Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi esnasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın dördüncü celsesi tamamlandı.

        Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

        Darbe girişiminde rehin alınan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'ne götüren helikopterin pilotu, Kara Havacılık Komutanlığında görevli eski Yarbay Halil Gül, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasında yer almadığını savundu.

        Kara Havacılık Komutanlığında "Skorsky" tipi helikopterleri kullanan pilotlardan sorumlu olduğunu anlatan Gül, Yurtta Sulh Konseyi listesinde yer alanlarla, darbe girişimi sırasında Marmaris ve çeşitli yerlerde bulunan pilotlarla irtibatının bulunmadığını ileri sürdü.

        Darbe girişimi sırasında kimseye emir vermediğini, Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasında nasıl yer aldığını anlayamadığını iddia eden Gül, "Yurtta Sulh Konseyi" adı altında bir konseyin bulunduğuna da inanmadığını kaydetti.

        - "Genelkurmay Başkanını kurtardım"

        Sanık Gül, darbe girişiminde bulunulduğunu anladığında ölüm tehdidi aldığını ve devam etmek zorunda olduğunu ileri sürdü.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın helikoptere getirildiğinde ellerinin bağlı olmadığını ve gözlerinin de açık olduğunu anlatan Gül, "Genelkurmay Başkanının yanında Dişli vardı. Onun da elleri ve gözleri bağlı değildi. Yanlarında Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli vardı. Helikoptere bindirdiler. Ben Genelkurmay Başkanını kurtardım. Ben hep emir komutanın onda olduğunu düşündüm." dedi.

        İddianamede, darbenin planlamasının yapıldığı toplantılara katıldığına yönelik iddialar bulunduğunu aktaran Gül, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürdü.

        Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in "Darbeyi kim yaptı?" sorusu üzerine Gül, "Silahlı Kuvvetler, biz ne yaptık, bu FETÖ denilen şey TSK'ya ne yaptı, nasıl bizi tongaya düşürdüler dedim. Ben şu anda hiçbir şey anlamıyorum. Bunu inşallah çözersiniz. Birileri, birilerini kandırdı." ifadesini kullandı.

        Darbe girişimi sırasında şehit olanlar arasında üst düzey komutanların ve bürokratların neden olmadığını sorguladığını söyleyen Gül'ün bu sözlerine salonda bulunan şehit yakınları tepki gösterdi.

        "Yine garibanlar şehit oldu." diyen Gül'e bir şehit yakını, "Şehitliğin rütbesi olmaz." sözleriyle tepki gösterdi.

        Bu sırada Mahkeme Başkanı Dik, sanığa "duruşma düzenini bozmaması" yönünde uyarıda bulundu.

        Çapraz sorguda ise Gül, avukatların bazı sorularını dava konusuyla ilgili olmadığını iddia ederek yanıtlamadı.

        Gül'ün savunmasının ardından davanın dördüncü celcesi sona erdi.

        Duruşmaya, yarın eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç ile eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu'nun savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler