Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisince, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde organize edilen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" adlı etkinlik, ikinci gününde devam ediyor.

        Bu yıl 12'ncisi organize edilen etkinlik kapsamında, öğrenciler tarafından elektrik elektronik teknolojileri, bilişim, biyomedikal ve sağlık teknolojileri, makine, imalat, endüstri, malzeme, kimya, gıda, ilaç ve diğer teknolojik alanlarda hazırlanan 110 proje sergilenerek, tarafsız proje değerlendirme kurulunca değerlendirmeye alınıyor.

        KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Örem, Elektrik Elektronik Bölümünden mühendislerin sağlık alanında yaptığı "Entübasyon tüpünde biriken zararlı sekresyonların algılanması ve otomatik olarak vücut dışına atılması" çalışmasını inceledi.

        Örem, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, KTÜ'nün 60 yıllık bir proje altyapısına sahip olduğunu söyledi.

        Proje pazarının çok güzel fikirler ortaya koyduğunu dile getiren Örem, "Prototip olarak güzel bir fikir ama geliştirildiğinde piyasaya uygulanabilir ve bunu üreten firmalarla bu konuda proje pazarı yapılıp, bu projeler geliştirilebilir. Bu ürünlerin hepsi üniversite ile sanayicinin birleştiği bir ortak pazar haline gelebilir. Bu açıdan bu pazarı önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

        - Projeler ziyaretçilerin dikkatini çekiyor

        KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Bulut Sert ve Lütfiye Kılıç tarafından yürütülen "Görüntü işleme tabanlı askeri savunma sistemi" de etkinlikte ilgi gördü.

        Proje kapsamında, güvenlik sınırlarını tehdit edebilecek unsurları önceden fark edebilecek, gerekli durumlarda tedbir alınmasını kolaylaştıracak ve tehdit unsurunu inceleyebilecek ya da sorgulayabilecek bir donanım ve bunu destekleyebilecek bir yazılım geliştirildi.

        Proje yürütücüsü Sert, sistemin öncelikli amacının güvenlik güçlerinde yaşanan can kayıplarının azaltılması olduğunu söyledi.

        Proje yürütücüsü Berna Durmuş tarafından hazırlanan "Akıllı sedye" ile de sağ kalım oranının yükseltilmesi amaçlanıyor.

        Durmuş, tasarlanan proje ile hasta kayıtlarına hızlı bir şekilde ulaşılarak, özellikle bilinci kapalı hastaların kronik hastalığı bulunup bulunmadığı ve kullandığı ilaçlar gibi sorunların ortadan kaldırılması ve hasta kayıtlarına hızlı bir şekilde ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.

        Hastaya hızlı müdahale edilmesinin önemine değinen Durmuş, "Çalışma ile hastaya hızlı müdahale edilmesi, doğru tanının konulmasına yardımcı olunması, havuz sistemi ile hasta bilgilerine ulaşılması ve sağ kalım oranının yükseltilmesini amaçladık." ifadesini kullandı.

        Birbirinden farklı 110 projenin yer aldığı etkinlik, elektrik yüksek mühendisi Yetkin Saner tarafından verilen "Serbest mühendislik hayatında mezunları bekleyenler" konulu sunum ile devam etti.

        Etkinlik, yarın başarılı bulunan projelerin ödüllendirilmesiyle sona erecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler