Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜZELYURT (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Biz, kimsenin ambargoları bizim üzerimizden kaldırmasını beklemeyelim. Kimse bize lütufta bulunacak değil. 'Sizin için şunu kaldırdık, bunu kaldırdık' demeyecek. Ama biz işte böylesi projelerle ambargo dediğimiz her şeyi kaldırabiliriz ve buna muktediriz." dedi.

        KKTC'de, bilim ve teknoloji üretimine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan, adanın ilk teknoloji vadisi ODTÜ KKTC Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

        Törene, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yanı sıra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüs Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal ve diğer davetliler katıldı.

        Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün, toplum ve ülke olarak herkese çok önemli katkı sağlayacak bir olaya tanıklık ettiklerini belirterek, "Nasıl ki 'kültür ve sanat sınır tanımaz' deniliyorsa, bilim ve teknoloji de sınır tanımaz." ifadelerini kullandı.

        Akıncı, şunları kaydetti:

        "Biz, kimsenin ambargoları bizim üzerimizden kaldırmasını beklemeyelim. Kimse bize lütufta bulunacak değil. 'Sizin için şunu kaldırdık, bunu kaldırdık' demeyecekler. Ama biz işte böylesi projelerle ambargo dediğimiz her şeyi kaldırabiliriz ve buna muktediriz. Burada geliştirilecek çok önemli bir yazılımın dünyanın başka bir yerinde kullanılmasını engelleyebilecek güç ne olabilir? Dünya kendi için yararlı bir şey varsa kaynağı nerede olursa olsun onu mutlaka elde etmek isteyecektir. Aslında bu diğer alanlarda da geçerli kılınabilir ama daha güçtür. Ancak bilim ve teknoloji alanı bu açıdan sınır tanımayacak olan alanların başında gelir."

        Projenin ambleminin "zeytin ağacı" olarak belirlenmesinin de önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, zeytin ağacının hem Kıbrıs'ı, Akdeniz'i hem de üretkenliği, verimliliği çağrıştırdığını ifade etti.

        Akıncı, "Bir de köklü olmayı çağrıştırıyor, bu topraklarda ilanihaye var olmayı. İşte biz bu topraklarda bir zeytin ağacı gibi köklerimizi salıp sonuna kadar var olabilmek için gelişmek zorundayız. Bilim ve teknolojiyle daha da gelişip ilerlemek zorundayız." dedi.

        - "Gerekli yasalar en kısa sürede geçirilecek"

        KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Dürüst de teknoloji alanındaki yasalarla ilgili çağrıların cevapsız kalmayacağını belirterek, "Gerek araştırma geliştirme yasası olsun, Vergi Usül Yasası içindeki bir takım bu alandaki değişiklikler olsun veya teknoloji geliştirme bölgeleri yasa tasarısı olsun, tümü Meclisten en kısa sürede geçirilecektir." diye konuştu.

        Dürüst, ülkenin bilim alanındaki eksikliğinin artık ODTÜ'nün ilim, bilim, teknoloji ve bilişim teknolojileri adına Teknoloji Vadisi ile giderileceğine inandığını dile getirerek, "İyi ki ODTÜ KKTC'de var. İyi ki ODTÜ gibi bir üniversite bu topraklarda bu adımları atıyor." şeklinde konuştu.

        - TÜBİTAK fonlarının kullanımı

        Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Berova da ODTÜ gibi bir marka değerin KKTC kampüsünde, yükseköğretimde attığı çok önemli bir adıma tanıklık ettiklerini söyledi.

        KKTC'de bugün 15 üniversitede 93 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Berova, bu öğrencilerin 55 bininin Türkiye'den, 30 bininin ise diğer ülkelerden geldiğini bildirdi.

        ODTÜ'nün, ülkenin gelişmesinde gösterdiği katkıların yanı sıra bu projeyle çok önemli bir adım daha attığını ifade eden Berova, araştırma geliştirme faaliyetleri için yasal düzenlemeler yanında ciddi anlamda fon desteğine de ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

        Türkiye'de yaptıkları temaslar sonucu, TÜBİTAK fonlarının KKTC'ye de açılması konusunda prensipte karar alındığını aktaran Berova, bu konudaki teknik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

        Berova, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kullanabildiği tüm olanaklar, KKTC'nin de kullanımına aynen açık olacaktır. Bu ilke doğrultusunda, Türkiye'deki üniversitelerin TÜBİTAK fonlarını kullandığı şeklin aynısını KKTC'deki üniversitelerimiz de kullanmaya başlayacaktır. Bu adım, diğer üniversitelerimizin önüne bir ufuk çizgisi açacaktır." şeklinde konuştu.

        - "Kıbrıs'ın ekonomik alyansının üzerine bir pırlanta yerleştiriyoruz"

        Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay da göreve geldiğinden bu yana hayal ettiği bir hedefin gerçekleşmesinde büyük bir adım atıldığını kaydetti. Kanbay, ODTÜ'nün bu yeni projesi ile KKTC'nin, ekonomik kaderini, sosyal hatta siyasi gelişimini bile etkileyebilecek yeni bir dönemin kapısının açılacağını vurguladı.

        Kalkanlı Teknoloji Vadisi Projesi ile çocuklara, gençlere, eğitimin, bilimin ne işe yaradığını gösterebilecekleri bir model yaratılacağını ifade eden Kanbay, "Kıbrıs'ın ekonomik alyansının üzerine bir pırlanta yerleştiriyoruz, geleceğe yatırım yapıyoruz." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler