Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NİĞDE (AA) - Niğde'de ortaokul öğrencisi Efe Gündeğer, ekmeğin küflenmesi ve bayatlamasını engelleyen "inovatif dolap" projesi hazırladı.

        Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) Eskişehir'de düzenlenen "11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"nda biyoloji dalında birinci olan Niğde Akşemsettin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi 13 yaşındaki Gündeğer, okulda düzenlendiği toplantıda proje hakkında bilgi verdi.

        Evden okula gelirken çöp konteynerinin yanında büyük poşetler içerisinde küflenmiş ve bayatlamış ekmekler gördüğünü ve buradan esinlenerek "inovatif dolap" projesini hazırladığını aktaran Gündeğer, şunları söyledi:

        "Okuldaki öğretmenimiz ülkemizde israf edilen ekmeklerle yılda tam donanımlı 500 okul ve tam teşekküllü 80 hastane yapılabileceğini söylemişti. Yine ülkemizde günlük 6 milyon, yıllık ise 2 milyar ekmek israf edildiğini öğrendim. Ayrıca bugünlerde ramazan ayında israf edilen ekmek iki kat artıyor. Yani günlük 6 milyon ekmek israf edilirken ramazanda günlük 12 milyon civarında ekmek israf ediliyor. Ben de ülkemizdeki bu denli ekmek israfını azaltmak için ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla böyle bir proje hazırladım."

        İnovatif dolabın çalışma mantığı hakkında bilgi veren Gündeğer, şöyle konuştu:

        "Dolabın içerisinde pirinç ve tuz bulunuyor. Pirinç ortamda bakteri oluşumunu, tuz ise küflenmeyi önlüyor. Yine dolapta rezistans bulunuyor. Ekmek 0-40 derece arasında çok hızlı bayatlıyor. Ama 40 derecenin üzerinde bayatlama duruyor. Rezistansımız ortamı 60 dereceye kadar ısıtabiliyor ancak ısı yüksek olunca da nem azalıyor. Ekmeğin kaybettiği nemi geri kazanması için de bir nem nozülü kullanıyoruz. Bu şekilde ekmek uzun süre bayatlamadan saklanabiliyor."

        Projenin danışman öğretmeni Cüneyt Akyol ise öğrencisinin bu proje üzerinde yaklaşık 6 ay süren bir hazırlık çalışması yaptığını kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Niğde haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Niğde Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler