi, resim ve harç istisnasından yararlanma süresi, 'transit ticaret alış bedelinin transfer tarihi' yerine 'transit ticaret işlemlerinin başlangıcından' itibaren başlayacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca VRHİB konusu faaliyetin devredilmesi, faaliyeti yüklenen firma veya firmalarda değişiklik olması ya da faaliyetin fesih, iptal, vs. gibi nedenlerle bitirilememesi durumlarında, vergi, resim ve harç istisnası uygulaması kapsamında yapılacak işlemlere açıklık getirilmiştir.

        Belge süresi sona ermiş ancak belge ihracat taahhüdü kapatılmamış olan veya süresi içerisinde kapatma müracaatında bulunulmaması nedeniyle re’sen iptal edilmiş olan VRHİB’lere, tebliğin yayım tarihini takip eden 3 ay içinde başvuruda bulunulması şartıyla ek süre verilmesine imkan sağlayan geçici bir düzenleme getirilmiştir."

        - Maliyenin tebliği ile usul ve esaslar belirlendi

        Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığının "İhracat ve Di̇ğer Dövi̇z Kazandırıcı Faali̇yetlerde Damga Vergi̇si Ve Harç İstisnası Uygulama Genel Tebli̇ği̇" ile damga vergisi ve harç istisnasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

        Buna göre ihracat ve ihracata ilişkin olduğunun tevsiki kaydıyla, "ihracat karşılığı yapılacak ödemeler, ihracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki, ihracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar, transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması, tedarik edildikleri şekliyle ihraç edilmek üzere mal alımı, dahilde işleme izni kapsamında iznin geçerli olduğu süre içerisinde yapılan ithalat, gerçekleştirilen mamul ürün ihracatı karşılığı olarak bu ürünlerin üretiminde kullanılan girdilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden veya Şeker Kurumunca tespit edilen şeker fabrikalarından alımı" ile ilgili işlemler harçtan ve bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna olacak.

        Vergi, resim, harç istisnası belgesine bağlanan ve aralarında yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilecek müteahhitlik, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri, yap-işlet modeli çerçevesinde yapılacak yatırım projeleri, savunma projelerine yönelik faaliyetler turizm gibi diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerin bulunduğu işlemler nedeniyle, geçerlilik süresi içerisinde belgede yer alan tutarla sınırlı olmak kaydıyla, düzenlenen kağıtlara damga vergisi, yapılan işlemlere harç istisnası uygulanacak.

        Dahilde işleme izni kapsamında yapılan ithalat ve yurt içi alımlar için düzenlenmiş dahilde işleme içi belgesi diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için ise bu konuda düzenlenmiş vergi, resim, harç istisnası belgesinin ibrazı üzerine, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şartıyla ilgili kuruluşlarca, başka bir belge aranmaksızın resen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacak.

        Dahilde işleme izin belgesi veya vergi, resim, harç istisnası belgesinin iptal edilmesi veya iptal işleminin kaldırılması veya döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi veya gerçekleştirilmemesi halinde, Ekonomi Bakanlığı tarafından bu durum işlem tarihini takip eden 30 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirilecek.

        Döviz kazandırıcı faaliyetlerde alınmayan damga vergisi ve harç tutarının, döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleşmeyen kısmına isabet eden tutarı, dahilde işleme izin belgeleri ve vergi, resim, harç istisnası belgelerinin iptal edilmiş olması durumunda, alınmayan damga vergisi ve harç tutarları, ceza ve gecikme faizi ile birlikte geri alınacak.

        Söz konusu tebliğ 9 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler