Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SEUL (AA) - Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin, görevden azledilmesine yol açan rüşvet ve siyasi nüfuz skandalıyla ilgili davanın ilk celsesi görüldü.

        Seul Merkez Bölge Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Park'ın yanında resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olan eski dostu Choi Soon-sil de vardı.

        Büyük şirketlerden zimmetine para geçirmek ve Choi ile iş birliği halinde rüşvet almakla suçlanan Park, ilk celsesi görülen davada, rüşvet aldığı ve hükümet sırlarını sızdırdığı suçlamalarını reddetti.

        Park, Yargıç Kim Se-yun'un "Mesleğiniz nedir?" sorusuna "Herhangi bir işim yok." yanıtını verdi. Yargıç Kim, Park ve Choi'nin davalarını birleştirme kararı alındığını, böylelikle anayasaya ve kanunlara göre adil bir karar verileceğini belirtti.

        Kıdemli Savcı Lee Won-seok "Sanık Park Geun-hye, herhangi bir resmi görevi olmayan arkadaşı Choi Soon-sil ile anlaşarak Choi'nin devlet işlerine karışmasına izin verdi. Birlikte yetkiyi kötüye kullandılar ve şirketlere rüşvet vermeleri için baskı yaptılar, böylece kişisel çıkar elde ettiler." dedi.

        Park'ın avukatı Yoo Young-ha ise müvekkilinin görevini kötüye kullanmadığını savundu. Yargıcın, avukatı gibi suçlamaları reddedip etmediğini sorması üzerine Park, "Evet, avukatımla aynı görüşteyim." cevabını verdi.

        Yerel medyada yer alan haberlere göre, Choi mahkemede, 40 yıldır tanıdığı Park'ın mahkeme salonunda bulunmasına kendisinin neden olduğunu ve bu davanın, eski Devlet Başkanı'nın suçlamalardan arınmasına ve hayatını ülkesine adamış bir Devlet Başkanı olarak hatırlanmasına olanak sağlamasını ümit ettiğini belirtti.

        Bu arada mahkeme yakınında bir araya gelen yaklaşık 150 kişi, "Park masum, onu derhal serbest bırakın" yazılı dövizler ile Güney Kore bayrakları taşıdı.

        Davanın ikinci duruşmasının perşembe günü görülmesi bekleniyor.

        - İki ay sonra ilk kez halk karşısında

        Yerel medyada paylaşılan görüntülerde, Park'ın mahkeme salonuna polisler eşliğinde elleri kelepçeli olarak getirildiği, yine aynı şekilde binadan çıkarılarak kendisini gözaltı merkezine götürecek araca bindirildiği görüldü. Yaklaşık 2 aydır tutuklu Park, ilk kez halk karşısına çıkmış oldu.

        Ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı olan Park, yakın dostu ve danışmanı aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet aldığı ve karşılığında muhataplarına menfaatler sağladığı iddiasıyla görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

        Güney Kore parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Devlet Başkanı'nın yetkileri elinden alınmıştı. Ardından Anayasa Mahkemesi, 10 Mart'ta Park'ın Devlet Başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti.

        Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 30 Mart'ta rüşvet, görevi kötüye kullanma, baskı ve hükümet sırlarının sızdırılmasıyla suçlanan Park hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler