Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Berris Ekinci, Küba'da kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik kullanılan ilaçlara ilişkin uyarıda bulunarak, vatandaşlardan, Küba'nın Ankara Büyükelçiliğince onaylanan firmalar veya doğrudan "Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu" ile irtibat kurmalarını istedi.

        Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Berris Ekinci, Anadolu Ajansı (AA) Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez'i kabul etti. Kabulde, Öymez, Ekinci'ye AA'nın bu yıl içinde başlayacak İspanyolca yayınıyla ilgili bilgi verdi.

        Büyükelçi Ekinci de AA'nın, Türkiye'nin sesini dünyaya tanıtan, stratejik görevler üstlenen önemli bir kurum olduğunu ifade ederek, AA'ya gereken desteği vermekten mutluluk duyacaklarını dile getirdi.

        Görüşmede, "Küba'da çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik kullanılan ilaçlara" değinen Ekinci, bu konuda vatandaşları uyardı.

        Küba'da çeşitli rahatsızlıkların tedavisi amacıyla geliştirilen ve çoğunluğu sadece bu ülkede kullanılan ilaçların, uluslararası alanda kabul gören sağlık kuruluşlarınca kullanımının onaylanıp onaylanmadığının ve ilaçların etkinliğine ilişkin bilgilerin doğruluğunun, Büyükelçiliğin görev alanı dışında kalan teknik ve bilimsel konular olduğunu belirten Ekinci, bu ülkede tedavi görmek isteyen vatandaşların, bunu, doktorlarının bilgisi ve onayı dahilinde sürdürmelerinin önemine işaret etti.

        Küba'daki sağlık kuruluşlarının, diğer tüm kurumlar gibi devlet tarafından, tek elden ve sabit fiyatlarla işletildiğini anlatan Ekinci, rahatsızlıklarının tedavisi hakkında bilgi almak isteyen tüm uluslararası hasta konumundaki kişilerin, Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu ile irtibata geçmesi gerektiğini bildirdi.

        Söz konusu kurumun, her vakayı ayrı ayrı inceleyerek, uygulanabilir tedavi seçenekleri, tedavi süresi ve ücretleri hakkında bilgilendirmeler yaptığını dile getiren Ekinci, "Küba Sağlık Hizmetleri Kurumu ile öncelikle ve doğrudan irtibat kurulması vatandaşlarımızın menfaatleri icabıdır." dedi.

        - "Yetkili tek kuruluş büyükelçilik"

        Küba'nın Ankara Büyükelçiliğince, 26 Eylül 2016'da yapılan açıklamada, "Türkiye'deki kanser hastalarının, Küba'daki sağlık hizmetlerine yönlendirilmesinde yetkili tek kuruluşun Büyükelçilik olduğunun" duyurulduğunu hatırlatan Ekinci, şunları kaydetti:

        "Küba hükümetinin ülkede yoğun tütün kullanımı dolayısı ile yaygın olan akciğer kanserinin kontrol altına alınmasını temin etmek amacıyla geliştirdiği, klinik deneylerine 2008 yılında başlanan, 2011 yılında halka sunulan ve kanserli hastaların yaşam süresini uzattığı ileri sürülen 'Cimavax EGF' adlı aşı yeni bir aşı değildir. Söz konusu aşının bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'da klinik deneylerine başlandığı, ABD'de ise klinik deneylere başlanması amacıyla izin aşamasında olunduğu bilinmektedir. Küba'ya akciğer kanseri tedavisi amacı ile gelen vatandaşlarımızdan, tedavi ertesinde, aşının sonuçlarına dair Büyükelçiliğimize geri bildirimde bulunan bir vatandaşımız henüz olmamıştır. Küba'da kanser türlerinde sadece akciğer kanseri için dünya genelinde hastalara uygulanan standart tedavi yöntemlerine ek olarak söz konusu aşı uygulanmaktadır. Diğer kanser türleri için uygulanan tedavide bir farklılık bulunmamaktadır."

        - "Kübalı onkologlar tedavi için kullanıyor"

        Küba'da mavi akrep zehrinden elde edilerek üretilen "Vidatox" isimli ürünün "Kanserle mücadelede etkili olduğunun, ağrı kesici ve iltihap sökücü özelliklerinin de bulunduğunun" ileri sürüldüğünü ifade eden Ekinci, bu ilacın etkinliğine dair Küba dışında bir ülkede klinik deney çalışması başlatıldığına dair bilginin bulunmadığını söyledi.

        Ekinci, Küba'da akciğer ve diğer kanser türlerinin tedavisinde "Vidatox" adlı ürünün, Kübalı onkolog doktorlar tarafından tedavi amaçlı kullanıldığını belirtti.

        Berris Ekinci, Küba'ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Küba dış temsilciliklerinden vize almaları gerektiğini vurguladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler