Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, istihdam seferberliğiyle ilgili olarak, "7 Şubat'ta TOBB'da yaptığımız davete iş dünyamız sağolsun, gayet başarılı, net bir cevap verdi ve rakam 1 milyon 170 bine ulaştı. Demek ki benim milletim, benim girişimcim, istediği zaman bunu yapabiliyor. Bundan sonraki süreçte de bunu yapabileceğine inanıyorum." dedi.

        Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen TOBB'un 73. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Buradaki konuşmasında, geçen 14 yılda her alanda büyük hizmetlerin hayata geçirildiğini belirten Erdoğan, bu hizmetlerin neler olduğunu, ne anlama geldiğini en iyi iş dünyasının bildiğini ve yaşadığını söyledi.

        Ülkenin geleceğini planlarken yaptıkları hizmetlerden güç aldıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

        "Sürekli ecdada atıfta bulunmamızın, sizlerle sohbet ederken dahi söze ahilikle başlamamızın sebebi budur. Geçmişini bilmeyen, gelecekte nereye yürüyeceğini de kestiremez. Bunun için yakın, uzak tüm geçmişimizle irtibatımızı sıkı tutmalıyız. Biliyorsunuz Türkiye'nin 2023 hedeflerini 2011 seçimlerinin ardından ilan ettik. Bu doğrultuda adım adım ilerliyoruz. 2053 ve 2071 vizyonlarımızı bizden sonraki nesillere emanet ettik. Bu arada boş durmuyor, 2023 hedeflerimizi bir adım daha ileriye taşıyacak ve 2053'e hazırlık olacak mahiyette çalışmalar yürütüyoruz. Bu arada şunu özellikle ifade edeceğim, inşallah yıl sonuna kadar bütün bakan arkadaşlara 'yol haritanızı 6 aylık hazırlayın getirin' diyeceğim ve bu 6 aylık yol haritasıyla birlikte biz 2019'un hazırlıklarını yoğun bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü 2023 Türkiye'nin adeta bir dönüm noktası olacak. 100. yıl Türkiye'de sıçramanın ispat edildiği bir dönüm noktası olacaktır. Bunun içinde hazırlıklarımızı kararlılıkla yapmamız gerekiyor."

        - "Herkes benim de sırtlanacağım bir yük var bilincinde olacak"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın içerisinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecinin kendilerini sürekli yenilemeye mecbur kıldığını ifade ederek, "Teknoloji ve ekonomik gelişmeler, siyasi dönüşümlerle tahkim edilmediği sürece tek başına bir anlam taşımıyor. İşte bu salon aslında bunu tahkim edecek, inşa edecek, ihya edecek salondur. Bence bu konuda herkes benim de sırtlanacağım bir yük var bilincinde olacaktır. Bunun için biz hedeflerimizi her alandaki gelişmeleri gözeterek ve her biri diğerini destekleyecek şekilde belirliyoruz." dedi.

        Dünyanın, bölgenin ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu her meydan okumayı aynı zamanda bir fırsat olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

        "Türkiye 2035 yılında 90 milyonu aşacak olan nüfusuyla bu bakımdan dünyanın ilk 20 ülkesinden biri olarak gücünü devam ettirecektir. Asıl önemlisiyse dünyanın ilk 10 ekonomisi haline gelerek bu nüfusumuzu en etkin şekilde değerlendirecek olmamızdır. Genç, eğitimli ve dinamik nüfus yapımızı ekonomik büyümemizin itici gücü haline getirmekte kararlıyız. Eğitim seviyesindeki iş gücü kalitesindeki artış sayesinde rekabet gücümüz de her geçen yıl yükselecektir. Kişi başına milli gelirimizi artık 25 bin dolar hedefinin üzerine çıkarttıktan sonra dünyanın müreffeh milletleri arasındaki yerimizi de almış olacağız. 2035 yılında ulaşacağımız insani gelişmişlik seviyesini farklı kesimler ve bölgeler arasındaki gelir eşitsizliğini en aza indirerek ülke geneline yayacağız."

        - "Bu milleti Allah'ın izniyle tutan olamayacaktır"

        "Çalışma, istek ve kabiliyetine sahip herkesin kendine yer bulabileceği, üretken bir istihdam politikasıyla gençlerimiz ve kadınlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın geleceğini güvence altına alacağız." diyen Erdoğan, istihdam seferberliği çağrısıyla ilgili şunları söyledi:

        "İşte malum 7 Şubat'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde yaptığımız davet, bu davete iş dünyamız sağolsun, gayet başarılı, net bir cevap verdi ve rakam, 1 milyon 170 bine ulaştı. Demek ki benim milletim, benim girişimcim, istediği zaman bunu yapabiliyor. Bundan sonraki süreçte de bunu yapabileceğine inanıyorum. Bütün bunlar neyi getirecek biliyor musunuz? Bu ülkede bir dayanışma ruhunu getirecek. Bu dayanışma ruhu, birbirine inanma, kenetlenme, o birlik beraberlik bizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacaktır. Bunun beraber yaptığımız zaman bu milleti Allah'ın izniyle tutan olamayacaktır. Çok daha hızla yürüyeceğiz, çok daha hızla inşallah ülkemizi, diğer gelişmiş ülkelerle yarışın içerisinde, ilk 10'un içerisinde göreceğiz."

        - "Amacımız Türkiye'yi küresel düzeyde bir güce kavuşturmaktır"

        Erdoğan, Türkiye'nin net ticaret ve cari fazla veren bir ülke haline gelmeden hedeflerine ulaşamayacağına işaret ederek, şunları söyledi:

        "Bunun için 2035 yılında üretim gücümüzü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkartmak mecburiyetindeyiz. Endüstri 4.0 adıyla ifade edilen teknoloji yoğun üretim yapısına geçerken, insanlarımızı yeni ihtiyaçları uygun alanlarda hizmet vermek üzere hazırlamalıyız. Bu da geleceğin istihdam alanları için şimdiden hazırlık yapmamızı gerektiriyor. Kadınlarımızın halen yüzde 33 düzeyine yaklaşan iş gücüne katılma oranlarını yüzde 50'ye, toplam iş gücüne katılım oranını ise yüzde 59'un üzerine yükselterek sosyal politikalarımızı da destekleyeceğiz. Tüm bu çalışmalarla amacımız, Türkiye'yi bölgesel bir güç olmanın yanında küresel düzeyde bilgiye dayalı dayalı bir güce kavuşturmaktır."

        Geleceğin bilgi temelli ekonomi üzerine kurulacağını belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Bunun için dijital dönüşümü, kurumsal kaliteyi, nitelikli iş gücünü yakalamış bir altyapıyı süratle tesis etmeliyiz. Ekonomik atılımlarımızı yeni yatırım fırsatlarıyla birleştirerek, bilişim, enerji, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında ülkemizi küresel cazibe merkezi haline getirmeliyiz. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere şehirlerimizi yenilik ve verimlilik temelinde yeniden ele almalı, cesur dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz. Ben bugün TOBB'un bu genel kurulunda bir teklifim var. Bunu her yerde yapıyorum. Çünkü buna doğrusu hasretim. Bu milletin bir evladı olarak hasretim. Diyorum ki gelin şu yüzde 100 yerli üretim olan otomobilimizi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiası içerisinden çıkartalım."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler