Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla açılan 4 ayrı davanın görülmesine başlandı.

        Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı yapılan duruşmalara, tutuklu sanık Şenol Öztürk, tutuksuz sanıklar Ümit Uyumaz, Ayla Bal, Selim Aktı ve Rabia Kardoğan katıldı.

        Kimlik tespitlerinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamelerin özetinin okunmasının ardından sanıklar savunmalarını yaptı.

        Tutuklu sanık Öztürk, savunmasında "ByLock" tespit edilen hattın kendisine ait olduğunu söyledi. "ByLock"u indirmediğini ve kullanmadığını öne süren sanık Öztürk, "ByLock tespit tutanağı mahkeme kararına dayanmamaktadır. Bu nedenle dosyadan delil olarak çıkarılmasını talep ediyorum." dedi.

        Sanık Öztürk, suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyesini ve beraatini talep etti.

        Tutuksuz sanık Ümit Uyumaz da savunmasında KHK ile kapatılan Özel Fatih Kolejinde çalıştığını belirterek, "Her yıl KPSS'ye girdim fakat yeterli puan alamadım. Öğretmenlik yaptığım kurum Bank Asya ile çalışıyordu o yüzden hesap açtım. Çağrı üzerine para yatırmadım." diye konuştu.

        Sanık Uyumaz, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatini talep etti.

        Tutuksuz Sanık Ayla Bal da Kur'an kursu öğreticisi olduğunu, resmi görevli olarak 3 kez hacca, 2 defa da umreye gittiğini, hiçbir cemaat ve terör örgütüne üye olmadığını savunarak, "Cemaatler arasında ayrım yapmıyorum, hepsine eşit mesafede bakıyorum. Ben herhangi bir şekilde bu yapıyla ilgili zekat, yardım ve fitre toplamadım. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

        Tanık F.O. ifadesinde sanık Ayla Bal'ın çalıştıkları kurumda "Peygamber Efendimize kurban keseceğiz, öğrencilere yurt yapılacak." şeklinde söylemlerde bulunduğunu, boş zarf getirdiğini ve içine para konulmasını istediğini iddia etti.

        Sanık Ayla Bal'ın, 17-25 Aralık'tan önce Zaman gazetesine üye yapmak istediğini, kendisinin de bunu kabul etmediğini belirten tanık F.O, "Israr etti, 'Parasını ben veririm.' dedi, ben de kabul ettim. Fakat 17-25 Aralık süreci başladığında gazete aboneliğinin iptalini istedim. Zaten gazete hiç gelmemişti." dedi.

        Tanık A.K. de sanık Ayla Bal'ı Kuran kursundan tanıdığını ifade ederek, "2014 yılı cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi bir teyze ders esnasında 'hükümet düşsün' diye sanık Ayla Bal'ın tespih çektirdiğini söyledi ve bu nedenle derslere devam etmeyeceğini belirtti. Bu diyalogdan sonra teyzenin kursa geldiğini görmedim. Ben sanığın başka bir eylemine rastlamadım." diye konuştu.

        Tutuksuz sanık Selim Aktı da avukatıyla yeni anlaştığını ve avukatının dosyayı daha incelemediğini belirterek, daha sonra savunmak yapmak istediğini kaydetti.

        Diğer tutuksuz sanık Rabia Kardoğan da Kur'an kursu öğreticisi olduğunu ve halen görevine devam ettiğini kaydetti.

        Yaklaşık 6 yıldır Serdivan ilçesindeki bir kuran kursunda görev yaptığını dile getiren sanık Kardoğan, "Silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasını gerektirecek hiçbir eylemim yoktur. Gazete, dergi aboneliğim yoktur. Bank Asya hesabını 2011 yılında açtım. Eşimle farklı görevlerdeydik, birbirimize para havalesi yapmak adına bu bankayı kullandım. Talimatla bu bankaya para yatırmadım. 2016 yılı başlarında kapattım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatimi talep ediyorum." dedi.

        Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanık Şenol Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.

        Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına, "ByLock" yazışma içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesi için müzekkere yazılmasına, sanık Selim Aktı ve avukatına savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine ve eksikliklerin giderilmesini kararlaştırarak, duruşmaları erteledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler