Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2018 yılı sonuna kadar 81 ilimizde çalışmalar tamamlanarak, öz kaynaklarla ve yerli uzmanlarla ülkemizin 'Biyolojik Çeşitlilik Haritası'nın ortaya çıkarılması planlanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

        Bakan Eroğlu, 22 Mayıs "Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler'in (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin Türkiye'de 1997'de yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

        Biyolojik çeşitliliğin, canlıların farklılığını ve değişkenliğini, birbirleriyle ve çevreleriyle karşılıklı etkileşimlerini sağladığını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

        "İnsanların başta gıda olmak üzere, temel ihtiyaçlarını karşılamasında vazgeçilmez bir yeri olan canlı kaynakların temeli biyolojik çeşitliliktir. Dünyanın giderek azalan canlı kaynakları ve giderek kirlenen toprak ve su kaynakları dikkate alındığında, ülkelerin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik, giderek stratejik bir güç durumuna gelmektedir."

        Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz olmak üzere üç biyocoğrafik alanı kapsayan Türkiye'nin tür, genetik ve ekosistem seviyelerinde yüksek bir çeşitliliğe sahip olduğunu hatırlatan Eroğlu, flora açısından bakıldığında da Türkiye'nin bütün Kara Avrupası'ndan daha zengin bir çeşitlilik gösterdiğini ifade etti.

        Eroğlu, mesajında şu bilgilere yer verdi:

        "Mevcut 11 bin 707 türümüzün 3 bin 649'u endemiktir. Sahip olduğumuz biyolojik zenginliğimizin ortaya konulması ve korunması maksadıyla 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' hazırlanmış ve 2013 yılında Kalkınma Bakanlığından onay almıştır. Bugüne kadar çalışmalar 33 ilde tamamlanmış olup 43 ilde devam etmektedir. 2018 yılı sonuna kadar 81 ilimizde bu çalışmalar tamamlanarak, öz kaynaklarla ve yerli uzmanlarla ülkemizin 'Biyolojik Çeşitlilik Haritası'nın ortaya çıkarılması planlanmaktadır.

        Proje kapsamında en önemli kısımlardan biri de Bakanlığımız tarafından 2007 yılında hizmete giren 'Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'dır. 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' öncesi veri tabanında 518 bin 642 veri bulunuyorken, 33 il tamamlanmış olmasına rağmen veri sayısı yaklaşık 2 katına çıkarılmış ve 1 milyon 677 olmuştur. Şu ana kadar tamamlanan iller sonucunda toplamda 223 bin 745 konumsal gözlem noktasında 141 bin 435 fauna noktası ve 82 bin 310 flora noktası belirlenmiştir."

        "Biyoçeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Atına Alınması Projesi"nin de 6 pilot ilde başlatıldığına işaret eden Eroğlu, proje sonucunda Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınmasının sağlanacağını aktardı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler