Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, Hint askerleriyle çıkan çatışmada ölen Sabzar Ahmad Bhat'ın cenazesi binlerce kişinin katılımıyla defnedildi.

        Keşmir'in güneyindeki Tral bölgesinde, dün Hint askerleriyle Hizbul Mücahidin grubu arasında çıkan çatışmada ölen Sabzar Ahmad Bhat'ın, Ratsun köyünde düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

        Keşmir yönetiminin uyguladığı engelleme nedeniyle telefon ve internetin çalışmadığı bölgede, görgü tanıklarının aktardığına göre, Bhat'ın cenaze namazı 5 ile 7 bin kişinin katılımıyla kılındı.

        Cammu Keşmir Özgürlük Cephesi lideri Yasin Malik, Bhat'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunurken, Malik'in partisinin bağlı olduğu Keşmir Hürriyet Birliği 30 Mayıs'ta Tral'da yürüyüş çağrısı yaptı.

        Hint askerleriyle Hizbul Mücahidin grubu arasında, önceki gün başlayan çatışmada Sabzar Ahmad Bhat ve Faizan Ahmad ölmüştü. Olayda bir sivil de hayatını kaybetmişti.

        Hint ordusunun, geçen yıl temmuz ayında öldürülen Hizbul Mücahidin liderlerinden Burhan Vani'nin yakın arkadaşlarından Bhat'ın öldürülmesi bölgede protestolara yol açmıştı.

        Cammu Keşmir hükümeti, öğrencilerin gösteri yapmasını ve askerlerle çatışmasını engellemek amacıyla okulları ve kolejleri kapatsa da bağımsızlık yanlısı Keşmirliler sokaklara dökülmüştü.

        Polisin sert müdahale ettiği protestolarda 7 gösterici yaralanmıştı.

        Cammu Keşmir, geçen temmuzda direniş örgütü Hizbul Mücahidin lideri Burhan Vani'nin öldürülmesinin ardından yoğun protesto gösterilerine sahne oldu. Bölgede 10 aydır süren gösteri ve çatışmalarda, yüzlerce direnişçi ve sivil yaşamını yitirdi.

        Himalayalar'da Hindistan ve Pakistan arasında Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir bölge olan Keşmir, iki ülkenin İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana egemenlik tartışmalarına konu oluyor.

        Cammu Keşmir'deki Müslüman direniş grupları 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylem yapıyor. Bölgede yaşanan şiddet olaylarında bugüne dek yaklaşık 70 bin kişi yaşamını yitirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler