Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da hayvan pazarlarında kesim için inek satışının yasaklanmasını öngören ve cuma günü yürürlüğe giren kanun, ülke genelinde tepkilere yol açtı.

        Bazı eyalet hükümetleri, yasağı et ve deri endüstrisine darbe olarak niteleyerek, kanunun sektörde çalışan binlerce kişiyi işsiz bırakacağını vurguladı.

        Eyalet yönetimleri ayrıca, yasağın milyonlarca Hristiyan, Müslüman ve fakir Hinduyu ucuz protein kaynağından mahrum bırakacağını kaydetti.

        Kerala eyaleti yönetimi yasağı Yüksek Mahkemeye götürmeye hazırlanırken diğer eyaletler yasağın ticari özerkliğe müdahale ettiğini savunarak ülke çapında protesto çağrısında bulundu.

        Yasağa göre, sığır tacirlerinin pazarlara götürdükleri hayvanları kesim amaçlı satmayacaklarına dair söz vermesi gerekiyor.

        Yasayı eleştiren bazı gruplar, yasağın çiftçileri yaşlanan hayvanları beslemek zorunda bırakacağını, milyonlarca verimsiz sığırın sokakları dolduracağını belirtti.

        Eyalet hükümetleri, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye yasağı geri çekmesi için de başvurdu.

        Yasağın kendilerine danışılmadan çıkarıldığını dile getiren Kerala eyaletinin Başbakanı Pinarayi Vijayan, Modi'ye açık mektup yazdı. Mektubunda yasağı "uzun vadeli sonuçları olacak ve demokrasiye zarar verecek sert bir eylem" şeklinde tanımlayan Vijayan, söz konusu yasanın eyaletlerin haklarına tecavüz olduğunu ve Hindistan Anayasasını ihlal ettiğini vurguladı.

        Batı Bengal eyaleti de yasağı protesto etti ve Modi yönetiminin böyle bir kararı tek başına alamayacağını öne sürdü.

        Ülkedeki, deri ve et endüstrisi temsilcileri yasağın işleri için hiç iyi anlama gelmeyeceğini bildirdi.

        Hindistan Tüm Et ve Besi Hayvanları İhracatçıları Derneğinden Fauzan Alavi, bu derece sert bir yasağın endüstriye ciddi zarar vereceği açıklamasını yaptı. Deri İhracatı Konseyinden Ramesh K. Juneja da "Hükümet bize ölüm sertifikası verdi." ifadesini kullandı.

        Eleştirmenler, yeni kuralların görünüşte hayvanları korumayı amaçlasa da aslında Hindu milliyetçilerinin taleplerini karşıladığını söylüyor. Hindistan'da milliyetçi Hindular, tüm ülkede inek eti satılmasının yasaklanmasını istiyor.

        Nüfusun çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu ülkede birçok eyalette inek öldürmeyi 7 yıla kadar hapisle cezalandıran yasalar mevcut. Bu tip düzenlemeler Müslüman azınlığın dini vecibesi olan kurban kesmeye de yasak getirdiğinden toplumsal ihtilafa sebep oluyor. Son 2 yılda Hindistan'da Müslümanlara ve büyük baş hayvan ticareti yapan alt kasttan Hindulara yönelik saldırılar arttı.

        Başbakan Modi'nin Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) iktidarda bulunduğu Gujarat eyaletinde, mart sonunda inek öldürmeye ömür boyu hapis cezası getirilmiş, inek eti bulunduranlara da 7 ila 10 yıl hapis veya bin 500 ila 7 bin 500 dolar para cezası verilmesini öngörülmüştü.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler