Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın beşinci celsesi tamamlandı.

        Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

        Duruşmada savunma yapan eski Genelkurmay Personel Başkanı korgeneral İlhan Talu'nun avukatı Müşteba Aydın, müvekkilinin askeri hattan yaptığı görüşmelerin kayıtlarının çıkartılmasını istedi. Avukat Aydın, Talu'nun darbe girişimiyle ilgili olmadığını ileri sürerek, müvekkilinin tahliyesini talep etti.

        Aydın'ın savunmasının ardından sanık Talu'nun çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorguda Talu, avukatların ve sanıkların sorularını yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın'ın, Genelkurmay Karargahında daha önce Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerlerin tatbikat yapıp yapmadığını sorması üzerine Talu, PKK'nın bir üs bölgesini işgal edeceğine dair tehdit olduğu bilgisinin paylaşıldığını ve buna karşı Genelkurmay Başkanlığının korunmasına yönelik tatbikat yapıldığını düşündüğünü belirtti.

        Genelkurmay Karargahı'nda yer alan destek kıtalarının zaman zaman Karargah'ta tatbikat yaptığını ifade eden Talu, ilk önce darbe girişimi sırasında gördüğü Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerleri, kıyafetleri benzediği için destek kıtaları personeli olduğunu düşündüğünü söyledi.

        Talu, Özel Kuvvetler Komutanlığının Genelkurmay 2. Başkanına bağlı olduğunu ve belirli zamanlarda bu komutanlığa bağlı askerleri 2. Başkanın makam katında gördüğünü bildirdi.

        - "İsimleri açıklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum"

        Avukat Aydın'ın başka bir sorusu üzerine Talu, darbe girişimi sırasında darbecilerle mücadele etmeyi düşündüğünü ancak silah ve yeterli imkanı olmaması nedeniyle odasında kalarak telefonla birlikleri bilgilendirdiğini dile getirdi.

        Başbakanlık Avukatı Süleyman Ayhan'ın, "Terfi edecekler içinde şu anda Yurtta Sulh Konseyi üyesi olanlarla diğer bildiğiniz yargılanan tutuklular var mı?" sorusuna Talu, "Var. İsimleri burada açıklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum." şeklinde cevap verdi.

        Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in de "Salonda darbeye karıştığını düşündüğünüz FETÖ'cü generaller var mı?" sorusu üzerine Talu, "Ben hepsini biliyorum. Kimler hakkında kayıtlar olduğunu biliyorum. Şu anda isim bazında insanları deşifre etmenin uygun olmadığını düşünüyorum." dedi.

        Bir avukatın "Haziran 2016'da cemaatin haberleşme ağını kullananların isim listesi geldi mi?" sorusu üzerine Talu, listeyi Genelkurmay 2. Başkanından aldığını söyledi.

        Talu, Avukat Barış Kalkan'ın, 15 Temmuz 2016 öncesinde generallere yönelik bir suikast ihbarının alınıp alınmadığı sorusuna ilişkin, herhangi bir ihbar alınmadığını belirtti.

        - "Harekat Merkezi devre dışıydı"

        Sanık Erhan Metin'in Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi ile ilgili bir sorusu üzerine Talu, "Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezine 16 Temmuz'da gittiğimde herkes oturmuş televizyon seyrediyordu. 'Kuvvetlerle irtibatı tesis edin, yaralanan, şehit olan, derdest edilen personelle ilgili liste hazırlayın. Listeyi bana getirin' dedi. Harekat merkezi devre dışıydı. Ana as birliklerle irtibatı yoktu." ifadesini kullandı.

        Bir avukatın, "ByLock" kullanan iki generalle ilgili sorduğu soruyu Talu, "Temmuz başlarında yeni bir bilgi geldi. Sadık Köroğlu ve Timurcan Ermiş ile ilgiliydi. Çok yeni bir bilgiydi, bunlarla ilgili bir işlem yapıldığını sanmıyorum. İkisi de tutuklu şu an." sözleriyle cevapladı.

        Sanık Mehmet Partigöç'ün kendisinin "Fetösavar" isimli internet sitesinde isminin yer almasının ardından ne düşündüğü sorması üzerine Talu, "Genelkurmay Başkanı, 2. Başkan ne düşünüyorsa ben de aynı değerlendirmelere katıldım. Seninle ilgili olumsuz düşüncelerim yoktu." dedi.

        Partigöç'ün, "Hiç izin kullanmadım, bana hiç izin verdiniz mi?" sorusunun ardından Mahkeme Başkanı Partigöç'ü "Olay gecesiyle ilgili soru sorsana. 'Niye beni arayamadın?', onu sor." diyerek uyardı.

        Sanık Ömer Faruk Harmancık tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile darbe girişimi sırasında görüşüp görüşmediği sorulan Talu, Bostanoğlu ile görüşmediğini ifade etti.

        Davanın altıncı celsesi, 29 Mayıs Pazartesi günü sanık Partigöç'ün savunmasının alınmasıyla başlayacak.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler