Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARS (AA) - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde sığırcık kuşları doğalgaz abone kutularına yuva yaptı.

        Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi Alpina Konakları mevkisindeki binaların dış cephesine monte edilen doğalgaz abone sayaç kutuları içine yuva yapan sığırcıklar, yavrularını burada besliyor.

        Yaban hayatı araştırmaları için Sarıkamış'ta bulunan Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığırcıkların insanlara yakın olarak yaşamlarını sürdürdüklerini, bu tür güvenli yerlerde üremeyi tercih ettiklerini söyledi.

        Doğalgaz abone kutularının sığırcıklar için muhteşem bir yuva olduğunu belirten Şekercioğlu, "Kutunun metal olmasıyla beraber duvara monte edildiği için herhangi bir zarar görme olasılığı yok. Kutunun üzerindeki delik ise sanki sığırcık kuşunun gireceği şekilde yapılmış, daha büyük bir canlı giremiyor. Bu nedenle sığırcık kuşları binaların doğalgaz kutularının çoğuna yuva yapmış. Burada yavrular çok hızlı büyüyor. Zaten anne ve babaları 5 dakikada bir böcek getiriyor. Kutularda 3-6 yavru bulunuyor." diye konuştu.

        - "Zararlı böcekleri azaltıyorlar"

        Sığırcıkların ekosisteme ve Sarıkamış Sarıçam Ormanları'na büyük faydası olduğunu vurgulayan Şekercioğlu, "Sığıcıklar ormanlık alandan böcek ve solucan getirerek yavrularını besliyor. Tabii bu böceklerin bir kısmı da ormanlara zarar veren böcekler. Bu kuşlar aynı zamanda zararlı böceklerin sayısını azaltmakta önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede ormanların sağlıklı kalmasına da neden oluyor." ifadelerini kullandı.

        Bu arada sığırcıkların, kutuların içindeki yavrularına böcek taşımaları ilginç görüntüler oluşturdu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler