Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) Afrika Birliği'nin kuruluş günü olan, Afrika Günü nedeniyle konferans düzenlendi.

        TOBB ETÜ Üniversitesindeki "Afrika-Türkiye: Ekonomik ve Ticari ilişkileri, Değerlendirme ve Beklentileri" konferansına çok sayıda büyükelçi, akademisyen ve öğrenci katıldı.

        Dışişleri Bakanlığı Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı Hilmi Ege Türemen, yaptığı konuşmada, 25 Mayıs Afrika Günü'nü ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörlüğüne seçilen Etiyopyalı Tedros Adhanom'ı kutladı.

        Türkiye ile kara kıta arasındaki ilişkileri anlatan Türemen, "Afrika kıtasında 2008'e kadar 12 olan büyükelçilik sayımız bugün 39'a çıktı. Bu büyükelçilik sayısında 4 katı artış demek. Açılan yeni büyükelçiliklerin çoğu Sahraaltı Afrika'da açıldı. Afrika'da büyükelçiliğin olmadığı 15 kadar ülke var. Buralarda da yakında büyükelçilikler açılacak." dedi.

        Afrikalı öğrencilere verilen burslara değinin Türemen, "2016-2017 döneminde bin 312 Afrikalı öğrenciye burs verildi. Bu sayı 5-6 yıl içinde 8 bine çıkacak." şeklinde konuştu.

        - "Gündem 2063"

        "Gündem 2063" projesine de değinin Türemen, bu projenin kıtanın ekonomik dönüşümünü öngördüğünü ve Türkiye'nin hedefleri ile örtüştüğünü söyledi. Türemen, Gündem 2063 projesinin Türkiye ile Afrika arasındaki ticarete olumlu katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Afrika ile Türkiye arasında ticaret hacmi 2003-2014 arasında 4 kat arttı. Bu rakam 2014 itibarıyla 23,4 milyar dolara ulaştı. Afrika'daki Türk yatırımları 6 milyar doları aşmış durumda." şeklinde konuştu.

        Türemen, proje kapsamında Türk Hava Yollarının (THY) uçuş sayılarını arttırdığını belirterek, "THY, 32 Afrika ülkesinde 51 noktaya uçuyor." dedi.

        Afrika Birliği ile iki zirve düzenlediklerinin altını çizen Türemen, üçüncü zirvenin 2019'da yapılacağını aktardı. Türemen bu zirvelerin Afrika ile ilişkilere katkı sağladığına dikkati çekti.

        - Afrika Birliği

        Konferansa Afrika ülkeleri adına ev sahipliği yapan Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba konuşmasında, 54 sene önce kurulan Afrika Birliği'nin amacının Afrika'nın özgürlüğünü sağlamak ve kalıcı hale getirmek olduğunu hatırlattı.

        Tshidimba, bu misyona bugün farklı bir amacın daha eklendiğini, bunun Afrika kıtasının 5 bölgesini kapsayan ekonomik kalkınmasını amaçlamak olduğunu söyledi.

        Panelde Afrika Birliği Temsilcisi Eddy Maloka da Türkiye'nin Afrika'nın gerçek dostu olduğunu ve Türkiye ile birçok Afrika ülkesi arasında hem kıta hem ülkeler bazında iş birliği bulunduğunu anlattı.

        Maloka, "Yapılan bu iş birliği Türkiye'nin Afrika'ya çok önem verdiğinin göstergesidir." diye konuştu.

        Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki çalışmaların artırılması ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Maloka, Türkiye'den birçok iş adamının yakın zamanda Afrika'ya yatırımlar yapacağını, bu yönde birçok görüşme gerçekleştirildiğini söyledi.

        Maloka ayrıca, Türkiye ile Afrika arasında planlanan çalışmaların hızlı şekilde gerçekleşmesi için Türkiye'de büyükelçiliği olan Afrika ülkelerinin de vakit kaybetmeden ticari ataşelik açmaları gerektiğini ifade etti.

        Afrika Birliği, 32 ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te Afrika Birliği Örgütü adıyla kuruldu. Oluşum, 2002 yılında Afrika Birliği adını aldı.

        Birliğin kurulduğu 25 Mayıs her yıl tüm dünyada Afrika Günü olarak kutlanıyor. Birlik, kuruluşunun 100. yılı olan 2063'e kadar uygulanması hedeflenen ve kıtanın sosyoekonomik dönüşümünü amaçlayan "Gündem 2063" adında bir plan izliyor.

        Siyaset, ekonomi, hukuk, eğitim ve güvenlik gibi değişik alanlarda reformları kapsayan bu plan, kıtanın 2063'te güçlü ve entegre olmuş küresel bir oyuncu olmasını amaçlıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler