Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YANGON (AA) - Myanmar'da hükümet temsilcileri ile etnik isyancı gruplar, barış görüşmeleri için bir araya geldi.

        Hükümetten, ordudan, etnik isyancı gruplardan, siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci, ülkede uzun yıllardır süren iç savaşı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerine katılmak üzere başkent Nepido'da toplandı.

        Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, beş gün sürecek görüşmelerin açılış konuşmasında, hükümetinin, barış anlaşması konusunda etnik isyancı gruplara baskı yapmayacağını belirtti.

        Açık müzakerelere izin verileceğini dile getiren Suu Çii, "Hedeflerimize ulaşmak için popülist siyaset yoluyla baskı uygulamaya başvurmayacağız ancak bunun yerine, açık, samimi ve kapsayıcı diyalog ile herkesin kabul edeceği bir anlaşmaya varmak için çaba sarf edeceğiz." dedi.

        Konferansın, ülkedeki tüm silahlı çatışmaları sonlandırmak ve "daimi barışı" tesis etmek için tek yol olduğunu vurgulayan Suu Çii, "Konferans, siyasi diyalog konusunda tarihi yeni bir sayfa açacak." ifadesini kullandı.

        Katılımcılar arasında, Birleşik Wa Eyaleti Ordusu (USWA) dahil yedi büyük isyancı grup liderinin olduğu bildirildi.

        - Barış görüşmeleri öncesinde 259 mahkuma af

        Devlet Başkanı Htin Kyaw'ın ofisinden yapılan açıklamada, etnik isyancı gruplar ile başlayan barış görüşmeleri öncesinde iyi niyet jesti olarak, aralarında çoğu Çinli 73 yabancının bulunduğu 259 mahkumun salıverildiği bildirildi.

        Siyasi Mahkumlara Yardım Derneğinden yapılan açıklamada, af kapsamında aralarında iki Müslüman aktivistin de bulunduğu 10 siyasi tutuklunun da serbest kaldığı kaydedildi.

        Ülkedeki 7 silahlı etnik grubun liderleri, şubat ayı sonunda Şan eyaletinin Pangkham kentinde bir araya gelmiş ve Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamama kararı almıştı. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Birleşik Wa Eyalet Ordusu (UWSA), Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (NDAA), Kaçin Bağımsızlık Ordusu (KIA), Şan Eyaleti Ordusu-Kuzey (SSA-N), Myanmar Ulusal Demokratik İttifakı Ordusu (MNDAA), Ta'an Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) ve Arakan Ordusunun (AA) barışın tesisi için Ulusal Ateşkes Anlaşması'nı imzalamak yerine farklı bir yol bulunması gerektiğine inandıkları vurgulanmıştı.

        Suu Çii, babası ve ülkenin kurucularından Aung San tarafından 1947'de organize edilen Panglong Barış Konferansı'nın şubat ayındaki 70. yıl dönümü etkinliğinde etnik isyancılara hükümetle ateşkes anlaşması imzalayarak barış sürecine dahil olmaları çağrısında bulunmuştu.

        Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler